actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > Thomas More Kempen > Onderwijs
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th October 2013, 09:46
L*ura.present L*ura.present is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Malle
Posts: 172
Vlaanderen gaat voor eengemaakt onderwijs

Vlaanderen gaat voor eengemaakt onderwijs

Een werkgroep begint half november aan een huzarenklus: het samensmelten van het gemeentelijk, provinciaal * en gemeenschapsonderwijs tot één officieel net. De volgende Vlaamse regering beslist, schrijft de krant De Standaard.

Vier politici uit evenveel partijen moeten vanaf half november nadenken over de toekomst van het officiële onder*wijs. De werkgroep zal onderzoeken hoe het gemeentelijke net, het provinciale en het gemeenschapsnet kunnen samenwerken om samen een publiek net te vormen. Vlaanderen zou dan slechts twee netten tellen, een publiek en een vrij (vooral katholiek) net.

De Vlaamse regering nam die beslissing een tijd geleden, maar het nieuws raakte nu pas bekend. De vier leden van de werkgroep noemen zichzelf 'senior consul*tants'. Het gaat om Luc Martens (CD&V), Robert Voorhamme (sp.a), Gilbert Van Baelen (Open Vld) en Matthias Storme (N-*VA).

De opdracht loopt tot het einde van dit schooljaar. Het rapport moet klaar zijn tegen de start van de onderhandelingen over een nieuw Vlaams regeerakkoord. Uiteindelijk bepaalt de volgende Vlaamse regering hoe het verder moet.

Bron: De gazet van Antwerpen, 2013/10/29


Mening
Ik vind het goed dat het onderwijs toch gaat proberen samensmelten. Het is zeker een stap vooruit richting de hervorming van het onderwijs in 2025. Het is goed dat er minder verschillende scholen komen omdat dit voor de leerlingen het kiezen ook makkelijker gaat maken. Ikzelf zie het verschil niet tussen gemeenschapsonderwijs en provenciaalonderwijs, er zal wel een verschil zitten in de leerplannen. Ik denk dat het belangrijk is dat scholen samen gaan werken onder 1 net zodat het onderwijs nog kwaliteitsvoller gaat worden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th October 2013, 16:15
Veronique.Peeters's Avatar
Veronique.Peeters Veronique.Peeters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Booischot
Posts: 98
Groen: ‘Eengemaakt onderwijs niet in achterkamer regelen’

Groen: ‘Eengemaakt onderwijs niet in achterkamer regelen’


De Vlaamse regering laat vier politici een samensmelting van het gemeentelijk, provinciaal en gemeenschapsonderwijs onderzoeken. ‘Die discussie is te belangrijk om vier politici in een achterkamer te laten regelen’, reageert oppositiepartij Groen.

De versnippering van het officiële onderwijs in drie ‘netten’ bemoeilijk de schaalvergroting waaraan minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) werkt. Daarom gaat een werkgroep, met Luc Martens (CD&V), Robert Voorhamme (SP.A), Gilbert Van Baelen (Open VLD) en Matthias Storme (N-VA), onderzoeken hoe het gemeentelijk net, provinciale en gemeenschapsnet een publiek net kunnen vormen.

Volgens Groen bezondigt onderwijsminister Pascal Smet zich daarmee aan achterkamerpolitiek. ‘Smet heeft al andere grote hervormingen achter de schermen proberen doordrukken en is dan met zijn hoofd tegen de muur gelopen. Als deze discussie niet in alle openheid wordt gevoerd, zal het zelfde gebeuren.’

Groen vraagt om het onderwijsveld - de Vlaamse Onderwijsraad - en het Vlaams Parlement erbij te betrekken. Ook het vrije net moet een stem krijgen om de ‘verdere polarisatie’ van het onderwijslandschap te vermijden, zegt parlementslid Elisabeth Meuleman.

Voor Mieke Van Hecke, topvrouw van het katholieke onderwijs, moet het vrije onderwijs niet betrokken worden bij de omvorming van de openbare onderwijsnetten. ‘Ik wacht de besprekingen af en zal werken met de organisatie die eruit voortkomt’, zegt ze. Als het Vlaams Parlement de zaak behandelt, wil ze de stem van het katholieke onderwijsnet laten horen ‘als we daar om gevraagd worden’.

De opdracht van de werkgroep loopt tot het einde van dit schooljaar. Het rapport moet klaar zijn tegen de start van de onderhandelingen over een nieuw Vlaams regeerakkoord.

DS, 29/11/2013
http://www.standaard.be/cnt/dmf20131029_00814793

--------------------------------------------------

Ik kan me zowel vinden in de mening van Groen als in het standpunt van Pascal Smet. De werkgroep met vier politici is volgens mij een efficiënt orgaan om zulke (belangrijke) beslissingen te nemen. Beslissingen kunnen gemakkelijker en sneller genomen worden wanneer het om vier mensen gaat, dan wanneer er nog meer betrokkenen zijn. Anderzijds is het natuurlijk interessanter om meer mensen aan het woord te laten. Zo kunnen er verschillende visies aan bod komen, zoals bijvoorbeeld ook die van de VLOR en van andere instellingen. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Ik vind persoonlijk dat het interessanter is om er meerdere partijen bij te betrekken, om voor een zo objectief mogelijke beslissing te gaan.
__________________
Believe in yourself and all that you are. Know that there is something inside you that's greater than any obstacle.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:45.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.