actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th October 2017, 08:29
Gil.H*ylen Gil.H*ylen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2017
Locatie: Westerlo
Posts: 30
Kerncentrales te kwetsbaar voor aanslagen

De tijdelijke opslag van uitgewerkte kernbrandstof in Franse en Belgische kerncentrales is niet goed beschermd tegen aanslagen, zegt Greenpeace.
10/10/2017 om 07:00 Biz
e Franse tak van Greenpeace maakt vandaag een onderzoek openbaar naar mogelijk gevolgen van aanslagen op kerncentrales in Frankrijk en België.

De onafhankelijke experts die zich over de risico’s hebben gebogen, zetten de schijnwerper op de zogeheten desactiveringspools. Dat zijn waterbassins waarin uitgewerkte kernbrandstof tijdelijk wordt bewaard. Die bassins liggen in de onmiddellijke buurt van de kernreactoren.

De conclusie is zonneklaar, zegt Greenpeace: er is er veel te weinig aandacht besteed aan de veiligheid van die bassins. Daarin zit nochtans veel meer kernbrandstof dan in de reactoren zelf.

De eerste vaststelling van het rapport: de gebouwen waarin de bassins gevestigd zijn, zijn veel minder robuust dan die van de kernreactoren. Die bevinden zich onder een stolp met dikke wanden en een koepel in gewapend beton. De meeste kernreactoren in ons land zitten zelfs onder een dubbele betonnen stolp. Maar de desactiveringspools in de Franse kerncentrales zijn volgens de studie van Greenpeace niet ingebunkerd. In België is dat ook niet het geval voor Doel 1 en 2.

Antitankwapen

Voorts legt het onderzoek vier scenario’s onder de loep: van de aanval met een antitankwapen en een helikopter, tot een moedwillige vliegtuigcrash of zelfs een bomaanslag binnen de kerncentrale. Bij de Belgische kerncentrales zijn vooral de opslaggebouwen voor kernbrandstof van Doel 3 en *Tihange 2 en 3 risicogevallen, omdat ze vanop de openbare weg (bij Doel 3) of van de overkant van de Maas (bij Tihange 2 en 3) makkelijk te treffen zijn met een antitankwapen. Het rapport wijst er ook op dat vliegtuigen die opstijgen vanop Luik-Bierset in een rechte lijn naar Tihange kunnen vliegen. De afstand tussen de luchthaven en de kerncentrale is slechts 16 kilometer.

Om het risico in te schatten van een bomaanslag binnen de kerncentrale zelf, herinnert de studie aan de Syriëstrijder die als werknemer van een inspectiebedrijf drie jaar toegang had tot de veiligheidszone van Doel. In de Belgische kerncentrales is de controle op het personeel de voorbije jaren gevoelig aangescherpt. Aanleiding was de vermoedelijke sabotage van de stroomturbine van Doel 4 in augustus 2014.

Op 32 km van De Panne

Voorts leert het rapport dat de Belgische kerncentrales qua veiligheid beter scoren dan de Franse. Het onderzoek spitste zich toe op enkele van de 58 Franse kerncentrales. Twee van de centrales waarvan het risico werd bestudeerd, bevinden zich dicht bij het Belgische grondgebied: de centrales van Gravelines en Cattenom. Die eerste ligt op zo’n 32 kilometer van De Panne, de tweede op 34 kilometer van Aarlen, hoofdstad van de provincie Luxemburg.

De studie is niet los te zien van het voornemen van de Fransen om de kerncentrales langer open te houden, zoals bij ons. Volgend jaar zou de knoop doorgehakt worden. Greenpeace wil alvast dat de desactiveringspools stuk voor stuk ingebunkerd worden. Volgens de milieuorganisatie kost dat anderhalf miljard euro per pool.

Eloi Glorieux, de Belgische kernenergiespecialist van Greenpeace, vindt dat bij de levensduurverlenging van de twee oudste kernreactoren van Doel veel te weinig aandacht is besteed aan de bescherming van de installaties tegen aanslagen. ‘Het risico op externe agressie heeft niet meegespeeld in het politieke debat. Terwijl het gevaar op zo’n aanval toch veel groter is dan bij de bouw in 1975’.

Bron: De Standaard 10/10/2017 http://m.standaard.be/cnt/dmf20171009_03122079


Mening: Het is fijn om te horen dat Greenpeace hun aandacht vestigt op de risicovolle aanslagen op de kerncentrales. Het is inderdaad waar dat kerncentrales een makkelijk doelwit zijn voor aanslagen. Als je ziet hoeveel geld er besteed wordt aan de beveiliging van de kerncentrales! Anderhalf miljard euro is er nodig voor één pool. Er zijn er verschillende nodig. Dit gaat een som geld kosten. De bevolking zal hier moeten voor opdraaien. Het gevolg is dat waarschijnlijk de belastingen verhogen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.