actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs > Onderwijsvisie
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd January 2016, 14:04
Lore.P*eters Lore.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2014
Locatie: Geel
Posts: 138
Steeds minder jongeren kiezen voor leercontract

Jongeren kiezen nog amper voor leertijd, het vroegere leercontract. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V).

Dit schooljaar volgen nog 2.565 scholieren een opleiding in de leertijd. Daarbij werk je vier dagen per week en volg je een dag les bij het Syntra (Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming). Drie jaar geleden kozen nog meer dan 4.000 jongeren voor het leercontract, tien jaar geleden meer dan 7.000.

De terugval is voor een stuk het gevolg van een negatief imago, maar volgens Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) is er meer aan de hand. "Het leercontract wordt ondergefinancierd door minister Philippe Muyters (N-VA). Het Syntra krijgt steeds minder geld, waardoor het aanbod steeds beperkter wordt."

Hoge uitval

Ook de begeleiding gaat er flink op achteruit. Waar drie jaar geleden nog 44 voltijdse werknemers ter beschikking waren om leertijdjongeren te begeleiden, zijn er dat nu nog maar 33. "Dat is veel te weinig. Kijk maar naar de hoge uitval: meer dan een kwart van de jongeren haakt af zonder diploma", zegt Bothuyne.

Naast het leercontract bestaat in Vlaanderen nog een tweede stelsel voor werken en leren: het deeltijds beroepssecundair (dbso). Ook dat kampt met grote problemen. Scholen die dbso aanbieden hebben veel arbeidsrijpe jongeren, waarvoor ze geen werkplek kunnen vinden. In totaal gaat het om 2.299 jongeren die zo geen volwaardige opleiding kunnen volgen.

Proefprojecten

Minister Muyters werkt samen met minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan een grondige hervorming van het stelsel voor werken en leren. Daarbij worden de twee bestaande systemen - het leercontract en het deeltijds beroepssecundair - vervangen door het zogenaamde 'duaal leren'. Dat moet een volwaardig alternatief worden waar jongeren bewust voor kiezen, zoals in Duitsland. In sommige scholen lopen nu al proefprojecten. Wellicht kan het systeem in het schooljaar 2017-2018 worden uitgerold.

"Dat is natuurlijk belangrijk", zegt Bothuyne. "Maar ondertussen moeten de huidige systemen de nodige aandacht blijven krijgen. Zeker in het geval van de leertijd is dringend actie nodig. Anders dreigt een van de pijlers van het nieuwe duaal leren verloren te gaan, voor het is opgestart."

Bron: De Morgen, 02/01/2016 http://www.demorgen.be/binnenland/s...tract-b60144be/

Mening: Ik denk dat er nog wel andere redenen zijn waarom jongeren minder en minder kiezen voor leercontract of deeltijds onderwijs. Als je nog leerplichtig bent, heb je natuurlijk geen andere keuze, maar vaak zijn er jongeren die beginnen met deeltijds onderwijs maar het al snel opgeven omdat ze toch liever een volledige week gaan werken en de school beu zijn. Sommige jongeren denken ook vaak al een stap verder. Vinden ze nog wel makkelijk werk zonder hoger diploma? Zouden ze dan niet beter verder studeren? Zo denken ouders en hun kinderen steeds vaker. Het is tegenwoordig ook moeilijk om nog werk te vinden zonder hoger diploma en daarom blijven de meesten het gewone leertraject volgen.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:39.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.