actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th December 2013, 13:26
Peter.Van.Loock Peter.Van.Loock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Turnhout
Posts: 67
Planeten kunnen niet meer liegen over hun "gewicht"

Planeten kunnen niet meer liegen over hun "gewicht"


De Kepler-37b is een van de kleinste exoplaneten die tot nu toe bekend zijn.

Een Belgische wetenschapper heeft, samen met collega's, een nieuwe, nauwkeurigere methode ontwikkeld om de massa van exoplaneten te bepalen. Zo kunnen ze sneller onderzoeken of er leven mogelijk is of was.
De voorbije jaren zijn er in sneltempo exoplaneten ontdekt, intussen zijn er meer dan 900 exemplaren bekend en dat aantal groeit nog aan. Daardoor verschuift de focus van het onderzoek stilaan van de zoektocht naar de karakterisering van de planeten.

Een van de belangrijke vragen bij de studie van een exoplaneet, is de massa. Als wetenschappers die kennen, kunnen ze verder onderzoek voeren naar het materiaal waaruit de planeet bestaat, naar welke gassen of vloeistoffen er al dan niet voorkomen op de planeet, en naar andere fundamentele eigenschappen. Op basis daarvan kunnen onderzoekers al dan niet uitsluiten of er leven mogelijk is of was op de planeet.

Tot nu toe werd de massa van een exoplaneet bepaald op basis van de snelheid waarmee de planeet door het heelal sjeest. Maar die methode is niet geschikt voor verschillende planeten, onder meer planeten die niet veel wegen, of planeten die cirkelen rond een zwakke of net heel actieve ster.

Julien de Wit, een Luikse wetenschapper die werkt aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft samen met zijn collega Sara Seager de methode uitgewerkt. Zij kunnen de massa van een planeet bepalen op basis van het transmissiespectrum van de exoplaneet, dat is de chemische samenstelling van zijn atmosfeer.

Om de nieuwe methode ten volle te kunnen gebruiken, moeten toekomstige telescopen nog een pak gegevens verzamelen. Maar in de toekomst zullen planeten hun "gewicht" dus niet meer kunnen verbergen.

VRT - Deredactie.be di 24/12/2013 - 11:13 Wouter Carton

De ruimte, "the final frontier". Het is fijn te lezen dat het kleine België toch ook zijn steentje kan bijdragen aan het ontdekken van deze laatste grote onbekende. Door het bepalen van het gewicht van een exo-planeet kan er heel wat informatie uit afgeleid worden en ik kijk, waarschijnlijk met velen, uit welke ontdekkingen er nog allemaal zullen gebeuren.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.