actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th April 2014, 12:34
a*melie.van.den.broeck a*melie.van.den.broeck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Wuustwezel
Posts: 117
Politieke debatten tot 25 mei verboden op school

Politieke debatten binnen de schoolmuren zijn van het departement onderwijs tot aan de verkiezingen van 25 mei verboden. Maar zowel het katholieke onderwijs als het gemeenschapsonderwijs reageren verontwaardigd.
Terwijl overal in Vlaamse scholen politieke debatten georganiseerd worden, bepaalt een uitspraak van de onderwijsadministratie nu dat zoiets niet kan tijdens de sperperiode, zijnde negentig dagen voor de verkiezingen.

'Want dit kan worden begre*pen als een aange*legenheid voor het voeren van politie*ke propaganda op school', luidt het advies van het departement. De commissie die het advies uitvaardigende, kan scholen die toch een debat organiseren, sanctioneren. In het uiterste geval kunnen de werkingsmiddelen ingetrokken worden.

Geen politieke activiteiten

Een logische zaak, zegt Marleen Broucke, de secretaris van de Commissie. ‘Dit vloeit voort uit het onderwijsdecreet. Politieke activiteiten op school kunnen sowieso niet. Vaak zijn ook niet álle partijen uitgenodigd op zo’n debat, en dat is een probleem’, zegt ze.

Raymonda Verdyck van het GO! en Mieke Van Hecke van het van het katholieke onderwijs laten weten dat dat nooit de bedoeling was het onderwijsdecreet.

'Zulke debatten zijn cruciaal voor de vorming van jonge*ren', zegt Mieke Van Hecke.

Burgerschapsvorming

'Veel van onze scholen nodigen politieke partijen uit om te komen spreken als deel van de burgerschapsvorming en het maatschappelijke, politieke bewustzijn dat we onze leerlingen willen bijbrengen', reageert Raymonda Verdyck van het GO!.

Het is Vlaams fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen die de zaak ontdekte, toen een debat waaraan ze zou deelnemen geschrapt werd. Het verbod is voor haar absurd. 'Debatten moet je aanmoedigen, niet tegenhouden.'

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) reageert verbaasd en gaat de zaak uitzoeken.

Een oplossing zou kunnen zijn om debatten voor de leerlingen tijdens de schooluren wel toe te laten indien ze passen binnen de eindtermen, voor de rest zou een verbod blijven.

Bron: De Standaard
Datum: 19/4/2014

Eigen mening
Om eerlijk te zijn snap ik er niet veel meer van. Eerst krijgen de aspirant leerkrachten een hele klaagzang dat ze niet genoeg van de politiek kennen en nu dat het een perfect moment is om over politiek te praten, mag het niet. Ik denk dat leerlingen op dit moment meer geďnteresseerd zijn in de politiek dan op andere momenten dus dit is een goede manier om hen wat te vormen. Ook de leerkrachten zullen er iets van opsteken dus is het dan geen win-win-situatie?

Ik weet dat een leerkracht zijn politieke voorkeur niet mag uiten wanneer je bij leerlingen staat dus ik begrijp ook dat je geen personen van bepaalde politieke partijen kan uitnodigen om te spreken voor een groep. Het is namelijk zo dat niet al die partijen uitgenodigd zullen worden en er dus discriminatie zal zijn. Een leuke opdracht zou zijn dat ze in een klein groepje zelf een bepaalde politieke partij moeten voorstellen om zo te horen waar de verschillen zitten. Daarom moeten ze nog niet voor Open VLD, NV-A of een andere partij zijn.

Ik vind dus dat het niet spreken over politiek net voor de verkiezingen een zeer domme zaak is. Je kan op alle manieren ervoor zorgen dat je de keuze van de leerlingen niet beďnvloedt dus waarom die manieren niet uitproberen?
__________________
Some of the best lessons we ever learn we learn from our mistakes and failures. The error of the past is the wisdom of the future.

- Tryon Edwards
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 19th April 2014, 14:26
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Talking Peeters: 'Ik neem zelf deel aan twee schooldebatten'

Peeters: 'Ik neem zelf deel aan twee schooldebatten'


‘Er is geen sprake van dat de Vlaamse regering of de Vlaamse administratie politieke debatten georganiseerd door scholen zal verbieden.' Zo reageert Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) op het advies van het departement onderwijs. Die vaardigde een advies over zo’n verbod. ‘Ik neem overigens zelf deel aan minstens twee schooldebatten’, zegt Peeters nog.



Terwijl overal in Vlaamse scholen politieke debatten georganiseerd worden, bepaalt een uitspraak van de onderwijsadministratie dat zoiets niet kan tijdens de sperperiode, zijnde negentig dagen voor de verkiezingen.

'Want dit kan worden begrepen als een aangelegenheid voor het voeren van politieke propaganda op school', luidt het advies van het departement. De commissie die het advies uitvaardigde, kan scholen die toch een debat organiseren, sanctioneren. In het uiterste geval kunnen de werkingsmiddelen ingetrokken worden.


Geen politieke activiteiten op school

Maar zowel het katholieke onderwijs als het gemeenschapsonderwijs reageren verontwaardigd. Ook uit politieke hoek komen verontwaardigde reacties.

Minister Peeters zegt contact te hebben gehad met onderwijsminister Pascal Smet, die het ook oneens is met het advies van de commissie. Smet zal dinsdagmorgen contact opnemen met de voorzitter van die commissie om een en ander uit te klaren.

Marleen Broucke, de secretaris van de Commissie, noemt het advies een logische zaak. ‘Dit vloeit voort uit het onderwijsdecreet. Politieke activiteiten op school kunnen sowieso niet. Vaak zijn ook niet álle partijen uitgenodigd op zo’n debat, en dat is een probleem’, zegt ze.


Burgerschapsvorming

Raymonda Verdyck van het GO! en Mieke Van Hecke van het van het katholieke onderwijs laten weten dat dat nooit de bedoeling was het onderwijsdecreet.

'Zulke debatten zijn cruciaal voor de vorming van jongeren', zegt Mieke Van Hecke.

'Veel van onze scholen nodigen politieke partijen uit om te komen spreken als deel van de burgerschapsvorming en het maatschappelijke, politieke bewustzijn dat we onze leerlingen willen bijbrengen', reageert Raymonda Verdyck van het GO!.

Het is Vlaams fractieleidster Elisabeth Meuleman van Groen die de zaak ontdekte, toen een debat waaraan ze zou deelnemen geschrapt werd. Het verbod is voor haar absurd. 'Debatten moet je aanmoedigen, niet tegenhouden.'


Blog DS, 19-04-2014 (Fabian Lefevre, Simon Andries, Lin Louage)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:56.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.