actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th November 2013, 21:31
Mathias.M*rtelmans Mathias.M*rtelmans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2013
Locatie: Sint-Antonius
Posts: 20
Vijf nieuwe zwammen ontdekt in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt, een groep plaatjeszwammen met roestbruine sporen die in symbiose leven met bomen en struiken. Dat meldt Natuurpunt.

De naam "gordijnzwam" verwijst naar een "gordijntje", een hoop spinnenwebachtige draadjes die in jonge toestand (voor het hoedje helemaal opengaat) tussen de steel en de hoedrand zitten.

"Gordijnzwammen vormen met circa 2.000 soorten het grootste plaatjeszwammengeslacht van Europa", verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt. Gordijnzwammen zijn vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden.

Een werkgroep van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging heeft in Vlaanderen 117 soorten en variëteiten gordijnzwammen opgelijst. In het nieuwe gordijnzwammenboek heten de vijf nieuwe soorten cortinarius subrhombisporus (uit Wuustwezel), cortinarius rubenii(uit Schilde, opgedragen aan Ruben Walleyn), cortinarius vandervekenianus (uit Tervuren, opgedragen aan wijlen prof. Van der Veken), cortinarius subdecipiens (uit Lummen) en cortinarius salicticolus (uit Viersel).

De laatste soort, roodbruine moerasgordijnzwam gedoopt, is tot nog toe alleen aangetroffen in de Kleine Netevallei in Viersel en in de Bonte Klepper in Rijkevorsel.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu.../131127_zwammen

Mening:
Het is altijd leuk als er een keer iets nieuws wordt ontdekt in de natuur. voor de Vlaamse natuurliefhebbers is dit toch wel een leuk weetje en zeker omdat het in onze eigen bossen is ontdekt.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 30th November 2013, 00:31
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Nieuwe soorten, nieuwe ontdekkingen

Ik vind net als Mathias het leuk dat er nieuwe soorten worden ontdekt. Vaak worden er verhalen verteld over nieuwe soorten die ontdekt zijn in Zuid-Amerika in het Amazonewoud of in de diepzee van de Stille Oceaan. Nu is het veel dichter bij huis. Vooral Viersel is niet ver van Nijlen, waar ik zelf woon. Op de site van Natuurbericht staat een veel uitgebreider artikel over de vondst van de nieuwe paddenstoelsoorten.
Veel mensen weten niet dat de paddenstoel, dus het geven dat je ziet van de fungi, het voortplantingsorgaan is, dat zich enkel toont in de herfst. Voor de rest van het jaar zit de fungi of schimmel in de grond en heeft daar een heen netwerk van draden of mycelium uitgeworpen. Fungi zijn dus zeer interessante organismen, maar de meeste mensen hebben enkel aandacht voor de paddenstoel die je ziet in de herfst met zijn mooie kleuren, zoals de vliegenzwam (of het huisje van kabouters, zoals ze vaak zeggen). Of als je een fungi of schimmel op je boterham ziet, smijt je die liefst zo snel mogelijk in de vuilbak. Denk er dan ook dat penicilline, een van de belangrijkste antibiotica eigenlijk een schimmel is.
Door eens verder te kijken dan je neus lang is ga je niet alleen nieuwe soorten zien, maar ook nieuwe ontdekkingen maken die het leven van ons mensen drastisch kan veranderen.


Gewone pelorgoniumgordijnzwam - gordijntje
__________________
Als de nacht dan gekomen is, sterft een vlinder van pure droefenis.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 30th November 2013, 00:36
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Vijf nieuwe gordijnzwammen voor de wetenschap uit Vlaanderen

Vijf nieuwe gordijnzwammen voor de wetenschap uit Vlaanderen

Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie op woensdag 27 november 2013

Recent werden in Vlaanderen vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt. Misschien dacht u bij de naam ‘gordijnzwam’ aan een schimmel op een vies gordijn, maar in werkelijkheid gaat het om een groep plaatjeszwammen met roestbruine sporen, die in symbiose leven met bomen en struiken.

Gordijnzwammen vormen met circa 2000 soorten het grootste plaatjeszwammengeslacht van Europa. Recente ontdekkingen in ons land hebben daar nog eens vijf soorten bijgevoegd. Veel mycologen worden niet meteen vrolijk bij het zien van zo'n gordijnzwam. De paddenstoelen hebben de reputatie lastig (of soms onmogelijk) te determineren te zijn. Paddenstoelenliefhebbers lopen dus liever in een wijde boog om gordijnzwammen heen. Maar dat geldt niet voor een kleine werkgroep van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging. Zij kozen gordijnzwammen als studieobject en brachten hun bevindingen samen in een pas verschenen boek: “Cortinarius subgenus Telamonia in Vlaanderen”. Daarin staan niet alle in Vlaanderen voorkomende gordijnzwammen, maar wel alle soorten uit de lastigste, maar meest voorkomende groep gordijnzwammen, het subgenus Telamonia, soms ook gordelstelen genoemd.


De Roodbruine moerasgordijnzwam, een nieuwe gordijnzwam voor de wetenschap (foto: André de Haan)

Al twintig jaar gaat de werkgroep op stap om gordijnzwammen te zoeken en te bestuderen. Van elk mooi groepje gordijnzwammen dat ze vinden, worden foto’s gemaakt, worden de veldkenmerken uitgebreid genoteerd en worden achteraf ook de microscopische kenmerken in kaart gebracht en uitgetekend. En dan begint de zoektocht naar de juiste naam… Eén van de grote problemen bij gordijnzwammen is dat bijvoorbeeld de naam Cortinarius helobius (Kleine moerasgordijnzwam) in het standaardwerk van de Zweed Tor Erik Brandrud op een andere soort betrekking heeft dan op de Kleine moerasgordijnzwam uit het werk van de Fransman Henri Romagnesi. Verschillende opvattingen van dezelfde namen: dat maakt alles heel ingewikkeld. Temeer omdat deze paddenstoelen niet uitblinken in opvallende kenmerken. In de nieuwe Nederlandse veldgids lezen we over deze soort: “Karakteristiek is het ontbreken van karakteristieke kenmerken.”

Alleen al van deze groep gordijnzwammen (de gordelstelen) wist de werkgroep 117 soorten en variëteiten op te tekenen uit Vlaanderen. Nagenoeg jaarlijks werden hun bevindingen gebundeld in het tijdschrift Sterbeeckia en recent werden alle 117 taxa op een rijtje gezet in een boek, voorzien van determinatiesleutels. Wie geen microscoop heeft, kan zich best niet inlaten met deze gordijnzwammen. Maar voor de meer gevorderde amateur is dit een onontbeerlijke leidraad.

Af en toe gebeurde het dat de werkgroep stootte op een groep gordijnzwammen die met behulp van alle internationale literatuur onmogelijk op naam kon worden gebracht. Die werd dan na rijp beraad beschreven als een nieuwe soort voor de wetenschap. In het nieuwe gordijnzwammenboek vinden we de volgende primeurs: Cortinarius subrhombisporus (uit Wuustwezel), C. rubenii (uit Schilde, opgedragen aan Ruben Walleyn), C. vandervekenianus (uit Tervuren, opgedragen aan wijlen prof. Van der Veken), C. subdecipiens (uit Lummen) en C. salicticolus (uit Viersel). De laatste soort, Roodbruine moerasgordijnzwam gedoopt, werd tot nog toe enkel aangetroffen in gebieden van Natuurpunt: de Kleine Netevallei in Viersel en de Bonte Klepper in Rijkevorsel.

Dat nieuwe paddenstoelen in Vlaanderen gevonden worden, gebeurt af en toe. Doorgaans gaat het dan om heel moeilijk herkenbare soorten, of minuscule zwammetjes die amper enkele mm groot zijn. Wereldwijd worden nog meer dan 1000 nieuwe soorten per jaar beschreven. Meer dan 100.000 zwammensoorten zijn bekend, maar volgens de meest conservatieve schattingen bedraagt het werkelijke aantal minstens 1,5 miljoen.

Oh ja, vanwaar komt de naam ‘gordijnzwam’? Die verwijst naar een ‘gordijntje’, een hoop spinnenwebachtige draadjes, die in jonge toestand (voor het hoedje helemaal opengaat) tussen de steel en de hoedrand zitten.

Tekst: Wim Veraghtert, Natuurpunt Studie
Foto's: André de Haan
Meer informatie: www.kvmv.be


Bron:
http://www.natuurbericht.be/?id=11745

Mening:
Je kan duidelijk zien als je dit artikel vergelijkt met het artikel van de redactie, dat dit artikel het eerste artikel is, waarop de andere zijn gebaseerd. Dit artikel is opgesteld door Natuurbericht dat een meldingssite is van Natuurpunt zelf. Voor diegene die biologie studeren, zoals ik, is dit artikel interessanter. Want het gaat dieper in op de determinatie en de classificatie van de zwammen. Daarom geef ik er dan ook voorkeur aan op verder te gaan zoeken, als je wetenschappelijke artikels leest, om de ware toedracht te achterhalen.
__________________
Als de nacht dan gekomen is, sterft een vlinder van pure droefenis.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:44.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.