actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 12th November 2015, 09:41
Lotte.R*bberecht Lotte.R*bberecht is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2015
Locatie: Geel
Posts: 68
Heel dorp in Wales 'gaat offshore' uit protest tegen multinationals

Goed voorbeeld doet goed volgen, maar sluw voorbeeld kennelijk ook. In Groot-Brittannië zijn bedrijven als Starbucks en Google berucht om de creatieve methodes waarmee ze belastingen ontduiken. Winkeliers in het plaatsje Crickhowell in Wales pikken het niet langer. Uit protest zijn ze met het hele dorp 'offshore gegaan', net als een machtige multinational.

Met hulp van belastingexperts en gevolgd door een cameraploeg van de BBC hebben de ondernemers uit het dorp het brede scala aan belastingtrucs van wereldmerken zorgvuldig bestudeerd, gekopieerd en ingediend bij de Britse fiscus. Als hun plan wordt goedgekeurd hoeven het lokale dorpscafé, de boekwinkel, de bakkerij en andere ondernemers uit het plaatsje met ongeveer 2800 inwoners straks een smak belastinggeld in eigen zak houden.

Multinationals kunnen via offshore-constructies geld uit het zicht van de fiscus houden door winsten naar de gunstigste plek weg te sluizen. Denk aan fiscale vrijhavens als Zwitserland en Singapore, of een brievenbusfirma aan de Amsterdamse Zuidas. In Groot-Brittannië worden bedrijven als Facebook, Amazon, Starbucks en Google vaak bekritiseerd om hun ingenieuze fiscale constructies, waardoor ze niet of nauwelijks belasting betalen.

Een van de winkeliers uit Crickhowell ontdekte bijvoorbeeld dat de vennootschapsbelasting die hij betaalde zeven keer hoger was dan die van Facebook, dat vorig jaar minder dan 5000 pond aan de Britse schatkist moest afstaan. Koffiemerk Caffè Nero is volgens de ondernemers uit Wales nog zo'n oneerlijke speler. Het bedrijf huist in Londen maar betaalt sinds 2008 geen vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk, ondanks een omzet van meer dan 1,2 miljard pond. De winsten worden weggesluisd naar Luxemburg en Isle of Man, een belastingparadijs voor de Britse kust.

kant-en-klaar
Met de actie zeggen de ondernemers van de 'Powys tax rebellion' vooral de Britse regering wakker te willen schudden. We willen heus wel belastingen betalen, aldus Jo Carthew, eigenaar van de lokale zalmrokerij tegen The Independent. 'We maken allemaal gebruik van scholen en ziekenhuizen. We willen alleen de wet veranderen, zodat iedereen eerlijk hun aandeel betaalt.' Koffiebareigenaar Steve zegt eveneens zijn plicht als belastingbetaler te willen nakomen. 'Het enige waar ik moeite mee heb is alles braaf betalen, terwijl concurrenten met grote namen hun stinkende best doen alles te omzeilen.'

De tactieken die het dorpje heeft ingezet zijn uitgewerkt in een legaal, kant-en-klaar belastingontwijkplan, dat eenvoudig door andere dorpen kan worden nageaapt. Daarmee vormt hun actie een bedreiging voor de Britse regering en móeten politici wel in actie komen om de huidige mazen in de wet te dichten, zo hopen de ondernemers.

Jolly clever
'Vanwege de hoge advocatenkosten konden tot nu toe alleen grote bedrijven zich ingewikkelde offshore-trucs veroorloven', zegt zalmroker Jo Carthew over de stunt van Crickhowell. 'Maar wij hebben gewoon de koppen bij elkaar gestoken en werken samen om ze na te bootsen. It's jolly clever.'

'The town that went offshore', een documentaire over het dorp, wordt in 2016 uitgezonden door de BBC. In de film bezoeken de ondernemers naast Isle of Man ook Amsterdam, waar de koffiebranderij van Starbucks onlangs op de vingers werd getikt door de Europese commissie. Het bedrijf had met instemming van de Nederlandse belastingdienst in drie jaar 1,2 miljoen euro belasting betaald, op een omzet van 613 miljoen.

bron: de morgen

eigen mening: Het is iets dat we vaak horen: klachten over hoe wij (lees mijn ouders) zo veel belastingen moeten betalen over onze inkomens, terwijl grote bedrijven zich alles kunnen permitteren en als het toch fout zou gaan, dan kunnen ze de beste advocaten inhuren en komen ze er nog mee weg. Het feit dat dit dorp actie onderneemt, vind ik dus ook niet meer dan logisch. Het is misschien wel iets om over na te denken om hier ook eens te proberen, hoewel wij (lees mijn ouders) nu ook al klagen over zelfstandigen en hoe zij de belastingen al proberen te ontduiken.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:03.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.