actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Mobiliteit
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th March 2016, 17:15
Mathias.H*fmans Mathias.H*fmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Nijlen
Posts: 83
Eén dag offline tijdens het rijden: yes we can!

Staat jouw smartphone uit als je achter het stuur zit? Of ben je graag altijd en overal bereikbaar? Uit onderzoek blijkt dat we ons in de wagen maar al te vaak laten afleiden door onze telefoon. Ook al beseffen we dat het ronduit gevaarlijk is, toch zijn maar 6 op de 10 bestuurders bereid hun toestel uit te schakelen. Nochtans moet het kunnen, toch: één dag offline tijdens het rijden. Yes we can!

Uit een recente poll op hln.be blijkt dat amper 59 procent van de Belgen bereid is zijn smartphone uit te zetten tijdens het autorijden. In een eerdere enquête naar wat onze aandacht verstoort aan het stuur, stelde verzekeringsmaatschappij Fidea hetzelfde gedrag ook al vast: vooral vrouwelijke bestuurders sms'en regelmatig. Volgens Europese cijfers stuurt 37% van de Belgen weleens een sms achter het stuur of checkt zijn mail. En als we in de auto telefoneren, dan doet één chauffeur op de drie dat nog altijd met de telefoon in de hand. Daarmee zijn we jammere koplopers in Europa.
Wat dat andere gevaar op de weg, alcohol, betreft, lijken de BOB-campagnes na meer dan 25 jaar (de eerste vond plaats in 1995) eindelijk resultaat te hebben. Een kwarteeuw sensibiliseren was nodig om ons te overtuigen dat dronken rijden écht niet kan. Vooral 45-plussers zijn moeilijker te overtuigen dat "twee pintjes" wél kwaad kunnen als je nog moet rijden.

Met de sensibilisering rond smartphone-gebruik achter het stuur dreigt het diezelfde kant uit te gaan. Net zoals alcohol aan het stuur jarenlang werd geminimaliseerd, is gsm'en in de auto nu ook een sociaal aanvaard risico geworden. We zijn ons wel degelijk bewust dat het gevaarlijk, en zelfs onverantwoord is, maar we zijn nog weinig bereid ons gedrag aan te passen. Vooral jonge bestuurders zijn vergroeid met hun smartphone en vinden het quasi vanzelfsprekend dat ze altijd online zijn, ook tijdens het autorijden. Sms'en achter het stuur is het nieuwe dronken rijden geworden.

In Nederland roepen affiches langs de snelwegen al geruime tijd op om offline te zijn tijdens het rijden. Op een aantal initiatieven na, zoals een aangrijpend filmpje van de vereniging OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen) en een app van bankier Argenta waarmee je je gsm in 'automodus' kan zetten, staat de sensibilisering in ons land nog in zijn kinderschoenen. Er is werk aan de winkel, dus.

Fidea kiest voor de positieve aanpak en daagt ons uit om het alvast te proberen: één dag helemaal offline tijdens het rijden. Wedden dat het lukt? Ik ga de uitdaging aan. En jij?

Bron: www.HLN.be http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnen...tp://www.hln.be

Eigen mening: Ik vind het goed dat er initiatieven worden genomen om het 'Gsm'en' tijdens het autorijden tegen te gaan. Het is levensgevaarlijk en je hoeft maar even één seconde naar je schermpje te kijken en het kan al catastrofaal zijn. Mensen zitten niet alleen tijdens het rijden op hun GSM, maar ook tijdens alles wat ze doen. We zitten altijd maar achter het scherm van onze GSM gekluisterd. Daarom denk ik dat het geen kwaad kan om je GSM even een uurtje uit te schakelen, zeker tijdens het rijden. Natuurlijk is dit moeilijk omdat er vandaag de dag ook veerwacht wordt dat je altijd maar online bent.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:49.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.