actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Cultureel-maatschappelijk
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd December 2013, 00:56
L*ze. Verhaegen L*ze. Verhaegen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Veerle
Posts: 150
Nieuwe handleiding voor waardering effecten bij erfenis

Bij een overlijden moet een waarde gekleefd worden op de erfenis. Die bepaalt hoeveel successierechten er moeten worden betaald. Het Vlaams en het Waals Gewest wijzigden onlangs de waarderingsregels voor beursgenoteerde aandelen en beleggingen.


Na een overlijden moeten de erfgenamen successierechten op de nalatenschap betalen. Volgens de algemene regels worden die belastingen berekend op de verkoopwaarde van het betrokken goed op de dag van het overlijden. Het is aan de aangevers van de nalatenschap om die waarde te schatten. Maar voor beursgenoteerde effecten zoals aandelen en beleggingen geldt een andere regeling. De invulling van de waardering is een bevoegdheid van de verschillende gewesten. Zowel het Vlaams als het Waals Gewest sleutelde recentelijk aan zijn regeling. De aangepaste waardering geldt in Vlaanderen voor nalatenschappen opengevallen sinds 1 augustus 2013, in het Waals Gewest voor overlijdens sinds 1 november 2013.

Fiscale woonplaats

Welke regels op een nalatenschap van toepassing zullen zijn, hangt af van de fiscale woonplaats van de overledene. Sterft een inwoner van het Vlaams Gewest, dan zullen de Vlaamse regels van toepassing zijn. Had een overledene in de periode van vijf jaar voor zijn overlijden meerdere woonplaatsen, dan int het gewest waar hij het langst woonde de successierechten.

Slotkoers

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden beursgenoteerde effecten voortaan gewaardeerd volgens hun beurswaarde. Dat is de slot koers die u kunt terugvinden in de gespecialiseerde pers en/of gespecialiseerde elektronisch raadpleegbare bronnen. U hebt de keuze tussen de slotkoers op de dag van het overlijden of dezelfde datum van de twee daaropvolgende maanden.
Een voorbeeld. Jan overlijdt op 4 februari. In de aangifte van de nalatenschap heeft men de keuze tussen de slot koers van 4 februari, 4 maart en 4 april. Was er die dag geen notering, dan geldt de beurswaarde op de eerstvolgende dag waarop er opnieuw een notering was. ‘Door de keuze uit drie verschillende tijdstippen hebben de erfgenamen twee maanden de tijd om de effecten te verkopen. Dat geeft hun wat tijd om te vermijden dat ze successierechten moeten betalen op een waarde boven de verkoopwaarde. Maar in de praktijk zal die periode vaak te kort zijn. Denk maar aan het scenario dat er minderjarige erfgenamen zijn en er een langere indieningstermijn voor de nalatenschap wordt gevraagd’, zegt Nicolas Geelhand, advocaat bij Huber & Crommen Advocaten en professor Universiteit Antwerpen.

Eén datum

In de aangifte van de nalatenschap moet worden vermeld welke datum werd gekozen en welke informatiebron geraadpleegd werd. In de Waalse regeling is daar uitdrukkelijk aan toegevoegd dat de koerswaarde moet kunnen worden aangetoond via een tweede, onafhankelijke bron. ‘De gekozen datum moet voor alle nagelaten waarden gebruikt worden. Panacheren is niet toegestaan’, merkt Nicolas Geelhand op.
Die nieuwe regels gelden niet enkel voor effecten verhandeld op de Belgische markt, maar voortaan ook voor die genoteerd zijn in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER). ‘Daarmee houden de gewesten rekening met het beginsel van niet-discriminatie in de EER (Europese Unie plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). Maar er blijft nog altijd een discriminatie tussen de Europese effecten en de andere’, zegt Nicolas Geelhand. ‘Wie in niet-Europese effecten investeert, moet de waarde nemen op de dag van het overlijden, zelfs als die nadien gevoelig daalt.’

Prijscourant in Brussel
In het Brussels Gewest werden de waarderingsregels niet aangepast en blijft de prijscourant in gebruik. Die wordt de twintigste van elke maand gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en bevat het gemiddelde van de beurskoersen van de vorige maand. Effecten verhandeld op de Belgische markten worden in Brussel gewaardeerd volgens de prijscourant die wordt gepubliceerd binnen de maand die volgt op de maand van het overlijden, of een van de twee daaropvolgende prijscouranten. Voor effecten die niet opgenomen zijn in de prijscourant of noteren in een ander land van de EER moet de gemiddelde slot koers berekend worden. Dat is het gemiddelde gedurende de maand van het overlijden of een van de twee daaropvolgende maanden. Die berekening moet worden gemaakt door de aangevers van de nalatenschap op basis van koersinformatie in de gespecialiseerde pers of elektronisch raadpleegbare bronnen.

Bron: http://netto.tijd.be/geld_en_gezin/...locknetto&ckc=1
Mening:
Het is heel absurd vind ik dat de erfgenamen moeten betalen voor een persoon die ze dierbaar zijn. Laat deze mensen toch met rust, het is zo al moeilijk genoeg voor deze personen. Ze kiezen er zelf toch ook niet voor om de persoon die overleden is te verliezen! Hier is onze regering dan weer te streng. Ze vragen heel ons leven al belastingen op alles en dan willen ze nog eens een soort van belasting op mensen die dood zijn? Wat ik dan weer wel begrijp is dat, als de gestorven persoon schulden heeft, de erfgenamen hiervoor kunnen opdraaien. Maar wat dan wel veel gebeurd is dat men zich laat onterven. Wat ook een goede regeling is omdat niet elk familielid weet waar de gestorven persoon schulden had en dus ook niet wist waar hij of zij mee bezig was!

Laatst aangepast door L*ze. Verhaegen : 2nd December 2013 om 01:03.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.