actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th May 2017, 08:51
Aurélie.J*cobs Aurélie.J*cobs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Wechelderzande
Posts: 70
Deze tegel vindt u binnenkort overal in Vlaanderen in het trottoir

In de strijd tegen zwerfvuil komen er in heel Vlaanderen duizend ‘peuken*tegels’, een bakje in het trottoir waarin rokers hun sigaret kunnen gooien. En dat zal door de *tabaksindustrie *betaald worden. Aan het station van *Vilvoorde zit al zo’n tegel in de grond. *‘Beter dan alle andere oplossingen die we al probeerden’, klinkt het.

Een asbak in de grond. Zo kun je een ‘peukentegel’ nog het best omschrijven. De tegel wordt ingebouwd in het trottoir op een plaats waar rokers zich vaak ophouden. Bijvoorbeeld aan de uitgang van een station. ‘Daar is altijd een probleem geweest van zwerfvuil, vooral van peuken die rokers achteloos wegwierpen’, zegt Katrien Vaes (Open VLD), schepen van Openbaar Domein in Vilvoorde, waar net als in Mechelen de peukentegel al uitgeprobeerd werd. ‘Maar sinds daar bij ons een tegel ligt, hebben we daar veel minder last van.’

Financieel is het bovendien *allesbehalve een zware investering, al moet de opvangbak van de tegel uiteraard geregeld worden geledigd. ‘Maar alles opgeteld, zijn we zeer tevreden’, zegt Vaes.

In de strijd tegen de bijna 18.000 ton zwerfafval langs onze wegen komt de peukentegel daarom in heel Vlaanderen. Dat kwam Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) overeen met de tabaksindustrie. Die laatste zal de installatie van de in totaal duizend peukentegels in Vlaanderen financieren. De lokale besturen beslissen over de locaties.

De tabaksindustrie wil op die manier haar steentje bijdragen in de strijd tegen zwerfvuil. Het opruimen daarvan kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zo’n 60 miljoen euro. In *aantallen uitgedrukt zijn sigarettenpeuken – die pas na jaren vergaan – verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het zwerf*afval, zo blijkt uit onderzoek van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Pas daarna komen plastic verpakkingen, kauwgom*resten en lege drankverpakkingen. Wanneer de peukentegels ook *elders in Vlaanderen hun nut hebben bewezen – ‘Ze mogen mensen er niet toe aanzetten om afval zomaar op de grond te gooien’ – wil minister Schauvliege er nog veel meer laten installeren. ‘Bijvoorbeeld als standaardonderdeel, wanneer er ergens een nieuwe bushalte wordt ingericht’, aldus de minister.

Bron: DS, 04/05/2017. (http://www.standaard.be/cnt/dmf20170504_02865248)

Eigen mening: Ik ben enorm geschrokken van de cijfers in dit artikel. 18.000 ton zwerfafval, waarvan de helft sigarettenpeuken zijn. Dat zou niet mogen zijn. Ik rook zelf niet, dus ik heb dan ook nooit goed begrepen waarom rokers hun sigaret gewoon op de grond gooien, en niet in de vuilbak. Ik vind de tegels dan ook een zeer goed initiatief om het zwerfvuil terug te dringen. Er is ook duidelijk over nagedacht en het is al getest op meerder locaties. Ik denk wel dat je de mensen duidelijk moet aangeven wanneer er een tegel in de buurt is, anders blijft naar mijn mening de kans groot dat de peuken gewoon op de grond blijven belanden.
Ik vind het ook zeer positief dat de tabaksindustrie hiervoor gaat betalen. Het is tenslotte hun product dat zegt voor 9.000 ton afval in Vlaanderen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:02.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.