actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st October 2013, 16:52
j*chim.janssens j*chim.janssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 102
September zwaarste faillissementenmaand ooit

September zwaarste faillissementenmaand ooit
Door: redactie
1/10/13 - 12u14 Bron: Belga
http://www.hln.be/hln/nl/3424/Econo...aand-ooit.dhtml

In de maand september zijn 1.332 bedrijven failliet verklaard. Nooit eerder legden op een maand tijd zo veel bedrijven de boeken neer, zo meldt het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium. Het vorige record dateert van oktober 2012, toen er 1.220 faillissementen vielen.
In de maand september kwamen er 2.833 jobs op de tocht te staan als direct gevolg van een faillissement. Dat is de op een na donkerste maand. Alleen de maand november 2001, met het faillissement van luchtvaartmaatschappij Sabena, was nog erger. "In november 2001 kwamen er 8.945 banen op de tocht te staan door faillissementen, waarvan 7.845 bij Sabena", zegt Eric Van den Broele van Graydon.

Ook voor het volledige jaar stevenen we af op recordcijfers. Na negen maanden in 2013 staat de teller op 8.904 faillissementen (+12 procent tegenover dezelfde periode in het recordjaar 2012) en 19.934 bedreigde jobs (+6 procent).

In augustus was het aantal faillissementen nog voor het eerst dit jaar gedaald. Maar Van den Broele wees er toen al op dat er allerminst sprake was van een trendbreuk.

Het aantal faillissementen van januari tot en met september steeg in de drie regio's van het land. De grootste toename was er in het Brussels hoofdstedelijk gewest (+29 procent tot 2.011 faillissementen). In Wallonië stijgen de bankroetcijfers met meer dan 10 procent, in Vlaanderen met 6 procent (tot 4.417 faillissementen).

De grootste faillissementsopstoten zijn er binnen de bouwsector (1.526 faillissementen na negen maanden, +19 procent), de sector van garagehouders (+18,5 procent) en die van de zakelijke dienstverlening (+17,5 procent), aldus nog Graydon. "Binnen de horeca blijft de stijging, binnen de sector vooral binnen Brussel en Wallonië, beperkt tot 6 procent." Het is ook in de bouwsector dat het grootste aantal jobs (4.281) op de tocht komt te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever.

De faling van diepvrieswinkelketen O'Cool uit Drongen eind augustus, waardoor 260 jobs op de tocht kwamen te staan, is het zwaarste dossier van het jaar tot nu toe.

Eigen mening: Normaal ben ik niet zo geïnteresseerd in artikels die volstaan met zogenaamde records als ze enkel over enkele maanden spreken en niet over grote termijnen. Als je iets per maand bekijkt is de kans op toeval groot Dit artikel is toch even interessant om naderbij te bekijken en niet oppervlakkig te zijn zoals de meeste critici. Er is namelijk meer dan één oorzaak. Ten eerste is er momenteel niet genoeg geld beschikbaar om de economie er volledig bovenop te helpen. Een van de grootste problemen is dat geld lenen ook geld kost. Veel bedrijven en zelfs landen hebben schulden dus lenen ze geld wat alweer een schuld wordt waar ze meer voor zullen moeten terugbetalen. Waarom bekijk ik het nu ineens op wereldniveau? De economie hangt wereldwijd vast. Elk land voert producten in en uit. Als de uitvoer meer opbrengt is dit zeker en vast een voordeel en zal dit land welvarender uitkomen dan andere. Het eerste dat verminderd bij een crisis is uiteraard de invoer van een land en dus bijgevolg ook de uitvoer van landen die handelen met deze 'crisis-landen'. Zo ontstaat er al snel een cirkel. Dit is meteen een tweede oorzaak. Neem nu Amerika. Er bestaan op de moment politieke verschillen wat niet goed is voor de economie: er is sprake van een 'federal shutdown'. Dit zorgt er ten eerste voor dat het land er onstabiel uitziet en ten tweede verliezen werknemers daarbovenop ook nog eens hun loon. Waardoor er minder geld in de economie gestopt zal worden. (werknemers kopen goederen aan waardoor er bij de bedrijven winst ontstaat). Een federale shutdown zorgt er dus voor dat het er in Amerika op economisch niveau niet op zal vooruitgaan en de landen die daaraan vast hangen zullen dus ook mee afzien van zulke acties en dus zullen er ook meer bedrijven aan ten onder gaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:04.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.