actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th January 2013, 15:55
j*smien.cavens j*smien.cavens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Retie
Posts: 111
Niet Smet, maar Muyters tegen meer middelen voor onderwijs

Het Antwerpse stadsbestuur klaagt over de beperkte som die de Vlaamse regering ter beschikking gesteld heeft voor onderwijs. Daarom wijst de N-VA beschuldigend naar minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). De socialisten speelden in 'De Ochtend' op Radio 1 de bal terug. "Vlaams minister van Begroting Philippe Muyters is altijd tegen meer middelen voor onderwijs geweest", aldus Antwerps oppositielid Yasmine Kherbache (sp.a).



Tegen het nieuwe schooljaar zijn in de Antwerpse scholen zo'n 3.400 nieuwe plaatsen nodig. Dat betekent: ook meer centen. De Vlaamse regering heeft dit jaar voorlopig echter maar 30 miljoen euro vrijgemaakt voor heel Vlaanderen, terwijl alleen al voor Antwerpen naar verluidt 50 miljoen euro nodig is. Over de definitieve som voor het Vlaamse onderwijs wordt volgende week gesproken.

De Antwerpse N-VA-burgemeester Bart De Wever stelde dit weekend onomwonden dat de sp.a, minister Smet op kop, politieke spelletjes speelt omdat de sp.a niet meer mee bestuurt in Antwerpen. In 'De Ochtend' op Radio 1 reageerde Yasmine Kherbache op die beschuldiging. "Die reactie is totaal ongepast. Pascal Smet heeft de voorbije jaren altijd gevochten voor meer middelen en heeft die ook gevonden. Feit is dat in die gesprekken binnen de Vlaamse regering het altijd de N-VA is geweest - minister van Begroting Muyters - die tegen meer middelen is geweest voor onderwijs."

Ze zei op "meer voluntarisme" te rekenen van Muyters en riep op tot meer samenwerking, ook vanuit de oppositie. De Antwerpse Open Vld-schepen Claude Marinower poneerde daarop dat het helemaal niet uitmaakt wie de middelen vrijmaakt. "De enige vereiste is dat de middelen worden vrijgemaakt."

"Intellectueel oneerlijk"
Muyters' woordvoerder Thomas Pollet vindt de kritiek op de begrotingsminister "intellectueel oneerlijk". "Een begroting wordt opgesteld en goedgekeurd door de voltallige Vlaamse regering, steeds op voorstel van de vakministers zelf, waarna de begroting ook door de meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement gestemd wordt, ook door de partij van mevrouw Kherbache", klinkt het op deredactie.be.

Een begrotingsminister moet het algemene begrotingsbeleid bepalen, vindt Pollet. "Suggereert mevrouw Kherbache met haar kritiek dat ze die rol in de toekomst anders ingevuld wil zien, namelijk een minister van Begroting die autonoom bij elk van de departementen op zoek gaat naar geld en bepaalt waar wat wordt ingezet?"

bron: De Morgen, 28/01/2013

Eigen mening:

Onderwijs is zeer belangrijk, niet alleen bereid het kinderen/jongeren voor op de harde samenleving, maar ook bied het een opvoeding die zeer belangrijk is. Het is daarom belangrijk dat iedereen da kans krijgt om naar school te gaan. Als dit niet het geval is zullen die kinderen/jongeren de nodige vaardigheden missen om zich verantwoordelijk te gedragen in de maatschappij. Het is de taak van de overheid om er voor te zorgen dat iedereen naar school zal kunnen gaan in het nieuwe schooljaar. Zij die niet meer binnen een school passen en daar door essentiële schooluren missen komen misschien op het verkeerde pad terecht. Men moet dit dus voorkomen. Het zou heel zielig zijn moest hier niet aan gewerkt worden door politieke geschillen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 29th January 2013, 12:16
jana.lambrechts jana.lambrechts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herentals
Posts: 105
Onderwijs is inderdaad belangrijk en mij maakt het dan ook niet zoveel uit wie die middelen vrijmaakt maar dat er inderdaad meer middelen komen. Als ik zo naar het onderwijs kijk ( en dan vooral vanuit mijn eigen ervaring als leerling, student en ook als toekomstig leerkracht) lijkt het mij in eerste instantie dat het onderwijs hier in België toch wel goed draait en dat we ten opzichte van andere landen toch enige voorsprong hebben. Maar ik besef ook wel dat dat lang niet het geval is in alle scholen en er is dus nog nood aan verbetering en extra middelen. Sommige scholen lopen heel wat vooruit in vergelijking met andere scholen. Er is ook steeds vaker en tekort aan scholen en veel scholen zijn dan ook al vroegtijdig "volzet". Ik vind dat de poltiek in eerste instantie zou moeten samenwerken om een oplossing te zoeken en meer middelen vrij te maken i.p.v. elkaar verwijten te maken van politieke spelletjes te spelen. Iedereen heeft recht op onderwijs en ik vind dat iedereen ook recht heeft op een evenwaardig kwaliteitsvol onderwijs en om dit voor iedereen toegankelijk te maken zijn er toch nog meer middelen nodig. Vooral dit laatste moeten we onthouden.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:32.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.