actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th February 2016, 17:01
Sarah.G*ivers Sarah.G*ivers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Vosselaar
Posts: 78
‘Inkomensongelijkheid in België niet toegenomen’

‘Inkomensongelijkheid in België niet toegenomen’



De financiële crisis van 2008 heeft gezorgd voor een groeiende ongelijkheid tussen inkomens in de Europese Unie en de VS. België bleef daarvan gespaard, met dank aan de sociale zekerheid.

Dat blijkt uit een studie van ING. Tijdens en na de crisis is de ongelijkheid tussen de laagste en hoogste inkomens vrijwel overal toegenomen. In Griekenland bijvoorbeeld daalden de laagste inkomens tweemaal zo snel als het gemiddelde in de periode 2007-2013.

Op die trend zijn ook uitzonderingen, bijvoorbeeld België. Uit de ING-studie blijkt dat de laagste inkomens in België van 2007 tot 2013 niet veel minder snel gestegen zijn dan het gemiddelde of dan de hoogste inkomens. De sterkste stijging was er voor de middenklasse.

Jongeren

Vooral de jongste leeftijdsgroepen zijn door de crisis getroffen, zwaarder dan de oudsten. Die ongelijkheid is mee een gevolg van nieuwe soorten arbeidscontracten, zoals deeltijdse en tijdelijke contracten.

Ook hier vormt België - samen met Duitsland - een uitzondering: de inkomens van de oudsten evolueerden niet sneller dan die van de jongsten. België kent relatief weinig deeltijdse contracten, en jongeren zijn er niet in oververtegenwoordigd.

Sociale zekerheid

De ongelijkheid nam toe bij minder gulle sociale stelsels, concludeert de studie. ‘In België heeft het feit dat de vervangingsinkomens hoog zijn en dat de sociale transfers een sterker herverdelend karakter hebben dan elders zeker bijgedragen tot een daling van de ongelijkheid.’

Bron: DS 15/02/2016

Mening: Uit het artikel blijkt dat België op meerdere manieren een uitzondering is op vlak van gevolgen door de financiële crisis van 2008. Zo is de ongelijkheid tussen de laagste en grootste inkomens bijvoorbeeld niet zo extreem toegenomen als in andere landen (bv. Griekenland) en werden jongeren in ons land ook minder snel getroffen dan in andere landen. Ik vind het zeer positief om te horen dat de ongelijkheid niet extreem is toegenomen en vooral dat de jongste leeftijdsgroep gespaard is gebleven. Al blijft de kans op een nieuwe economische crisis altijd reëel.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.