actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st December 2013, 14:47
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Waarom kus je onder de maretak?

Waarom kus je onder de maretak?
Het is romantisch, maar is er een historische verklaring voor de kus onder de maretak?
Colourbox
Door Hans Henrik Fafner, 15.12.2013




De Romeinse geschiedschrijver Plinius de Oudere (ca. 23-79) beschreef hoe de Keltische druïden maretak uit eikenbomen haalden. Plinius was ook natuurhistoricus en wist dat de witte bessen van de maretak in grote hoeveelheden giftig zijn, en hij was gefascineerd door het geloof van de druïden in de geneeskrachtige eigenschappen van de plant.

Als de druïden de maretak geplukt hadden, legden ze hem op een witte deken onder de boom, omdat de maretak zijn kracht zou verliezen als hij de grond raakte. De maretak werd bij bepaalde offerrituelen gebruikt, en in deuropeningen opgehangen, waar hij een vruchtbaarheidssymbool was en het huis beschermde tegen boze krachten.

Kerk verbood maretak
Vanwege deze heidense achtergrond verbood de kerk lange tijd het gebruik van de maretak. Maar het gebruik hield stand, en door het geloof in maretak als afrodisiacum ontstond de gewoonte om elkaar te kussen in de deuropening. Dit gebeurde waarschijnlijk ergens in de late middeleeuwen.

Kuscontrole
De populariteit van het gebruik bereikte een hoogtepunt in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wellicht omdat de preutse samenleving het kussen dan beter kon "controleren", omdat het in de openbaarheid gebeurde.

Er kwam nog een gebruik bij: als een man een vrouw een kus had gegeven onder de maretak, moest hij een bes afplukken en deze weggooien. Als er geen bessen meer over waren, was de maretak zijn magische werking kwijt.

Kerk verwelkomde maretak
In de Victoriaanse tijd ging de maretak ook tot de kersttradities behoren. Kerst moest liefde en vriendschap bevorderen, en omdat de geboorte van Jezus ook als vruchtbaarheidssymbool gezien kon worden, was de weg vrij voor de maretak, hoewel het gebruik niet werd gezien als een christelijke traditie.

Bron:
http://historianet.nl/adventskalend...nder-de-maretak

Mening:
Weer een leuk weetje van de Europese geschiedenis. Net zoals Halloween, denken veel mensen dat het gebruik van de Maretak iets is uit Amerika. Maar beiden zijn ze een ritueel dat zijn oorsprong vindt bij de Kelten.
Amerika heeft dan misschien het idee van de kerstman is zijn rode pak uitgevonden (oorspronkelijk was de Kerstman een elf-achtig figuurtje en was hij enkel gekend in het hoge Noorden), maar het kussen onder de maretak is een echt Europees ritueel. Nu wordt het niet meer uitgevoerd in Europa of toch minder dan in Amerika, omdat de maretak nu vooral is gekend als de parasiet die op bomen leeft en vaak vol zit met ongedierte. Toch blijft in Amerika nog steeds het ideaal over dat de maretak staat voor hoop, liefde en vruchtbaarheid. In vele Hollywood kerstklassieker wordt de maretak afgebeeld. Maar ook bv. in Harry Potter and the Order of the Phoenix, kust Harry Cho ook voor de eerste keer onder een maretak. De maretak zal in onze gedachten steeds de plaats zijn waaronder je een kus zal krijgen.
Voor mij blijft dit altijd een mooi idee.
__________________
Als de nacht dan gekomen is, sterft een vlinder van pure droefenis.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:41.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.