actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th November 2014, 09:21
Yannick.C*rpentier Yannick.C*rpentier is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Turnhout
Posts: 30
Bijna 20.000 lerende Nederlanders steken grens over

Bijna 20.000 lerende Nederlanders steken grens over

De kostprijs van het aantal Nederlanders dat in Vlaanderen onderwijs komt volgen, beloopt 134 miljoen. ‘Hierover moet gepraat kunnen worden’, vindt de N-VA.
Het aantal Nederlandse scholieren, studenten en cursisten in Vlaanderen stijgt jaar na jaar. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) opvroeg bij het departement Onderwijs. Het gaat om Nederlanders die niet in Vlaanderen gedomicilieerd zijn.

De toename doet zich op alle onderwijsniveaus voor. In het basisonderwijs steeg hun aantal in vijf jaar van 2.539 naar 2.780. In het secundair onderwijs van 4.157 in 2009 naar 4.243 leerlingen in 2013. In het hoger onderwijs is de opwaartse trend sterker. Het aantal studenten is in tien jaar van 2.075 (2002-2003) geklommen naar 6.131 in het academiejaar 2012-2013.

De Nederlandse toevloed doet aan Vlaamse kant de vraag rijzen naar het kostenplaatje. De N-VA komt uit op ongeveer 134 miljoen euro die jaarlijks gaat naar Nederlandse leerlingen, studenten en cursisten volwassenenonderwijs. Dat bedrag is netto, de bijna 3.000 Belgen die in Nederland schoollopen, zijn ervan afgetrokken.

Wil de N-VA eerstdaags een factuur over de grens sturen? ‘Absoluut niet, wij vinden een wisselwerking met Nederland een meerwaarde’, zegt Koen Daniëls. ‘De Nederlandse studenten die terugkeren, zullen een beetje als Vlaamse ambassadeur optreden. Maar de wederkerigheid moet wel bewaakt worden. Nederland bespaart op de Open Universiteit en de Nederlandse Taalunie, waarover het verdragen heeft met Vlaanderen. Ook op zijn Nederlandstalige scholen in het buitenland, waar ook veel Vlamingen schoollopen. Daar moet over gepraat kunnen worden. De zaken zijn door deze cijfers geobjectiveerd.'

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141127_01400735

Eigen mening:
Een wisselwerking met Nederland is inderdaad een meerwaarde. Als ons onderwijs een meerwaarde kan bieden voor Nederlandse studenten lijkt mij dat iets wat we moeten behouden en zeker niet extra moeten belasten. Of ze nu in België wonen of niet maakt niet uit ze zullen toch inschrijvingsgeld moeten betalen. Sommige opleidingen zijn gewoon 'beter'. Bijvoorbeeld in Nederland kan je in de richting leerkracht secundair onderwijs maar een vak kiezen in de plaats van twee.

Laatst aangepast door Yannick.C*rpentier : 28th November 2014 om 09:28.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:25.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.