|
|
Onderwerp Opties | Zoek in onderwerp | Waardeer Onderwerp | Weergave Modus |
#1
|
|||
|
|||
"Barbecue is geen haar beter dan vervuilende dieselwagen"
"Barbecue is geen haar beter dan vervuilende dieselwagen" 15 december 2015 Leuven komt met campagne waarin het BBQ-liefhebbers waarschuwt voor fijn stof Leuven plant in het voorjaar een preventiecampagne tegen fijn stof. De stad mikt niet alleen op minder autorijden, maar waarschuwt opmerkelijk genoeg ook voor 'de gevaren van de houtskoolbarbecue'. 'Het wordt tijd dat mensen dat weten', zegt Leuvens burgemeester Louis Tobback (sp.a). Een grillverbod zal het Leuvense stadsbestuur niet opleggen, maar met de nieuwe campagne wil het wel zijn inwoners aan het denken zetten over luchtverontreiniging. De Vlaams-Brabantse provinciehoofdstad scoort namelijk enorm slecht in een studie van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), waarbij de luchtkwaliteit in Leuven vergeleken werd met die in andere centrumsteden zoals Mechelen, Kortrijk, Hasselt en Aalst. Te veel fijn stof en de meeste toxische elementen van alle meetpunten, luidt het rapport. Tijd om aan de alarmbel te trekken volgens Tobback. "We willen de mensen waarschuwen voor de gevolgen van fijn stof op hun gezondheid", aldus de burgemeester. "Astma, luchtwegeninfecties, hartziekten en longkanker, al deze ziektes worden door specialisten in verband gebracht met fijn stof." Niet enkel dieselwagens, maar ook kachels en barbecues zijn boosdoeners. "We mogen de andere 'bronnen' van fijn stof niet uit het oog verliezen", zegt Tobback. "Dieselauto's vervuilen, maar ook houtkachels en houtskoolbarbecues zorgen voor veel luchtverontreiniging. Het wordt tijd dat we dat ook duidelijk maken." Al lijkt Tobback ook te beseffen dat zo'n campagne er niet voor zal zorgen dat de Leuvenaars één stukje gemarineerd vlees minder boven het vuur zullen leggen. "We kunnen ze niet verbieden om de barbecue aan te steken, maar als ze beginnen te beseffen dat er fijn stof geproduceerd wordt, is dat de eerste stap", besluit de burgemeester. In barbecueliefhebbende middens fronst men de wenkbrauwen bij de Leuvense campagne. "Al sinds het begin der tijden wordt vlees of vis boven een vuurtje gebakken", reageert chef Peter De Clercq, gespecialiseerd in barbecuegerechten en in 2003 zelfs wereldkampioen in de bakdiscipline. "Ik betreur het dat men daar nu een probleem van gaat maken." "Bij een niet volledige verbranding zoals een barbecue komt er inderdaad fijn stof vrij", bevestigt bio-ingenieur en onderzoeker aan de Gentse universiteit Christophe Walgraeve . "Daarnaast ontstaat bij de verbranding ook water, CO2 en een aantal andere vluchtige stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn en ook de vorming van ozon in de hand kunnen werken." Maar vooral de niet-vluchtige deeltjes die aan het fijne stof hangen, zijn het gevaarlijkst. "Die zijn zeer kankerverwekkend, zeker bij zo'n onvolledig verbrandingsproces", aldus Walgraeve, die evenwel ook verbaasd is door de Leuvense campagne. "Het verbrandingsproces bij een moderne dieselmotor is niet te vergelijken met dat van een barbecue", klinkt het. "En eigenlijk moet je naar alle vervuilende stoffen kijken in plaats van er eentje uit te lichten." Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/wetenschap/-...wagen-b326c5ef/ Eigen mening: De stad Leuven heeft een nieuwe campagne gepland waarbij ze ook waarschuwen voor de gevaren van een houtskoolbarbecue en een houtkachel naast die van een dieselwagen. Volgens Tobback is het belangrijk om die ook te vermelden, omdat deze eerste twee ook voor veel luchtverontreiniging zorgen. Toch bekijken de ingenieurs deze campagne kritisch, ondanks dat er bij het gebruik van een barbecue een niet volledige verbranding plaatsvindt waarbij er fijn stof vrijkomt. Volgens Walgraeve is het belangrijk om naar alle vervuilende stoffen te kijken. Bovendien geeft hij ook aan dat een dieselmotor niet te vergelijken is met het gebruik van een barbecue. Persoonlijk denk ik dat de campagne in Leuven wat ver gezocht is. Toch vind ik het belangrijk dat we aandacht hebben voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit de komende weken nog verder onderzocht zal worden. Ik denk dat de overheid ook de consumenten kan motiveren om bijvoorbeeld in plaats van een barbecue op houtskool aan te kopen ook andere alternatieven in de kijker te zetten. Hierbij denk ik dan aan een soortgelijke oplossing zoals bij de energielabels. |