actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd October 2017, 18:55
Sander.S*eeckx Sander.S*eeckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Arendonk
Posts: 67
Help, de beurzen staan hoog! Wanneer volgt de crash?

ATH. Dat is vandaag het acroniem om de Amerikaanse beurzen mee te duiden. ATH staat voor All Time High, recordhoogtes dus. De Dow Jones, Nasdaq, S&P, NYSE, MidCap 400 en Rusell 2000 – allemaal staan ze All Time High. De perfecte voorbode van een crash?

De records op Wall Street zijn amper bij te houden en sneuvelen bijna elke dag. Om een idee te geven: de Dow Jones, de bekendste index, is op 1 jaar tijd met ruim 23% gestegen. Sinds begin dit jaar gaat het om een stijging van 14% waarvan de laatste drie maanden 5%. Het doet sommigen terugdenken aan de oktobermaand van 1987, precies dertig jaar geleden. Ook toen had de Dow Jones er een stevige winstreeks opzitten: van 1.900 punten in oktober 1986 naar 2.700 punten in oktober 1987 (ter vergelijking: vandaag staat de Dow Jones op 22.557 punten). Maar midden oktober kwam er een bruut einde aan dat feest: op ‘Black Monday’, 19 oktober 1987, waarbij de index op één dag met 23% naar beneden donderde, de voorbode van een zware terugval – en lang niet alleen op de Amerikaanse markten.

Is 2017 het nieuwe 1987?
Staan we vandaag op hetzelfde punt als in 1987? “Toch niet”, denkt Guy Lerminiaux. Hij is analist bij De Groof Petercam en zat tijdens de crash van 1987 zelf ook in de marktenzaal. “Er zijn uiteraard gelijkenissen: de beurshausse toen en nu is vergelijkbaar, en toen – net als nu – had de Amerikaanse Centrale Bank ook al enkele renteverhogingen doorgevoerd. Maar ook het Amerikaanse handelstekort, de kloof met de cijfers van de reële economie en zelfs computerproblemen zorgden samen voor een cocktail die een nooit geziene crash veroorzaakte. Uiteindelijk hebben de koersen zich toen ook snel hersteld: in 1988 begon al een nieuwe beurshausse.”

Toch staan de Amerikaanse koersen erg hoog, en dan is een correctie nooit uit te sluiten. “Twee elementen nopen daarbij tot extra waakzaamheid”, zegt Geert Gielens, hoofdeconoom bij Belfius. “De stijging van de Amerikaanse beurzen zijn er ook gekomen door de geldcreatie van de Amerikaanse Centrale Bank. Als je de twee grafieken op elkaar legt, de stijging van de balans van de FED en de stijging van de beurzen, dan zie je bijna exact hetzelfde plaatje. De vraag is hoe de beurs zal reageren op de afbouw van dat systeem. Die afbouw zal heel geleidelijk gebeuren, maar pas dan zal blijken of de stijging van de beurzen al dan niet kunstmatig was. Tweede aandachtspunt is of president Trump, die met zijn beloftes voor fiscale aanpassingen mee de beurzen omhoog stuwde, die verwachtingen zal kunnen inlossen.”

Wat met Europa?
Ook de Europese beurzen hebben er al een bijzonder goed jaar opzitten. In Brussel is de Bel20 sinds januari al met 12% gestegen, ook de meeste andere Europese beurzen hebben de voorbije 9 maanden al dubbele winstcijfers opgetekend. Het grote verschil met de Verenigde Staten is dat de Europese beurzen nog niet op recordhoogte staan. In Brussel staat de Bel20 nu met ruim 4.000 punten op het niveau van eind 2007, net voor de start van de financiële crisis. Het recordcijfer van de Bel20, 4.700 punten, werd in maart dat jaar bereikt. Dat cijfer hebben we dus nog niet geëvenaard, en dat is vooral omdat in Europa de eurocrisis het herstel nog enkele jaren heeft tegengehouden.

“Dat betekent dat er vandaag nog wel groeipotentieel is voor de Europese beurzen”, denken zowel Guy Lerminiaux als Geert Gielens. “De Europese beurzen zijn weliswaar niet goedkoop, maar voor de meeste aandelen zijn de koers-winstverhoudingen goed. Bovendien trekt de economie aan, daalt de werkloosheid, stijgen de winsten en stijgen de marges. De verwachting is dat ook de lonen stijgen en dat maakt dat de Europese bedrijven verdere groei mogen verwachten”, zegt Gielens. Maar dat neemt uiteraard niet dat de weg voor de Bel20 nu per definitie open ligt voor een evenaring van het record van maart 2007. Als de Amerikaanse markten wat terugvallen, of er geopolitieke spanningen opduiken, dan zal dat zich ook in Europa laten voelen. De goede economische vooruitzichten ten spijt.



Bron: VRT NWS (3 oktober 2017): https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/1...olgt-de-crash-/

Mening: Ik denk dat jongvolwassenen van mijn leeftijd (21), de invloed van de economische tendens op het dagdagelijkse leven van elke burger enorm hard onderschatten. De economische stand van zaken in je land, maar ook in buurlanden en van andere grote markten (bv. de Verenigde Staten) bepaalt in grote krijtlijnen de kwaliteit van je leven. Daarom vind ik het zeker de moeite om een artikel te posten dat dergelijke informatie uitlegt. Ik vind de uitspraken van deze economische journalist echter oppervlakkig, desondanks het uitbundige vakjargon. Het is zo dat de Dow Jones momenteel een all time high bereikt, maar zoals in het artikel wordt gezegd is ook de BEL20 sterk aan het stijgen en op zijn hoogste punt in jaren na de beurscrash in 2007. (zie grafiek: https://imgur.com/6oZWqTo).
Zoals je ziet vertoont de BEL20 ook sterke stijgingen, maar deze beurs blijkt weinig risico te lopen voor een crash omdat ze 10 jaar geleden nog net iets hoger stond... Ik vind de redenering over de zogezegd aankomende beurscrash van de Dow Jones niet overtuigend. De journalist maakt volgens mij eerder een oppervlakkige voorspelling dan een grondige observatie. Ooit moet de Dow Jones dalen natuurlijk, maar ik zie niet in waarom dit punt het plafond zou zijn. Volgens de regels van de economie is een eventuele crash onvermijdelijk, maar ik vrees er niet harder voor dan voor ik dit artikel zag.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.