actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

 
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 14th December 2015, 10:18
G*ddy.Peiten G*ddy.Peiten is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Loenhout
Posts: 80
Front National haalt geen enkele regio binnen in Frankrijk

Ondanks een erg sterke eerste ronde vorige week, is de extreemrechtse partij Front National er niet in geslaagd om de macht te grijpen in de tweede ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk. De partij van Marine Le Pen werd in geen enkele regio de grootste. De rechts-conservatieve partij Les Républicains van oud-president Nicolas Sarkozy haalde 7 van de 13 regio's binnen. De socialistische partij PS is teruggedrongen tot 5 regio's. Toch een belangrijke kanttekening: nog nooit stemden zoveel Fransen voor het Front National. Bij de traditionele partijen heerst dan ook geen triomfalisme.

In de tweede stemronde gingen een pak meer Fransen stemmen dan in de eerste ronde: 59 procent van de stemgerechtigden tegenover een kleine 50 procent vorige week. Dat samen met de oproep van teruggetrokken PS-kandidaten om voor Les Républicains te stemmen, heeft er kennelijk toe geleid dat de opkomst van het FN ingedamd is. Daar waar het Front National vorige week nog in zes regio's de grootste was, haalt de partij van de Le Pens geen enkele regio meer binnen. Ook niet waar de twee leading lady's kandidaat waren.

In de regio Nord-Pas-de-Calais-Picardie moet partijleidster Marine Le Pen (42,23 procent) oud-minister Xavier Bertrand (57,77 procent) van Les Républicains laten voorgaan, het rechtse blok rond oud-president Nicolas Sarkozy. In de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte d'Azur moet haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen (45,2 procent, zie grote foto in tekst) het afleggen tegen burgemeester Christian Estrosi van Nice, ook kandidaat voor Les Républicains (54,8 procent).

Toch mag niet uit het oog verloren worden dat ruim 6,8 miljoen Fransen wel degelijk voor het FN hebben gestemd. De partij verbreekt daarmee haar record van de presidentsverkiezingen van 2012, toen Marine Le Pen ruim 6,4 miljoen kiezers achter zich kon scharen.

"Het FN is in elk geval afgeblokt in de tweede ronde. Gedwarsboomd op het moment dat het er echt op aankwam", luidt de analyse van VRT-journaliste en Frankrijk-kenner Sofie Vander Donckt. "Maar we zouden de afgelopen weken nooit zoveel gepraat hebben over regionale verkiezingen als die opmars van extreemrechts er niet was. We zagen die van ver aankomen."


Zeven voor Sarkozy, vijf voor Hollande

Uiteindelijk is de traditioneel rechtse partij Les Républicains (LR) van oud-president Nicolas Sarkozy de grootste geworden in zeven regio's. De meest opvallende binnengehaalde regio is die van Ile de France, rond de hoofdstad Parijs. Daar stoot LR de socialistische partij PS van de troon. "Al is het geen blauwe golf die Frankrijk overspoelt", kopt de Franse krant Le Figaro.

De PS van huidig president François Hollande houdt de macht in vijf regio's en lijkt daarmee de prijs te betalen voor de bijzonder lage populariteit van Hollande. Heel wat Fransen zijn niet tevreden over diens beleid en dat lijkt dus zijn weerslag te hebben in de regio's.

Opvallend ook is de historische zege van het nationalistische "Per a Corsica" (Voor Corsica) op het eiland Corsica, met 35,5 procent van de stemmen.

Een overzicht:

Les Républicains gaan in zeven regio's besturen: Pays de Loire, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Normandie en Ile de France.
De PS haalt het in vijf regio's: Bretagne, Aquitaine-Poitou-Charentes-Limousin, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées, Centre-Val de Loire en Bourgogne-Franche-Comté.
In Corsica komen de regionalisten aan het roer.

bron: www.deredactie.be

Eigen mening:
Ik ging er intussen vanuit dat het FN de meerderheidspartij zou worden in België. Het was deze morgen voor mij dus een grote verrassing dat ze toch in geen enkele regio de meerderheidspartij waren geworden. Ik vind dat dit een mooi voorbeeld is waarbij terrorisme echt de politieke voorkeur bepaalt. Hetzelfde hebben we een tijd geleden vastgesteld in Turkije. Ik snap de reactie van de mensen. Ze willen zo snel mogelijk van de dreiging af. Voor hen is het evident om dan op de partij te stemmen die beweert op een kordate manier op te treden tegen terrorisme. Ik denk echter dat Sarkozy nu al op goede manier handelt tegen het terrorisme. Ik ben opgelucht dat zijn partij toch opnieuw de grootste is geworden.

Laatst aangepast door G*ddy.Peiten : 14th December 2015 om 10:24.
Met citaat antwoorden
 


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:18.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.