actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 4th January 2013, 12:19
j*nthe.vermeiren j*nthe.vermeiren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Loenhout
Posts: 107
Meer natuurrampen, minder schade

Meer natuurrampen, minder schade

Twee derde van schade wordt in VS geleden
vrijdag 04 januari 2013, 03u00

Auteur: Van onze redacteur Dries De Smet

BRUSSEL - De aardbol werd vorig jaar getroffen door 905 natuurrampen. Dat is meer dan in 2011, maar het aantal doden en de schade vielen flink lager uit.


Orkanen, droogte, aardbevingen en overstromingen. Ook in 2012 bleven we er niet van gespaard. Wekelijks waren er bijna twintig natuurrampen. Met een totaal van 905 rampen is de aarde harder getroffen dan de voorbij drie decennia, toen gemiddeld 650 rampen per jaar plaatsvonden. Een recordjaar is 2012 niet: in 2007 waren er meer dan duizend natuurrampen.

De stijging is geen toeval, meent Peter Höppe van Munich Re, de herverzekeraar die de data verzamelde. ‘Het is onmogelijk om individuele rampen toe te schrijven aan de klimaatverandering', aldus Höppe. ‘Maar de stijging van het zeeniveau, veroorzaakt door de opwarming van de aarde, zal het aantal stormen doen toenemen.'

Bij de 905 rampen in 2012 vielen volgens Munich Re 9.500 doden. De totale schade wordt geraamd op 160 miljard dollar (122 miljard euro). In 2011, toen er 85 rampen minder waren, vielen bijna drie keer zo veel slachtoffers en was de totale schade meer dan dubbel zo groot. Dat opmerkelijke verschil is vooral het gevolg van de aardbeving en tsunami die Japan in maart 2011 trof. Toen alleen al vielen bijna 16.000 doden en liep de schade op tot 210 miljard. Dat is meer dan bij alle rampen in 2012 samen.

Tien keer minder dodelijk

In vergelijking met de jongste tien jaar ligt het dodencijfer van 9.500 ruim tien keer lager dan het gemiddelde. Tussen 2002 en 2011 maakten natuurrampen jaarlijks gemiddeld 165.000 dodelijke slachtoffers. In 2012 vonden relatief weinig natuurrampen plaats in ontwikkelingslanden, waar doorgaans meer mensen om het leven komen bij rampen.

De dodelijkste ramp in 2012 was de doortocht van de tropische cycloon Bopha in de Filipijnen. Daarbij vielen zeker 1.000 slachtoffers, maar lang niet alle doden zijn daar al geteld. Bij de koudegolf in Oost-Europa eind januari, begin februari vielen 530 doden. Overstromingen in Pakistan eisten 455 levens.

De orkaan Sandy richtte vorig jaar voor 50 miljard dollar schade aan. Dat was in 2012 de grootste economische schade, aangericht door een natuurramp. Op de tweede plaats staat de droogte in de VS. Die trof vooral de zogenaamde Corn Belt, de regio in de VS waar de meeste landbouwgewassen, maïs en soja geteeld worden.

Opmerkelijk is dat twee derde van alle rampenschade in de Verenigde Staten geleden werd. In de som van de verzekerde schade is het Amerikaanse aandeel nog groter: 90 procent wordt in de VS uitgekeerd. In normale jaren zijn de VS goed voor een derde van de schade en 57 procent van de verzekerde schade.

De twee aardbevingen in de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna waren de grootste Europese rampen. In mei, juni en juli werd de regio ten oosten van Modena getroffen door een reeks aardbevingen. De zwaarste daarvan vonden plaats op 20 en 29 mei. Heel wat gebouwen, waaronder historische monumenten, werden in puin herschapen. Ook heel wat bedrijven werden beschadigd. Door de twee aardbevingen ging 16 miljard dollar in rook op. Slechts 10 procent daarvan was verzekerd.

Van alle schade wereldwijd was iets meer dan 40 procent verzekerd. Vorig jaar was dat maar 28 procent.

BRON: De Standaard
http://www.standaard.be/artikel/det...130103_00421490

mening: In dit artikel lees je dat er tussen 2002 en 2011, 165.000 dodelijke slachtoffers werden gemaakt door natuurrampen. Dit cijfer ligt veel te hoog. We zijn allemaal mede verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Het zou dus een goede zaak zijn moesten we allemaal ons best doen om de opwarming van de aarde proberen tegen te gaan om zo het aantal doden tot een minimum te beperken. Naast de mensenlevens die een natuurramp kan verwoesten, wordt er vaak ook een heleboel schade aangericht.
Het is alvast positief dat het kyotoprotocol verlengd is. Er is volgens mij nood aan structurele maatregelen om het klimaat te helpen en de natuurrampen zoveel mogelijk terug te dringen. Het is broodnodig, want we hebben maar een aarde!
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:50.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.