actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th October 2016, 19:55
lena.g*rardts lena.g*rardts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Westerlo
Posts: 25
ISIS wanhopig na offensief op bolwerk: "Zelfs kinderen van 8 bewapend"

Het Iraakse leger is gestart met een groot offensief om de stad Mosoel te bevrijden uit handen van terreurgroep Islamitische Staat. Verwacht wordt dat de strijd lang zal duren, want de strijders van ISIS zullen één van hun laatste grote bolwerken met bijzonder drieste middelen verdedigen. De VN vreest een nieuw humanitair drama.
Mosoel, de tweede grootste stad van Irak, is een van de resterende ISIS-bolwerken. De jihadistenbeweging veroverde in 2014 bij een grootschalig offensief vanuit het niets grote delen van Irak. Er zouden zich nog ongeveer 4.000 ISIS-strijders bevinden in de stad. Het offensief wordt de grootste operatie in Irak sinds de Amerikaanse troepen in 2011 het land verlieten, en kan de grootste slag tegen ISIS tot nu toe betekenen. Het Iraakse leger krijgt hierbij de steun van het Amerikaanse en het Britse leger.
ISIS graaft zich in
In de stad wonen naar schatting 1,5 miljoen mensen. Persagentschap Reuters krijgt via Whatsapp berichten en foto's van burgers waaruit blijkt hoe grondig ISIS het offensief heeft voorbereid. Zo zou er een netwerk aan tunnels zijn gegraven om de stad te verlaten, maar ook om binnen de stad goederen en strijders te verplaatsen. Verschillende wijken in de stad zijn geblokkeerd met cementen muren, zodat de ISIS-strijders de bevolking kunnen samendrijven op strategische posities en zo menselijke schilden kunnen maken. Bovendien zouden ze onder verschillende bruggen en in rioolstelstels bommen hebben geplaatst.
De tactieken zijn vergelijkbaar met hoe ISIS andere steden verdedigt, maar dit keer staat er bijzonder veel op het spel. Als ISIS dit bolwerk verliest, zijn ze de controle over hun territoriuim in Irak volledig kwijt. Daarom nemen ze bijzonder drastische maatregelen. Overal in de stad staan ISIS-strijders met machinegeweren op de daken om de bevolking in de gaten te houden. Gewonde en dus onbruikbare strijders zijn de stad uitgestuurd, terwijl gevangen genomen strijders terug zijn vrijgelaten en ingezet. Ook kinderen, volgens sommige berichten zelfs jongetjes van acht, worden gerekruteerd en uitgerust met messen.
Het ISIS-bewind is wanhopig, maar ook bijzonder achterdochtig voor de bevolking die ze niet meer onder controle krijgen. Buiten het lekken van berichten naar de buitenwereld, organiseren burgers zich ook in verzetsbewegingen. Afgelopen vrijdag zouden nog 58 mensen zijn vedronken omdat was uitgelekt dat ze een bewapende militie aan het oprichten waren. Overal in de stad zou ook anti-ISIS-grafitti op de muren verschijnen.
"Tijd van de overwinning"
“De tijd van de overwinning is aangekomen en de operaties op Mosoel zijn begonnen”, zo kondigde de Iraakse premier Haider al-Abadi maandagochtend het offensie aan op de staatstelevisie Het Iraakse leger strooide zondag via de lucht al tienduizenden pamfletten over Mosoel, met daarop de boodschap dat het “tijd is voor de overwinning”. “Vandaag roep ik de start uit van de operaties die zullen leiden tot een overwinning om jullie te bevrijden van het geweld en terrorisme van Daesh (het Arabische acroniem voor ISIS, red.).”
“Het moedige Iraakse leger leidt de operatie samen met de nationale politie, en het zijn zij die de stad zullen binnengaan, niemand anders”, aldus de premier nog, die de bevolking van Mosoel opriep om samen te werken met de Iraakse strijdkrachten. Ook de Koerdische pesjmerga en soennitische en sjiitische milities bereiden zich al weken voor om de stad te heroveren van ISIS.

Voor hun offensief krijgen de regeringstroepen steun van de VS en Groot-Brittannië, die onlangs extra militairen naar Irak stuurden. “Dit is een beslissend moment in onze campagne om Islamitische Staat een duurzame nederlaag toe te dienen”, aldus Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter. “We hebben er vertrouwen in dat onze Iraakse partners zullen winnen tegen onze gemeenschappelijke vijand en Mosoel en de rest van Irak zullen bevrijden van de haat en de brutaliteit van IS.”
Carter benadrukte ook dat Washington Irak zal blijven steunen. “De Verenigde Staten en de andere landen van internationale coalitie houden zich klaar om de Iraakse veiligheidstroepen, de (Koerdische) pesjmerga’s en het Iraakse volk te ondersteunen in de moeilijke strijd die zij zullen moeten voeren.”
“Vrees voor nieuw Aleppo”
De Verenigde Naties vrezen echter dat dit offensief een grootschalige humanitaire ramp, “een nieuw Aleppo”, zal veroorzaken. “Ik ben zeer bezorgd over de veiligheid van de 1,5 miljoen mensen die leven in Mosoel en die getroffen kunnen worden door de militaire operaties om de stad te heroveren van ISIS”, aldus de coördinator van het VN-Bureau voor humanitaire zaken Stephen O’Brien.
“De families zijn blootgesteld aan een extreem risico om tussen twee vuren terecht te komen of het doelwit te worden van sluipschutters. Tienduizenden Iraakse meisjes, jongens, mannen en vrouwen riskeren als levend schild te worden gebruikt.”
Volgens O’Brien kunnen “afhankelijk van de intensiteit en de omvang van de gevechten tot een miljoen mensen gedwongen worden om hun huizen te verlaten”. Eerder verklaarden de VN al dat het offensief “een nieuw Aleppo” zou kunnen worden.
Hulporganisaties waarschuwden vorige week al voor een nieuwe vluchtelingencrisis in Irak naar aanleiding van het offensief. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) schat dat ongeveer 700.000 mensen de stad zullen moeten ontvluchten en humanitaire hulp zullen nodig hebben, terwijl er in de regio niet genoeg hulporganisaties aanwezig zijn.

Bron: Het Nieuwsblad, 17/10/2016, http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161017_02523381

Eigen mening: Ik ben opgelucht dat er een eind aan ISIS in zicht is. Het zag er heel lang naar uit dat ISIS voor eeuwig in onze levens zou zijn, omdat het geen vast leger is, het zijn individuen die meedoen, dus ze kunnen van overal komen. Het einde van ISIS zal voor iedereen beter zijn, omdat nu elke Vlaming schrik heeft van buitenstaanders vooral afkomstig uit het Oosten, terwijl je niet iedereen over dezelfde kam mag scheren. Zo zijn er ook Belgen die deze gruwelijke daden die ISIS heeft gepleegd kunnen doen zonder 2 keer na te denken, maar dat betekent niet dat elke Belg zo slecht is. Racisme heeft altijd al bestaan, maar de opkomst van ISIS heeft dit toch wel vergroot. Ouders vertellen hun kind weg te blijven bij Moslims, enz. Deze gaan dit als normaal zien en zo zullen we uiteindelijk in een wereld terecht geraken waar iedereen weer racistisch is/wordt. Dus ik vind het goed, dat er eindelijk misschien een einde in zicht is. Zo kan de bevolking weer in harmonie samenleven. Er zal nooit volledige wereldvrede bestaan, maar het hoeft toch niet uit te draaien op een WOIII. Het is al erg dat er co-existentie bestaat.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:39.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.