actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th May 2016, 09:37
Wout.G*vers Wout.G*vers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Hoogstraten
Posts: 98
Plastiek afval vervuilt via rivieren Vlaamse stranden

Niet alleen de Vlaamse kuststrook, maar ook onze rivieren bevatten te veel plastiek afval. De burgemeesters van Vlaamse kuststeden beraden zich vandaag over een gezamenlijke aanpak.

Met het blote oog is het niet te zien, maar de Schelde is zwaar vervuild door ‘microplastics’. Dat zijn kleine deeltjes plastiek die afkomstig zijn van de verpakkingsindustrie en de auto-industrie, maar ook van dagelijkse verzorgingsproducten die via de riolen in het rivierwater belanden.

De UGent onderzocht in hoeverre zuiveringsinstallaties die kleine plastiekdeeltjes tegenhouden. Onvoldoende, zo blijkt. Zo haalt de installatie in Destelbergen maar 45 procent van het fijne plastiek afval uit het water. De onderzoekers extrapoleren dat cijfer naar heel Vlaanderen. Ter vergelijking: in landen als Nederland en Rusland wordt voor 90 procent plastiek afval opgevangen. Een Duitse installatie haalt zelfs 97 procent.

Voor de kustburgemeesters is dat slecht nieuws. Zij vergaderen vandaag over de dringende problematiek van strandvervuiling. Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene, wil zijn collega’s achter zich krijgen om de bevolking en overheid te sensibiliseren. ‘Het plastiek stroomt via de rivieren zoals de Schelde in de Noordzee. Daar spoelt het dan aan op de kusten, en wordt het opgegeten door schaaldieren en vissen.’

Rivierwater werd tot dusver nauwelijks onderzocht in deze problematiek. Het Gentse onderzoek poneert daarom voorzichtig dat de Schelde extreem vervuild lijkt te zijn. Eind vorig jaar kwam een Zwitserse studie tot dezelfde conclusie over de Rijn. Ook het Rijnwater bevat extreem veel microplastics en mondt uit in de Noordzee.

Wereldwijd wordt geageerd voor een ban op ‘microplastics’.

Bron: De Standaard, 11/05/2016, http://www.standaard.be/cnt/dmf20160510_02283074

Eigen mening:
Plastiek afval in de rivieren of oceanen is helemaal geen goede zaak. Het leven in deze rivieren of oceanen wordt hierdoor bedreigd. Dieren kunnen plastiek niet verteren en hierdoor gaat het zich opstapelen in hun lichaam. Na een tijd zullen deze dieren sterven en dit brengt de voedselketen in gevaar. Als verschillende zeedieren bedreigd worden door het plastiek in het water zal de voedselketen uit elkaar vallen en wij, als mensen, zitten helemaal bovenaan in die keten. Wij hebben de zeedieren nodig om te kunnen overleven, want zonder hen hebben we een voedseltekort. Terwijl organisaties, zoals The Ocean Cleanup, voor een oplossing zoeken, gooien wij er nog maar wat plastiek bij. Vele denken dat het hier maar over kleine plastiekdeeltjes gaat en dat we ons geen zorgen moeten maken, maar die hebben net zoals de grote deeltjes ook een groot effect op het zeeleven. We moeten daarom het voorbeeld van onze buurlanden volgen en daar strenge regels en boetes op zetten.

Laatst aangepast door Wout.G*vers : 11th May 2016 om 09:44.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.