actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th October 2014, 14:46
Melissa V*n Tendeloo Melissa V*n Tendeloo is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2014
Locatie: Wechelderzande
Posts: 86
Pak de energiepremie zolang het nog kan

Pak de energiepremie zolang het nog kan
Alle Vlaamse ministers publiceerden intussen hun beleidsnota, waarin ze hun plannen voor de komende vijf jaar uit de doeken doen. Zo krijgen we definitief zicht op wat we moeten verwachten van Bourgeois I. Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) wil steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. Overheidspremies voor dakisolatie en beglazing wil ze geleidelijk afbouwen met de bedoeling om een stormloop te creëren de komende jaren.

De nieuwe minister zet zwaar in op energiebesparing. Elke megawatt die niet verbruikt wordt, hoeft ook niet geproduceerd te worden. Turtelboom gebruikt daarvoor wel een speciale techniek. Paradoxaal genoeg wil ze niet meer premies uitdelen, maar net minder. Althans als het over dakisolatie en hoogrendementsglas gaat, waarin de investeringen de laatste jaren zijn teruggevallen.

In haar beleidsnota legt Turtelboom uit: "Premies moeten de eigenaar aanzetten om de energiebesparende investering uit te voeren of minstens de beslissing hieromtrent te versnellen. Een premie jarenlang behouden, beperkt echter de impact. De eigenaar heeft geen incentive om zijn beslissing te versnellen. Een aangekondigd afbouwscenario voor de premie zal wel op regelmatige tijdstippen de eigenaar motiveren om de beslissing terzake in overweging te nemen en zo een impuls geven aan energiebesparende investeringen."

"Afbouwen volstaat niet"
Een vreemde kronkel van de minister? Nee, antwoordt Lieze Cloots, beleidscoördinator van Bond Beter Leefmilieu (BBL). "Op zich kunnen we ons vinden in die redenering. Het is een feit dat je mensen zo kunt aanzetten om extra te investeren. Hoewel de situaties niet vergelijkbaar zijn, heb je hetzelfde gezien bij de zonnepanelen. Zodra aangekondigd wordt dat de steun naar beneden zal gaan, willen veel mensen nog snel profiteren van de betere voorwaarden."

Maar volgens Cloots mag Turtelboom het daar niet bij laten. "Alleen de premies afbouwen zal niet volstaan. De minister mag niet vergeten dat veel mensen die in een verouderde woning leven gewoon niet de middelen hebben voor zo'n investering. Daarom moet er ingezet worden op meer leningen en intensieve begeleiding. En hier lezen we veel minder over in haar beleidsnota."

Naast de investeringsdrempels voor de lagere inkomens zijn er volgens de milieuorganisatie nog andere hindernissen. Zo ondervinden bijvoorbeeld veel huurders problemen om hun huurwoning te isoleren. "Maatwerk voor al deze doelgroepen is nodig", luidt het.

Voorlopig is nog niet bekend op welke termijn de premies verminderd zullen worden. Het kabinet van Turtelboom benadrukt dat de afbouw slechts een deel van een ruimer plan is. "We zullen ook inzetten op betere opvolging van renovatiewerken. Zo zullen de 'energiesnoeiers' voortaan niet enkel een energiescan moeten uitvoeren, maar zullen ze ook zelf energiebesparende werken uitvoeren."

Groene energie
Turtelboom wil streven naar meer energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, maar de steun voor die groene energie is nu te duur en er zal dus worden bijgestuurd. Hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de factuur voor groenestroomcertificaten niet meer onbeperkt mag oplopen.

De steun voor zonnepanelen, windmolens of andere technologie zal in de toekomst dus anders verlopen. "We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna", zegt Turtelboom.

Steunmechanismen zouden ook niet alleen meer beperkt worden in de tijd, maar ook in volume. Wanneer een installatie een bepaald aantal kilowattuur heeft geproduceerd, zou de steun wegvallen. En steun op momenten van een overaanbod aan groene stroom, als de prijs eigenlijk negatief is, zou ook niet meer kunnen.

Bron:
De morgen, 29/10/2014
http://www.demorgen.be/binnenland/p...g-kan-a2105170/

Mening:
Dit afbouwscenario zou in theorie kunnen werken. Het is inderdaad zo dat een omgekeerde aanpak vaak de oplossing is. Nu zijn er mensen die twijfelen of ze zouden investeren in dakisolatie en beglazing. Als er wordt aangekondigd dat de premies zullen stoppen hiervoor gaan deze mensen sneller de beslissing nemen om het te doen omdat ze zo nog kunnen profiteren van de betere voorwaarden.
Maar het is ook zo dat niet alle mensen dit kunnen doen of het zich kunnen veroorloven. Mensen die een huis huren, mogen vaak niets veranderen hieraan van de eigenaar. Zij kunnen dus noodgedwongen niet besparen.
Andere mensen hebben er gewoon het geld niet voor. Natuurlijk kunnen ze dan een lening aangaan, maar dan moeten ze de lening weer afbetalen. Uiteindelijk blijven ze dus bezig met betalen. Hiervoor zou er dus ook een oplossing moeten komen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:01.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.