actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 3rd May 2013, 12:38
G*lles.Den.Abt G*lles.Den.Abt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Noorderwijk
Posts: 115
Gentherapie geneest Parkinson

Amerikaanse wetenschappers hebben een gentherapie ontwikkeld die de ziekte van Parkinson zou kunnen genezen. Het medicijn is succesvol getest bij ratten, maar nog niet bij mensen.


De medicatie die mensen met parkinson vandaag krijgen, bestrijdt enkel de symptomen, maar kan niet verhinderen dat de ziekte toch verder ontwikkelt. Bij de ziekte van Parkinson raken dopamineproducerende hersencellen beschadigd in de substantia nigra, een hersengebied in het midden van het brein.

Uiteindelijk sterven deze cellen af. Dat leidt tot beven, evenwichtsstoornissen en dementie. De behandeling richt zich op het vervangen van die dopamine, terwijl intussen hersencellen blijven afsterven.

De onderzoekers van de Northeastern University in Boston richten zich echter op het genezen van parkinson. Ze dienden ‘parkinsonratten’ een gen toe dat ervoor zorgde dat hun hersencellen niet beschadigd raakten en dat beschadigde hersencellen weer gezond maakte. Het gen zwengelde in het rattenbrein namelijk de productie aan van het eiwit GDNF. Dat eiwit voedt de dopamineneuronen en maakt ze sterker.

De toediening van het gen gebeurde via nanodeeltjes die via de neus werden ingebracht – zo raakte het medicijn door de bloed-hersenbarrière. Het middel bleef bovendien lange tijd werken, zodat een frequente herhaling van de behandeling niet nodig was.

Of het middel ook bij mensen met parkinson werkt, valt nog af te wachten. (lg)

Bron:
http://eoswetenschap.eu/artikel/gen...neest-parkinson

Eigen mening:
Ik weet dat vele mensen radicaal tegen het testen op dieren zijn maar als je ziet wel resultaat ze hiermee halen. Door deze proeven te doen krijgen wetenschappers een steeds verbeterend beeld op de vele ziektes en aandoeningen die er vandaag de dag in de wereld zijn. Waarom zou men deze tests dan niet mogen doen als je weet dat we er beter van worden?
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 3rd May 2013, 16:23
Eva.Van Peer Eva.Van Peer is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Zoersel
Posts: 64
Ik ben het eens met G*lles. Het testen van medicatie op dieren levert vele voordelen op voor de mens. Het is zelfs noodzakelijk om te weten te komen of het geneesmiddel al dan niet gaat werken bij de mens en welke gevolgen het kan hebben op de mens. Ik begrijp dat dieren ook levende wezens zijn en dat er vele tegenstanders zijn van dierproeven. Toch vind ik persoonlijk dat mensenlevens belangrijker zijn dan dierenlevens. Het is ook een oerinstinct om gebruik te maken van de middelen die men heeft en dit al dan niet in het nadeel van andere levende wezens om te overleven.

De nieuwe medicatie/gen tegen Parkinson gaat vele mensen helpen tot het voorkomen of het genezen van de ziekte. Parkinson is een nare ziekte die je leven langzaamaan verwoest. In het artikel staat ook dat het medicijn niet op herhaaldelijke basis hoeft worden toegediend en dat dit via de neus wordt geplaatst. Dit is zeer positief. Het wilt namelijk zeggen dat de mensen met Parkinson door middel van een simpele ingreep een toekomst hebben op een normaal leven.

Laat ons hopen dat het medicijn snel maar grondig getest wordt op mensen en dat de resultaten zeer positief zijn.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.