actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Global Warming
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st May 2017, 21:01
Michiel.V*rheyen Michiel.V*rheyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: merksplas
Posts: 69
China claimt doorbraak in gasontginning uit "brandbaar ijs"

China is er naar eigen zeggen voor het eerst in geslaagd gas te winnen uit ijsachtige substanties onder de Zuid-Chinese Zee. Dat schrijft de BBC. Een grote doorbraak, meent China, want methaanhydraat - ook wel 'brandbaar ijs' genoemd - wordt als de toekomst van de energievoorziening gezien.

Methaanhydraat is bevroren water, dat grote hoeveelheden natuurlijk gas vasthoudt. Ondanks de lage temperatuur is methaanhydraat licht ontvlambaar.

Het gas heeft een groot potentieel om een revolutionaire energiebron te worden. Volgens sommigen kan methaanhydraat een sleutelrol gaan spelen in onze toekomstige energievoorziening. Daarom werken veel landen - zoals de Verenigde Staten en Japan - hard aan technologieën om het methaanhydraat uit de grond te halen. Dat is in het verleden echter extreem moeilijk gebleken.

Grote doorbraak

Japan is een pionier in het onderzoek. Het land is sterk afhankelijk van de import van gas, aangezien het zelf geen gas in de grond heeft. Maar China claimt nu een grote doorbraak geforceerd te hebben. "Vergeleken met de resultaten die we gezien hebben van Japanse onderzoekers, zijn Chinese wetenschappers erin geslaagd veel meer gas te ontginnen bij hun pogingen", zegt professor Praveen Lingo van de National University van Singapore aan de BBC. "Dus in die zin is het zeker een grote stap vooruit om gasontginning van methaanhydraten rendabel te maken."

Toch tempert Linga het enthousiasme van de Chinezen: ze hebben nog een lange weg af te leggen. "Het is de eerste keer dat de productiecijfers er effectief veelbelovend uitzien", aldus de professor. "Maar men veronderstelt dat het pas ten vroegste tegen 2025 mogelijk wordt om realistische commerciële opties te bekijken."

Klimaatopwarming

De professor hamert er verder nog op dat men bij de exploitatie uiterst voorzichtig tewerk moet gaan: als het methaangas kan ontsnappen, kan dat ernstige gevolgen hebben voor de klimaatopwarming.

Bron: De Morgen, 21/05/2017 http://www.demorgen.be/wetenschap/c...r-ijs-b9187d8d/

Eigen mening:
Ik vind het positief om te lezen dat men een doorbraak heeft bij onderzoek naar een nieuwe energiebron. Dit methaanhydraat zou beschouwd worden als te toekomst van energie. Ik heb wel mijn twijfels of dit wel een ecologische manier is om energie op te wekken. Bij het verbranden van methaan kunnen allerlei schadelijke stoffen vrijkomen. Ik lees hier ook dat men uiterst voorzichtig moet zijn met het exploiteren van het gas, als dit vrijkomt jan dit ernstige gevolgen hebben voor het klimaat. Landen als China staan niet bekend voor hun goede maatregelen om het klimaat te redden of te beschermen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.