actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th January 2013, 09:04
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Question Hypothecaire leningen binnenkort niet meer aftrekbaar?

Hypothecaire leningen binnenkort niet meer aftrekbaar?


De fiscale aftrek van fiscale leningen moet in zijn huidige vorm worden afgeschaft. Dat adviseert de Vlaamse Woonraad aan de Vlaamse regering.



De fiscale aftrek op hypothecaire leningen levert elke belastingplichtige ieder jaar zo’n 1.300 euro op. Dat berekende de Vlaamse Woonraad.

Het feit dat hypothecaire leningen aftrekbaar zijn van de belastingen, zorgt ervoor dat nergens anders ter wereld zoveel mensen eigenaar zijn van een eigen huis. Belgen steken hun spaargeld in een eigen woning.

Door de staatshervorming verhuist de bevoegdheid om deze belastingen te innen van de federale regering naar de Vlaamse. De Vlaamse Woonraad stelt nu voor om de fiscale aftrek te herzien, ook voor bestaande leningen, zo meldt de VRT.

Volgens de Vlaamse Woonraad is de zogenaamde woonbonus (het voordeel van een eigen huis) op termijn onbetaalbaar voor de gewesten. Als huidige en toekomstige eigenaars dezelfde voordelen blijven genieten, ontspoort de Vlaamse begroting.

De fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen zou er ook voor zorgen dat huizen onnodig duur worden.

De Vlaamse regering heeft eerder al aangegeven dat ze de hypothecaire aftrek niet op dezelfde manier wil organiseren als dat vandaag gebeurt, maar wel alternatieven te overwegen.

Een vermindering van het belastingvoordeel of zelfs de volledige afschaffing ervan, zou bijzonder slecht nieuws zijn voor jonge bouwers of mensen die pas een huis gekocht hebben. Wie nog lange tijd zijn lening moet afbetalen heeft daarin het fiscaal voordeel ingerekend.


Blog VRT (Eddy Eerdekens)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th January 2013, 20:18
Lindl Wijnants Lindl Wijnants is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Turnhout
Posts: 75
Overheid pleegt contractbreuk als fiscale aftrek hypothecaire lening wordt afgeschaft

dinsdag 29 januari 2013 om 11u04

Het is een bijzonder kwalijke evolutie dat inwoners van dit land in toenemende mate het slachtoffer worden van rechtsonzekerheid.

De Vlaamse Woonraad adviseert de Vlaamse regering om de fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire kredieten af te bouwen, ook voor bestaande leningen. Als de Vlaamse regering dit advies volgt, dreigen vele huiseigenaars in de problemen te geraken. Wie een lening afsluit om een huis te kopen of te bouwen, verrekent het belastingvoordeel in de marge die hij heeft om zijn project te betalen. Precies omwille van het fiscale voordeel, starten jaarlijks tienduizenden gezinnen met verbouwingen waarvoor ze zware en langdurige financiële engagementen aangaan.

De fiscale aftrekbaarheid van hypothecaire leningen was tot nu toe een aangelegenheid van de federale regering. Volgend jaar verandert dat. Dan worden de gewesten bevoegd. Dat de Vlaamse regering niet honderd procent de regelingen van de federale volgt, is begrijpelijk. Dat ze een zo fundamenteel ingeburgerde economische hefboom als de woonbonus van tafel zou vegen, is dat allerminst.

De fiscale aftrekbaarheid van een hypothecaire lening is een engagement van de overheid naar de burgers in dit land. Het belastingvoordeel is er gekomen om iedereen, zo niet dan toch de meesten onder ons, de mogelijkheid te geven om een eigen woning te verwerven, een zekerheid dat het gezin ook in kwade dagen een dak boven het hoofd heeft, het beste vangnet tegen dreigende armoede en een verzekering voor de oude dag.

De fiscale aftrekbaarheid van de financiering van een eigen woning is een niet weg te denken pijler in de Belgische economie. Meer nog, het is een baken in de manier waarop onze samenleving georganiseerd is.

Iedere Belg bereikt een moment in zijn leven waarop hij tenminste nadenkt over de mogelijkheid om een onroerend goed te verwerven. Voor de meesten onder ons ligt die levensdroom ook binnen bereik (ook al schrijven media al jaren dat het voor jonge koppels steeds moeilijker wordt), precies omdat de samenleving een handje toesteekt.

Dat de Vlaamse Woonraad aan de Vlaamse regering laat weten dat ze dit systeem best afschaft, is betreurenswaardig. Dat het adviesorgaan voorstelt om dit ook voor bestaande leningen te doen, is ronduit verwerpelijk.

Het advies van de Vlaamse Woonraad volgen, zou contractbreuk van de overheid naar haar burgers zijn. Het feit dat de bevoegdheid verhuist van het federale naar het gewestelijke niveau, verandert daar niets aan.

De jonge Belg die een financieel engagement van 30 jaar aangaat om zijn droom te vervullen, heeft één van de belangrijkste beslissingen in zijn leven genomen, een beslissing die in grote mate zijn carrière, zijn relatie, zijn sociale positie en de manier waarop hij in het leven staat, mee bepaalt. In vele gevallen heeft hij dat enkel kunnen doen omdat in zijn engagement een vangnet is ingebouwd in de vorm van het belastingvoordeel.

Het belastingvoordeel weer afpakken terwijl de lening nog moet worden afbetaald, is zowat hetzelfde als iemand zijn parachute afnemen wanneer hij net uit het vliegtuig is gesprongen. Je kan nu eenmaal niet de spelregels veranderen tijdens de wedstrijd.

Het kwalijk advies van de Vlaamse Woonraad is bovendien een typische uiting van de onzekerheid, of misschien juister geformuleerd, het gebrek aan zekerheid in ons land. Elkaar opvolgende regeringen en regeringen op verschillende niveaus doen voorgaande beslissingen teniet of veranderen zo drastisch van koers dat niemand nog weet waar hij aan toe is.

Voorbeelden te over: het stopzetten van subsidies en fiscale voordelen voor zonnepanelen (die vaak precies omwille van die voordelen gekocht zijn), verhogingen van de roerende voorheffing, extra belastingen op pensioenparen (ook al nadat het spaartraject begonnen is), het veranderde statuut van de bedrijfswagen, het leuren met de notionele intrest, 309 procent boetes voor verworpen uitgaven van zelfstandigen en het invoeren van GAS-boetes voor ‘misdrijven’ waarvan de pleger niet eens weet dat hij ze begaat.

Die rechtsonzekerheid is al langer de grootste vrees van onze bedrijven en ook multinationals krijgen steeds meer koudwatervrees om zich in ons land te vestigen door een overheid die vaak om onbegrijpelijke redenen het geweer van schouder verandert. Dat nu ook de inwoners van dit land in toenemende mate slachtoffer worden van rechtsonzekerheid, is een bijzonder kwalijke evolutie.

Bron: http://www.knack.be/opinie/columns/eddy-eerdekens/overheid-pleegt-contractbreuk-als-fiscale-aftrek-hypothecaire-lening-wordt-afgeschaft/opinie-4000240464103.htm

Mijn mening: Dat de fiscale aftrek zou worden afgeschaft vind ik niet correct. Zoals in het artikel staat zijn er inderdaad veel mensen die deze aftrek mee verrekenen wanneer ze een lening aangaan. Door dit af te schaffen vallen er velen plannen in het water en is het voor veel mensen ook onmogelijk. Dat de woonbonus een Vlaamse aangelegenheid wordt en zij daardoor niet de fiscale aftrek kunnen behouden zoals deze nu is, is begrijpelijk. Maar volledig afschaffen kunnen ze niet maken. Wanneer men deze zou afschaffen zijn er veel mensen die geen onroerend goed meer kunnen kopen. Dit konden ze namelijk dankzij dit belastingvoordeel.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:58.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.