actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th December 2014, 11:12
a*melie.van.den.broeck a*melie.van.den.broeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Wuustwezel
Posts: 117
Immigratie voedt angst in Duitsland voor 'clash of civilizations': 'Deutschland ist n

Sinds oktober demonstreren elke maandagavond duizenden mensen in Dresden tegen de 'islamisering' van de maatschappij. De reacties van de 'hoge politiek' schommelen tussen afwijzing en een zeker begrip, zo schrijft Dirk Rochtus, die duiding geeft bij een situatie 'die kan escaleren'.

Sinds oktober demonstreren elke maandagavond duizenden mensen in Dresden tegen de 'islamisering' van de maatschappij. Verschillende tenoren uit de politieke klasse van Duitsland vrezen dat de beweging 'Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes' (Pegida) in extreemrechts vaarwater terechtkomt.

De initiatiefnemers van Pegida hebben het slim aangepakt: demonstreren op maandagavond in Dresden, de hoofdstad van de Oost-Duitse deelstaat Sachsen, wekt de herinnering op aan de tijd dat de burgers 25 jaar geleden op straat kwamen tegen het regime van de niet lang daarna opgedoekte communistische DDR. De parallel is duidelijk: burgers die het gevoel hebben dat de hoge politiek niet naar hen luistert, verheffen hun stem.

Duitsland zou volgens Pegida vooral door immigranten en vluchtelingen uit het Midden-Oosten worden overspoeld en zo ten prooi vallen aan islamisering. Zo vertolkt Pegida de angst van burgers voor een 'clash of civilizations', zoals de Amerikaanse politicoloog Samuel Huntington de botsing van verschillende culturele en religieuze identiteiten in het tijdperk van na de Koude Oorlog noemde. Pegida ziet zich gesterkt door een enquête die het instituut TNS Forschung in opdracht van het weekblad Der Spiegel heeft uitgevoerd en volgens welke een derde van de ondervraagde burgers angst voor islamisering heeft en tweederde meent dat de Grote Coalitie van christendemocraten (CDU/CSU) en sociaaldemocraten (SPD) te weinig rekening houdt met de zorgen en angsten die in de maatschappij leven rond de vluchtelingenproblematiek.

Verdachte partijen

Pegida begon met enkele honderden demonstranten, maar brengt inmiddels vijftienduizend mensen op de been. Intussen ontstaan er ook gelijkaardige bewegingen in andere Duitse steden. Andere verdachte of minder graag geziene partijen haken hun karretje vast aan Pegida of de nabootsingen ervan in andere steden.

Protestbewegingen als Pegida stammen uit de 'bürgerliche Mitte' zoals het centrumrechtse milieu in Duitsland wordt genoemd, maar zouden volgens de politicologen Hajo Funke en Werner Patzelt de gefrustreerde aanhangers van de als neonazistisch geboekstaafde Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) weer kunnen mobiliseren.

In de deelstaat Noordrijn Westfalen (NRW) schaart ook de extreemrechtse partij Pro NRW zich achter het burgerprotest. Ook de 'Alternative für Deutschland' (AfD), de succesvolle nieuwkomer van rechts in het partijenlandschap, heeft haar aanvankelijke scepsis tegenover Pegida laten varen, maar terwijl de ene vicevoorzitter zegt onder de demonstranten 'geen rechts-radicalen te zien', maar 'ongeruste burgers', waarschuwt de andere voor deelname aan 'demonstraties met zelfverklaarde islamcritici'.

'Neonazi's in krijtstreeppak'

De reacties van de 'hoge politiek' schommelen tussen afwijzing en een zeker begrip en ze verraden vaak ook iets over de ideologische positionering van de politicus of politica in kwestie. Heiko Maas (SPD), de sociaaldemocratische federale minister van Justitie, noemt het bestaan van Pegida een 'schande voor Duitsland' en beschouwt haar als een beweging waarin mensen onbeschroomd lucht durven geven aan hun 'ressentimenten'.

Zijn partijgenoot Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, bestempelde de demonstranten zelfs als 'Neonazis in Nadelstreifen' ('Neonazi's in krijtstreeppak').

De Beierse christendemocraat Stephan Mayer (CSU) pikt het niet dat die burgers in de 'extreemrechtse hoek' worden geplaatst.

Thomas de Maizière (CDU), federaal minister van Binnenlandse Zaken, onderkent ook 'problematische ontwikkelingen' binnen Pegida, maar vindt dat de politiek de zorgen van de demonstranten aangaande de 'uitdagingen van onze tijd' ernstig moet nemen.

Ingaan op die zorgen en angsten is ook nodig volgens Joachim Herrmann, de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, vooraleer 'extreemrechtse rattenvangers met hun stompzinnige slogans' dat zouden doen.

Escalatie

Heiko Maas sprak bij zijn veroordeling van Pegida ook zijn vrees uit voor verdere escalatie in de agitatie tegen vluchtelingen en immigranten. Het maatschappelijke klimaat in Duitsland is inderdaad aan het verruwen: de laatste maanden zijn Duitse steden het toneel van heel wat gewelddadige confrontaties geweest, - bijvoorbeeld tussen Jezidi's (Koerden die een niet-islamitische religie belijden) en aanhangers van Islamitische Staat (IS) -, van in de Bondsrepubliek zelden op die schaal geziene antisemitische uitspattingen tijdens demonstraties naar aanleiding van de militaire acties van Israël in de Gazastrook, en van betogingen van de beweging 'HoGeSa' ('Hooligans gegen Salafisten').

De hele kwestie kan verder escaleren, zeker nu er zich met 'Dresden für alle - Für ein weltoffenes Dresden' een grote tegenbeweging tegen Pegida is aan het vormen. Het gevaar bestaat dat de oproep van Thomas de Maizière voor 'Aufklärung und Gespräche' (opheldering en gesprekken) wordt bedolven onder partijpolitiek gekrakeel en onverzoenlijke ideologische tegenstellingen.

Terwijl sommige politici blijkbaar in de Duitse maatschappij een vruchtbare bodem voor extreemrechts onderkennen, slaat Aiman Mazyek, de voorzitter van de Zentralrat der Muslime (de koepel van de moslims in Duitsland) een andere toon aan. Ook hij waarschuwt wel voor oproerkraaiers die de angsten van de mensen uitbuiten, maar het is aan de politiek om weer met de burgers te communiceren en hun de angst voor immigratie te nemen, want Duitsland is op zich als land niet xenofoob: 'Deutschland ist nicht so!'.

Bron: Knack
Datum: 16/12/2014

Eigen mening
Ik kan begrijpen dat mensen liever niet te maken krijgen met IS-praktijken. Toch vind ik dat er op deze manier geen rekening wordt gehouden met mensen die de islam als geloof hebben. Voelen zij zich uiteindelijk nog wel welkom in hun eigen land ondanks dat ze moslim zijn? Ik zie hier ook eerder extreemrechtse praktijken in. Ik ga niet meteen zeggen dat we met neonazi's te maken hebben, maar als we op deze manier verder doen zullen er misschien wel enkele simpele zielen zijn die dit aanzien als een nieuw Rijk.
__________________
Some of the best lessons we ever learn we learn from our mistakes and failures. The error of the past is the wisdom of the future.

- Tryon Edwards
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:35.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.