actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd November 2016, 12:50
Melissa V*n Tendeloo Melissa V*n Tendeloo is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Wechelderzande
Posts: 86
Nepuniversiteit ontsnapt aan klopjacht van Crevits

Nepuniversiteit ontsnapt aan klopjacht van Crevits
Brussels Capital University blijft voorlopig uit vizier en legt mogelijk blinde vlek bloot in onderzoek
Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) voert een hevige strijd tegen nepuniversiteiten in Vlaanderen. Verschillende instellingen zijn al aangepakt, maar de niet-erkende Brussels Capital University blijft voorlopig buiten schot.

Twee adressen in Vlaanderen. Een gsm-nummer dat altijd onbereikbaar blijkt te zijn. Gebrekkig Nederlands en onafgemaakte zinnen. Maar ook details over bachelor- en masteropleidingen en doctoraatsprogramma's, via afstandsonderwijs en zonder examens, voor 3.000 à 7.000 euro. Dit is maar een greep uit het aanbod op de website van de Brussels Capital University. De instelling is in 2009 opgericht en heeft haar hoofdzetel in België, maar focust op de Turkse onderwijsmarkt.

Zowel in België als in Turkije is ze niet erkend als 'universiteit'. In Turkije vormt dat geen probleem voor de organisatie, die er al jaren samenwerkt met overheidsinstellingen. Maar in Vlaanderen is het wel problematisch, waar een instelling zich niet zomaar 'universiteit' mag noemen.

Onderwijsminister Hilde Crevits voert samen met partijgenoot en minister van Economie Kris Peeters al maanden een strijd tegen nepuniversiteiten of 'diploma mills'. En talloze organisaties schikten zich al naar de wet, kregen een boete, zijn gerechtelijk vervolgd of opgedoekt.

Voor het onderzoek wordt steevast teruggegrepen naar de Kruispuntbank van Ondernemingen, waar een zoekopdracht naar een 'universiteit' een lijst van 250 hits oplevert. Maar de Brussels Capital University staat er niet tussen. Reden is dat de organisatie onder een andere bedrijfsnaam is geregistreerd. Welke die is, wil Halil Tabur niet kwijt. Hij is coördinator en eigenaar van het internationaal geregistreerde merk Brussels Capital University.

Merknaam
Tabur: "Brussels Capital University is een merknaam. Ons een normale universiteit noemen, is een misdrijf. Dat hebben wij ook nooit gedaan. We zijn een online universiteit en zijn er altijd duidelijk over geweest. Ik wist niet dat er Belgische regelgevingen zijn rond de benaming van universiteit. We bekijken dit verder met onze advocaten en als er een aanpassing nodig blijkt, zullen we die ook doorvoeren. Desnoods een adreswijziging."

Het kabinet van Crevits liet intussen weten dat het nu een onderzoek is gestart over de organisatie. Feit is dat de organisatie, tot nu toe uit het vizier bleef en ook mogelijk een blinde vlek in het onderzoek blootlegt. Het valt moeilijk in te schatten of de Brussels Capital University de enige instelling is die zo onder de radar bleef.

Ook levert de instelling bachelor, master en doctoraatsdiploma's af. De Vlaamse wetgeving verleent dat recht ook alleen aan een strikt aantal instellingen, waar de Brussels Capital University niet toebehoort. Het onrechtmatig verlenen of bekomen van academische titels is strafbaar.

"Wij hebben maar vier studenten in België. En in Turkije wel honderd", reageert Tabur geprikkeld. "We zijn een carrière-universiteit. Onze diploma's worden erkend door privébedrijven in Turkije."

Carrièreboost
Bij die privébedrijven openen diploma's van Europese onderwijsinstellingen deuren en komen sollicitanten veelal in een hogere loonklasse terecht. Maar erkennen internationale onderwijsinstellingen de diploma's ook? "Het kan, maar ook niet", vermeldt de organisatie op haar website.

"Het interesseert me niet of de instelling wordt erkend of niet. Opent haar diploma's deuren? Ja. Bieden ze een meerwaarde? Ja. Ik zie het als een investering die mijn carrière een boost heeft en me hogerop brengt in de samenleving", zegt een toekomstige studente van de Brussels Capital University, die al verschillende diploma's hoger onderwijs op zak heeft en liever anoniem blijft. "En ik ben niet de enige die er zo over denkt." In Turkije zijn 'internationale universiteiten' die afstandsonderwijs bieden aan een opmars bezig.

Bron:
De morgen, 2-11-2016
http://www.demorgen.be/binnenland/n...evits-b45cf939/

Mening:
Het lijkt dat je bij deze universiteit gewoon online een diploma kan kopen van eender welke richting. Er zijn namelijk geen examens. Hoe wordt dan bepaald of je bekwaam bent? Als je hiermee een diploma haalt, vergroot je natuurlijk je kansen op de arbeidsmarkt. Dit gaat echter ten koste van de mensen/jongeren die wel aan een echte universiteit gestudeerd hebben en terecht hun diploma hebben gehaald. Zij zien hun aanbieding voor hun ogen verdwijnen doordat iemand met een online diploma hen voor is. Waarom zouden wij dan nog moeite steken in een diploma halen aan de universiteit? Is het dan niet voor iedereen eenvoudiger om gewoon online dit diploma te behalen?
Deze nepuniversiteit dient zo snel mogelijk te verdwijnen. Het is namelijk een gevaar voor de toekomst van onze jongeren.

Laatst aangepast door Melissa V*n Tendeloo : 2nd November 2016 om 12:55.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:34.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.