actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th September 2013, 19:44
alexandra.moorkens's Avatar
alexandra.moorkens alexandra.moorkens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Nijlen
Posts: 97
Bye bye Big Bang! Kosmos niet ontstaan door Oerknal

Bye bye Big Bang! Kosmos niet ontstaan door Oerknal

19/09/2013 om 15:23 - Bijgewerkt om 15:23

Vergeet wat u geleerd hebt op school: het universum is niet ontstaan door de Oerknal, maar mogelijk wel door een zwart gat. Althans, dat beweren Canadese wetenschappers.


Bye bye Big Bang! Kosmos niet ontstaan door Oerknal
© Reuters

De meest gangbare theorie over het ontstaan van de kosmos is die van de Oerknal (Big Bang). Volgens die theorie ontstond het universum ruim dertien miljard jaar geleden uit één punt. Dat punt was heel heet en had een oneindig grote dichtheid.

Problemen met de Oerknal

Maar die theorie is niet sluitend, zegt de wetenschappelijke website scientias.nl die een 'paper' aanhaalt van wetenschappers van de universiteit van Waterloo (Canada). Enkele zaken in het heelal passen niet in het Oerknalmodel, zoals het horizonprobleem.

Het universum heeft een vrijwel uniforme temperatuur, wat vreemd is na een gewelddadige gebeurtenis als de Big Bang. Een ander probleem is dat we in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltjes met één magnetische pool) kunnen vinden, terwijl die - als het universum uit de Oerknal is ontstaan - in grote getale zouden moeten voorkomen.

Zwart gat biedt oplossing

Nadenkend over een theorie die onder meer deze problemen zou kunnen verhelpen, vonden de natuurkundigen die in de vorm van een vierdimensionale ster. Als zo'n ster zou sterven en een zwart gat zou worden, zou het materiaal dat dit zwarte gat uitspuugt een 3D-braan rondom de 3D-waarnemingshorizon vormen en uitdijen.

Meteen is het horizonprobleem opgelost: de ster die ineen klapt en een zwart gat vormt, moet tijd genoeg hebben gehad om in zijn kern een uniforme temperatuur te bereiken. Ook het monopoolprobleem is van tafel. De situatie waarin deze monopolen zouden moeten ontstaan, doet zich niet voor als een vierdimensionale ster instort.

Ook nieuwe theorie niet sluitend

Ook deze nieuwe theorie is niet sluitend, waarschuwt de website. Zo leverde de Planck-telescoop onlangs informatie omtrent de temperatuurfluctuaties in de kosmische achtergrondstraling die in lijn is met de Oerknaltheorie, maar ietsje afwijkt van wat men op basis van deze nieuwe theorie zou verwachten.(Belga/TE)

Bron:
http://www.knack.be/nieuws/wetensch...mal-106621.html

Mening:
Er wordt over deze nieuwe theorie gezegd dat deze niet sluitend is, maar welke theorie is wel sluitend? Daarom is het belangrijk dat er de wereld blijft investeren in wetenschap. Wetenschappers hebben als werk om steeds maar nieuwe zaken te ontdekken of te onderzoeken.
Wij als leerkrachten moeten ook leren dat we ons steeds onderzoekend moeten opstellen en steeds de actualiteit moeten blijven volgen. Anders kunnen we ons belachelijk maken, door oude theorieën te verkondigen. Als leerkrachten in opleiding, leren we dat er verschillende competenties zijn waaraan we ons moeten houden. De competentie die bij dit artikel van toepassing is: De leerkracht als innovator en ook De leerkracht als inhoudelijk expert.
Wetenschappers hebben de rol om ons als leerkrachten op de hoogte te blijven houden van de belangrijkste nieuwe ideeën en ontwikkelen. Als leerkracht is het je rol om deze veranderingen te blijven volgen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.