actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 10th March 2017, 16:48
jirka.v*nrooy jirka.v*nrooy is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2015
Locatie: Weelde
Posts: 125
'Betrokkenheid van ouders is veel meer dan drie keer per jaar oudercontact'

Pedagoog en onderzoeker Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool) benadrukt dat ouderbetrokkenheid nog iets anders is dan drie keer per jaar langsgaan voor een gesprekje over de schoolresultaten van een leerling.


Het is een verzuchting die ik wel vaker hoor van leerkrachten: de ouders die je niet hoeft te zien, zitten er als eerste, de ouders die je zou willen zien, komen niet opdagen. Het zal wellicht voor een stuk te kort door de bocht zijn, maar het is een verzuchting die Bart Somers en Hilde Crevits ook wellicht al te vaak gehoord hebben om niet te reageren. Nu is er een voorstel van de burgemeester van Mechelen om oudercontacten verplicht te maken. Dat klinkt wel goed, maar het is belangrijk te beseffen dat ouderbetrokkenheid veel meer is dan 3 keer per jaar komen babbelen over de prestaties van zoon of dochter.

Onderzoekers Samaey en Vettenburg onderscheidden 7 dimensies als het gaat over ouderbetrokkenheid bij school.

1. de gedragsdimensie, wat ouders doen,

2. de tijdsdimensie, hoe vaak er contact is tussen ouders en school,

3. wat de ouder weet over onderwijs (kennisdimensie);

4. welke gevoelens de ouder heeft in de relatie tot de school (emotionele dimensie);

5. welke overwegingen bepalen of ouders zich al dan niet inzetten voor het onderwijs van hun kinderen (rationele dimensie);

6. de mate waarin de ouder ervan overtuigd is dat hij een rol kan spelen in de schoolloopbaan van zijn kind (overtuigingsdimensie);

7. de mate waarin de ouder zich competent voelt of competent is om zijn kind te ondersteunen (competentiedimensie).

Een gesprek tijdens een oudercontact kan dan een begin zijn om zicht te krijgen op deze verschillende dimensies van betrokkenheid, maar daar zijn een paar voorwaarden voor. Eerst en vooral dat het een echt, open gesprek is en niet een leerkracht die vertelt en ouders die hopelijk begrijpend luisteren. Het gaat dan over beide kanten die elkaar leren kennen in het belang van het kind. Niet voor niets staat in de basiscompetenties van de lerarenopleidingen ook letterlijk 'partner van ouders'.

Hoe meer de neuzen van school en ouders in de zelfde richting staan - en voeg daar graag de neus van dochter - en zoonlief ook maar aan toe - hoe groter de kans dat het goed gaat met het kind of de jongere. Op basis hiervan is het daarom belangrijk te beseffen wat doel is en wat middel. De omstandigheden voor het kind zo optimaal mogelijk maken is het doel, oudercontacten zijn een middel. Een belangrijk middel, maar niet het enige. Duidelijke, waar nodig laagdrempelige communicatie, is een ander middel.

Maar er is meer. Er zijn ook de leerkrachten die 's ochtends aan de schoolpoort elke leerling verwelkomen en een praatje slaan met de ouders, er zijn de paar scholen die een ouderkamer hebben,... Een verplicht oudercontact kan hoogstens een allerlaatste hefboom zijn, een stok achter de deur. Maar om de betrokkenheid van de ouders op al de zeven dimensies te vergroten, is veel meer nodig. Partners wordt je niet met azijn, maar misschien eerder met koffie of thee.



10/03/17
Bron: Knack
http://www.knack.be/nieuws/belgie/b...ion-825165.html

Eigen mening:

Betrokkenheid van de ouders in het onderwijs is nu zeer actueel. In Mechelen willen ze oudercontacten verplicht maken en zelfs de ouders boetes geven als ze niet komen opdagen. Er mag een stap gezet worden voor de betrokkenheid van de ouders binnen het onderwijs maar boetes en verplichtingen erop zetten gaat voor mij een stapje te ver. Als ouder is het sowieso een verplichting om betrokken te zijn met de opleiding van uw kind. De verschillende dimensies geven duidelijk weer in dit artikel waar sommige ouders aan moeten werken. Zoals in het artikel al wordt gezegd moeten de neuzen van school, ouders en kinderen in dezelfde richting staan, dit kun je als ouder enkel weten door informatie op te zoeken over het beleid van de school en een gesprek aan te gaan.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:10.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.