actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Overige 'milieubijdragen'
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st April 2012, 04:25
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Unhappy Plastic als tikkende milieutijdbom

Plastic als tikkende milieutijdbom


OOSTENDE - Het is hoog tijd voor actie tegen de vervuiling van de zee met plastic, vinden wetenschappers en milieuorganisaties.



Voor een publiek van journalisten, milieubeschermers en politici sneed Eric Stienen gisteren in Oostende een (al dode) Noordse stormvogel open. Toen hij de maag openknipte, kwamen er stukjes isolatieschuim en ander plastic te voorschijn. Stienen, een wetenschapper van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), wilde ermee aantonen dat de plasticvervuiling op zee een gevaarlijke omvang heeft aangenomen.

Plastic komt vaak als afval terecht in onze zeeën en oceanen. Zee- en kustdieren verwarren de microscopisch kleine stukjes plastic met voedsel, zoals plankton. Vogels, vissen en andere zeedieren krijgen zo giftige chemicaliën in het lijf.

Stienen had niet toevallig de Noordse stormvogel uitgekozen voor zijn demonstratie. Het dier is sinds 2002 uitgekozen als 'graadmeter', die aangeeft hoe erg het gesteld is met het zwerfvuil aan de noordzeekust.

'De Noordse stormvogel is het vliegend vuilnisvat van de Noordzee', zegt Bart Slabbinck van Natuurpunt.

95 procent van de Noordse stormvogels heeft minstens 0,3gram plastic in de maag - gemiddeld 35 stukjes.


Plastic soep

Er drijft zo veel plastic afval in onze zeeën en oceanen, dat wetenschappers het bestempelen als één grote 'plastic soep' die steeds groter en groter wordt. In de Stille Oceaan drijft er een plastic vuilnisbelt die twee keer zo groot is als de Verenigde Staten.

Ook onze Noordzee blijft niet gespaard. Dieren rakenverstrengeld in grotere stukken plastic of ze eten kleine deeltjes op. En daar blijft het niet bij. 'Het afval spoelt ook aan op de stranden, wat een geschatte jaarlijkse kostprijs betekent van tien miljoen euro om alles op te ruimen', zegt Slabbinck.

De vervuiling wordt veroorzaakt door schepen, visserij, offshore industrie, maar ook door zwerfvuil van consumenten op het vasteland. Via rivieren, kanalen en riolen komt het in de zee terecht.

Bezorgde organisaties uit meerdere Noordzeelanden vinden het tijd om actie te ondernemen om de kwaliteit van kust en zee weer op te krikken. Daarom overhandigen ze op 3 mei een resolutie aan de minister van de Noordzee, Johan Vande Lanotte (SP.A). De resolutie zal ingediend worden bij de Europese Commissie.

'Met deze resolutie zenden we een sterk signaal uit', zegt Slabbinck, 'omdat ze gesteund wordt door verschillende pijlers van onze samenleving, zoals de kustgemeenten, de privésector en ngo's. 'Het doel is om tegen 2035 een volledige ban op wegwerpplastic te realiseren.'

'Ons uitgangspunt is de 3R-filosofie, wat reduce, reuse en recycle betekent', zegt Yves Miroir, schepen van Leefmilieu in Oostende. Plastic zelf is niet het probleem, maar wel het gebruik ervan. Het is een duurzaam product, dus moet het duurzaam gebruikt worden, is de redenering.


DS, 20-04-2012 (Niels Goossens)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:45.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.