actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 17th May 2013, 12:27
P*eter.desmedt P*eter.desmedt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2012
Locatie: Vosselaa
Posts: 109
Duizenden boeren bedreigen groene long van Centraal-Amerika

In Nicaragua wordt het biosfeerreservaat Bosawar, de laatste groene long van Centraal-Amerika, ernstig bedreigd door duizenden oprukkende boeren. De regering riep al de hulp van de Unesco in.

Het meer dan 2 miljoen hectare grote biosfeerreservaat vormt het grootste bosgebied van Centraal-Amerika. Het wordt wel eens de laatste groene long van de regio genoemd.

Er arriveren steeds meer boeren uit het oosten en centrum van het land. Volgens Kamilo Lara van het Nationaal Forum voor Recyclage, een netwerk van milieuorganisaties, is al meer dan 96.500 hectare vernield in de kern van het biosfeerreservaat.

Dertien doden
In de bufferzone, waar zich zo'n twintigduizend boeren hebben gevestigd, is meer dan de helft van de bossen gekapt om het hout te commercialiseren en om landbouw en veeteelt mogelijk te maken, zegt Lara.

Ook de inheemse Mayangna, die met ongeveer dertigduizend zijn, voelen zich bedreigd. "Ze schieten op alles, verbranden alles, vergiftigen het water van de rivieren en ze kappen de enorme bomen die ons al jaren schaduw en bescherming bieden", zegt Mayangnaleider Aricio Genaro. "En dan trekken ze verder. Niets houdt hen tegen."

De laatste jaren zijn er steeds meer botsingen tussen boeren en Mayangna. Sinds 2009 kwamen daarbij al dertien inheemse inwoners om. Het meest recente slachtoffer, Elías Charly Taylor, werd op 24 april doodgeschoten op de terugweg van een manifestatie tegen de vernieling van bos. Sinds februari is het protest van de Mayangna fors toegenomen.

Unesco
Volgens een studie uit 2012, die onder meer door de Europese Unie is gefinancierd, zal Bosawar over 25 jaar geen bossen meer hebben als men zo voortgaat. Over 13 jaar kan de bufferzone al verdwenen zijn.

De linkse regering van Daniel Ortega kondigde aan hard op te treden. Ze stuurde zevenhonderd militairen en evenveel politiemensen naar de regio, richtte een commissie op die de acties moet gaan coördineren, en vroeg hulp aan de Unesco, de VN-organisatie die het statuut van biosfeerreservaat toekent. Ze kondigt ook een reeks juridische, administratieve en burgerlijke procedures aan tegen overtreders.

Volgens Jaime Incer Barquero, milieuadviseur van de president, moeten de beschermingsmaatregelen versneld worden uitgevoerd, anders dreigt het biosfeerreservaat zijn status te verliezen. Juan Bautista Arríen, Unesco-vertegenwoordiger in Nicaragua, zei al dat er "dringend doortastende acties" moeten komen om de inheemse gemeenschap en de natuur te beschermen.

Armoede
De Mayangna leven van jacht en visvangst, van veeteelt voor eigen gebruik en van fruit, graan en knollen die ze volgens oude methodes kweken.

Volgens socioloog Cirilo Otero, directeur van het Centrum voor Milieubeleidsinitiatieven, kan de bescherming van het biosfeerreservaat alleen maar lukken als er ook programma's komen voor de boeren, die uit armoede de zone zijn binnengetrokken.

bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5378/G...l-Amerika.dhtml

mijn mening:
Ik vind deze situatie best beangstigend. Aan de ene kant snap ik de boeren die daar rondtrekken echt wel, aangezien ze echt rondtrekken uit armoede. Je moet jezelf maar eens in de situatie van die boeren inbeelden. Wat zou je zelf dan doen? Als je zelf enorm arm bent en je bent altijd een boer geweest in je leven. Dan blijven er gewoon niet veel keuzes over.
Aan de andere kant schaden ze de natuur wel echt serieus, dus er moet echt iets aan gedaan worden. Daarom dat er ingegrepen moet worden, aangezien de situatie anders zal escaleren. Er zou dus werkgelegenheid moeten gecreëerd worden voor de boeren, zodat zij toch werk hebben, maar niet de natuur schaden.
Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch zou hierin geïnvesteerd moeten worden!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 17th May 2013, 15:29
Daan.Nijs Daan.Nijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Retie
Posts: 42
Sensibilisering is hier de term die men nodig heeft. De boeren zullen zichzelf uiteindelijk ook kapot maken. Als zo'n grote oppervlakte zal verdwijnen, zal dit waarschijnlijk een enorme impact hebben op het klimaat. Er zal enorm veel erosie optreden en de bodem zal onvruchtbaar worden. Waarschijnlijk gaat er zich ook woestijn beginnen vormen. Hierdoor zullen de boeren niet meer aan landbouw kunnen doen en zichzelf dus vernietigen. De boeren zullen bijgevolg ook gesubsidieerd moeten worden om hun verliezen die ze nu maken te vergoeden en hen dan op de langere termijn ook te helpen met opbrengst-, en milieuverbeterende ontwerpen op te zetten zodat ze hun families kunnen blijven onderhouden. Helaas zullen er ook nu weer een hele hoop fauna en flora uitsterven als dit blijft doorgaan.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.