actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > NASLAG > Focus op... > Ons Pensioen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th December 2016, 09:41
IlonaC*abbe IlonaC*abbe is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Tremelo
Posts: 122
Te koop: extra pensioen

Vanaf maart volgend jaar kan iedereen zijn studiejaren laten meetellen voor de pensioenberekening. Een eenmalige betaling volstaat.

Wie 1.350 euro per studiejaar betaalt, zal zijn uiteindelijke pensioen jaarlijks zien stijgen met 250 euro per afgekocht jaar. Als bijvoorbeeld een historicus zijn vierjarige opleiding geschiedenis wil laten valoriseren, dan betaalt hij 5.400 euro. Het resultaat is dat hij op zijn oude dag 1.000 euro meer pensioen krijgt op jaarbasis. Een koopje, zeker als je weet dat de helft van zijn betaling fiscaal aftrekbaar is. Na een kleine drie jaar pensioen is hij al uit de kosten.

Voor alle duidelijkheid: de leeftijdsvoorwaarden om op pensioen te gaan veranderen hierdoor niet. Wel gaan mensen mogelijk stoppen met werken zodra ze kunnen, bijvoorbeeld eenmaal ze de vervroegde pensioenleeftijd hebben bereikt. Langer werken zal dan financieel weinig extra opleveren voor hun latere uitkering, aangezien ze die rechten al hebben afgekocht.
Overgangsmaatregel

"Een erg mooi aanbod, vinden we zelf", zegt Koen Peumans, de woordvoerder van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Maar vanwaar die vrijgevigheid? Het gaat om een overgangsmaatregel die slechts drie jaar geldig is. Bacquelaine is bezig met de hervorming van de zogenaamde diplomabonificatie (zie kader). Ambtenaren hadden tot voor kort het recht om hun studiejaren te laten meetellen voor hun pensioenberekening, werknemers konden dat tegen betaling, maar bijna niemand maakte daar gebruik van.

Nu gaan we in 2020 naar een systeem waarbij iederéén zijn rechten zal kunnen afkopen. Tijdens de eerste tien jaar na afstuderen betaal je relatief weinig: 1.500 euro per studiejaar - 10 procent meer dan in de overgangsperiode. Maar welke twintiger heeft daar de middelen voor? En daarna schieten de prijzen de lucht in.

Volgens een berekening van Bacquelaine zou een jurist van 35 al ruim 17.000 euro betalen om zijn vijf studiejaren af te kopen. Voor iemand in de 50 kunnen de kosten oplopen tot 50.000 euro en meer. Erg duur.

Net daarom is de overgangsperiode zo interessant. Tussen maart 2017 en maart 2020 betaalt elke leeftijdsgroep het standaardtarief, ook de vijftigers. "Bovendien kun je de afbetaling in twee keer spreiden", legt Peumans uit. "We starten binnenkort ook een grote campagne om deze regeling bekend te maken."
Vermogenden bevoordeeld

De beslissing is bekrachtigd door de regering en is ook ingeschreven in de begroting. Komend jaar moet ze 42 miljoen euro opleveren aan afdrachten. Maar op termijn kosten de hogere pensioenen de staat meer geld. De Hoge Raad van Financiën wees er al op dat er nauwelijks prognoses gemaakt zijn op lange termijn. "Doordat het gratis systeem bij ambtenaren verdwijnt, komen we hier wel degelijk beter uit", verdedigt Peumans het voorstel.

De vakbonden zijn niet op de rem gaan staan. Zij beseffen ook dat ze deze gunstige maatregel niet zomaar kunnen afschieten. "Wij blijven gekant tegen de afvoering van de diplomabonificatie bij ambtenaren", zegt Luc Haemelinck van het ACV. "Eerst breekt Bacquelaine alles af en dan komt hij cadeautjes uitdelen, dat is niet ernstig."

Pensioenminister Bacquelaine wijkt hiermee (opnieuw) af van de aanbevelingen in het rapport van de commissie onder leiding van Frank Vandenbroucke. Een soortgelijk systeem zou volgens de experts te veel kosten aan de staatskas. Bovendien wezen ze erop dat enkel wie al vermogend is hiermee bevoordeeld wordt. Enkel wie de som kan betalen, zal later een hoger pensioen krijgen.

Bron: http://www.demorgen.be/economie/te-...sioen-b0a3985b/

Eigen mening: Ik vind het goed dat iedereen de studiejaren kan afkopen. Het is niet eerlijk dat enkel ambtenaren studiejaren mogen laten meetellen voor hun pensioen. De overgangsperiode is erg gunstig, omdat elke leeftijdscategorie evenveel moet betalen. Het systeem dat vanaf maart 2020 in werking treedt is dan weer iets minder gunstig. Jongeren die pas van school komen, hun carrière nog moeten opbouwen, moeten sparen voor een woonst en voor het opbouwen van een gezin, hebben de middelen niet om deze studiejaren af te kopen. Na verloop van tijd wordt de prijs onbetaalbaar. Mij lijkt het dat met zo'n systeem de rijken rijker worden, en de armen armer.

Laatst aangepast door IlonaC*abbe : 7th December 2016 om 09:52.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 16:00.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.