actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th July 2015, 14:34
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Arrow Euro faalt als welvaartsmotor

Euro faalt als welvaartsmotor


Europese landen hebben de euro niet nodig om een achterstand in welvaart goed te maken. Eerder integendeel.



De welvaartsverschillen binnen de eurozone zijn vijftien jaar na de invoering van de eenheidsmunt niet afgenomen, schrijft de ECB in een gisteren gepubliceerde studie. Landen die in 1999 economisch achterophinkten, zoals Griekenland, Spanje en Portugal, doen dat nog altijd. De zogenaamde ‘convergentie’ die de euro met zich zou brengen, heeft niet plaatsgevonden. Het lijkt er zelfs op dat de onderlinge verschillen binnen de eurozone zijn toegenomen, en dat zich dus ‘divergentie’ heeft voorgedaan. Dat de euro voor zwakkere landen de rol van economische aanjager kan spelen, blijkt dus een illusie.

De inhaalbeweging is mislukt omdat de euro een vals gevoel van rijkdom creëerde. De rente daalde, waardoor er veel geld geïnvesteerd kon worden dat niet altijd productief werd aangewend


Spookdorpen en -luchthavens

De vaststelling is des te pijnlijker omdat de lidstaten van de Europese Unie als geheel wel degelijk naar elkaar zijn toegegroeid. Niet zozeer de euro, maar de eengemaakte markt helpt dus om verschillen te verkleinen. Landen als Roemenië, Slovakije en de Baltische staten hebben de afgelopen vijftien jaar een flinke inhaalslag gemaakt. Ze hebben hun economische achterstand tegenover de voorhoede kleiner kunnen maken. Maar daarvoor hadden ze de euro dus niet nodig. Landen als Slovakije en de Baltische staten zijn intussen wel toegetreden tot de eurozone, maar dat gebeurde pas recent.

De ECB-studie onderzoekt ook waarom de verwachte inhaalbeweging er niet is gekomen. Dat komt gedeeltelijk, zeggen de onderzoekers, omdat de euro een vals gevoel van rijkdom creëerde. De rente daalde, waardoor er veel geld geïnvesteerd kon worden dat niet altijd productief werd aangewend.

In Spanje werden er spookdorpen en -luchthavens mee gebouwd, die vervolgens leeg bleven staan. Onlangs werd er een leegstaande luchthaven die 1,1 miljard euro had gekost, voor 10.000 euro verkocht. Een beter voorbeeld van hoe de euro hielp om welvaart te vernietigen, is moeilijk te vinden. In Griekenland leidde het goedkope geld tot een stijging van de overheidsuitgaven. Dat deed het begrotingstekort oplopen, met als gevolg een schuldencrisis die de economie in een moordende wurggreep houdt.


To-do-lijstje

Daarnaast lieten de lidstaten zelf ook na om de omstandigheden te scheppen waarin de euro zijn meerwaarde kon bewijzen. Strenge regulering werd niet afgezwakt, inefficiënte overheden werden niet efficiënter gemaakt, zwartwerk werd niet aangepakt. Ook overregulering op de arbeidsmarkt en zwakke concurrentie in sommige sectoren bleven bestaan. In die omstandigheden droeg de introductie van de eenheidsmunt op zichzelf niet bij tot het wegwerken van welvaartsverschillen.

Om wel optimaal te kunnen profiteren van de euro, moeten de landen zelf de hand aan de ploeg slaan, zegt de ECB. De bank geeft de landen een to-do-lijstje mee met drie punten. Eén: de boeken op orde brengen. Geen grote begrotingstekorten meer, schuld onder controle houden en de lopende rekening in evenwicht brengen. ‘Macro-economische stabiliteit’, noemt de ECB dat. Twee: concurrentie stimuleren op de markten voor goederen, diensten en arbeid. Drie: de productiviteit opdrijven, bijvoorbeeld door het onderwijsniveau van de bevolking te verhogen.

De ECB hamert er al langer op dat de lidstaten op die gebieden hun huiswerk moeten maken. In die zin is de boodschap van de bank dan ook niet verrassend. Dat de onvolkomenheden van de eenheidsmunt worden blootgelegd door de instelling die de behoeder van de euro is, verrast wel.

Voor alle duidelijkheid: de studie van de ECB spreekt zich niet uit over de economische voordelen van de euro als zodanig. De vaststelling luidt alleen dat de euro de onderlinge verschillen tussen de lidstaten niet heeft verkleind. Maar of alle landen samen beter dan wel slechter af zijn met de euro, is in dit werkstuk niet onderzocht.


DS, 30-07-2015 (Ruben Mooijman)

PS Onderstaande afbeelding: waar zit de fout?
Bijgesloten Plaatje(s)
 
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th July 2015, 15:45
H*ndrik.Peeters H*ndrik.Peeters is offline
HP
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Hoogstraten
Posts: 180
Akkoord ! Een volledige mening is hierin moeilijk te verkondigen. Ik vergelijk de verandering van de Belgische Franken naar de Euro als een soort contract, je zit eraan vast. Je kan niet meer weg, zonder zware economische gevolgen. Ik ben geen voorstander van terug te gaan naar een voorgaande munt. De gevolgen zijn gewoon te rampzalig. Wat we wel als unie eventueel kunnen doen is ervoor zorgen dat we fatsoenlijke investeringen doen. Een soort evenwicht tussen uitgaven en inkomsten realiseren en elke grote beslissing moet niet via het Europees parlement verlopen, maar via de kiezers. Dit betekent dat de bevolking goed geïnformeerd moet worden. Dat is het grote probleem in de Europese Unie. Het volk is onvoldoende geinformeerd en dit kan deels liggen aan de nogal povere uitvoering van Europese informatie in de media. Mensen interesseren zich niet in Europa en zien het als een ver van mijn bed show. Ik haal inspiratie van Thomas Jefferson "a well informed electorate is a prerequisite for democracy ".

Ik lees tijdens geschiedenis V over de gedachten van Montesquieu "het volk is incompetent". Ik ben hier niet mee akkoord, maar het volk moet beter geïnformeerd worden over de werking en (wan)praktijken van het Europese parlement, dat we om de zoveel tijd verkiezen.
__________________
Power is not a means; it is an end. One does not establish a dictatorship in order to safeguard a revolution; one makes the revolution in order to establish the dictatorship.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:57.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.