actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 15th April 2012, 16:19
Lore.Vanmarcke Lore.Vanmarcke is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: St.-Antonius Zoersel
Posts: 89
Exclamation Drie keer zoveel dementie in 2050

BRUSSEL (BELGA) - Vergrijzing en een gestegen levensverwachting spelen dementie in de kaart.

Het aantal mensen met dementie zou tegen het jaar 2050 meer dan verdrievoudigen, verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat zou het wereldwijde totaal op 115,4 miljoen brengen.

Momenteel zijn over de hele wereld meer dan 35 miljoen mensen dement. De ziekte wordt in zeven op de tien gevallen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Dementie is een aandoening die het geheugen en de rede aantast en die invloed heeft op het gedrag en de mogelijkheid om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

In België lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie, maar binnen vijftien jaar zou hun aantal tussen de 200.000 en 220.000 liggen, volgens Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen.

De toename komt er voornamelijk door de vergrijzing en door de stijging van de levensverwachting. In haar rapport raadt de WGO de autoriteiten aan om meer aandacht te schenken aan de ziekte. Zo is het belangrijk om de mensen uit de zorgsector beter op te leiden en om werk te maken van vroegtijdige diagnoses en van de sensibilisering van de ziekte bij het publiek.

Bron: www.standaard.be - vrijdag 13 april 2012 - (http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=G13OLQ82)

Mijn mening: Als de wetenschap nu al kan zeggen dat dementie in 2050 drie keer zoveel zal stijgen waarom kunnen wetenschappers er dan geen specifiek medicijn tegen zoeken om de ziekte wat te vertragen. Al goed dat ze momenteel toch al bezig zijn met het zoeken naar medicatie tegen Alzheimer.
Inderdaad zal er een serieuze stijging zijn van dementie doordat er een toename is van de vergrijzing. Maar als er meer mensen dementie gaan krijgen, gaan er meerdere mensen in een rust en verzorgingstehuis komen. Dus waardoor er meerdere mensen verzorging nodig hebben, zal er meer personeel (verplegers) nodig zijn.
Als je nu als leerling in het 6de middelbaar zit en je weet absoluut niet wat studeren kan je best de richting verpleegkundige gaan volgen want bij die jobs zal je en blijf je altijd werk vinden.

Ik vraag me ook echter af of dementie vroeger al zoveel voor kwam. Of zou dit een opkomende ziekte zijn. Als dit een ziekte van deze tijd is, hoe komt het dan dat mensen nu pas dementie krijgen? Is er hier een voorgeschiedenis van doordat je dementie zou krijgen?
Ik hoop dat ik zelf nooit aan dementie zal leiden want ik zou het verschrikkelijk vinden dat ik zou aan men einde zou moeten komen, zonder nog mensen en/of familie te herkennen.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 15th April 2012, 17:38
Ilse Van Loock Ilse Van Loock is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Kessel
Posts: 103
Een middel vinden tegen dementie is de uitdaging voor wetenschappers. De levensverwachting stijgt nog altijd. De levenskwaliteit moet echter ook goed zijn, want wat ben je ermee als je lang leeft, maar je herkent je naasten niet meer. Zelf besef je het waarschijnlijk niet meer, maar het is enorm belastend voor je familie. Tot op het moment dat het te veel wordt en je in een rusthuis belandt, tussen je lotgenoten.
Als je dan tot je 65 of langer moet werken en enkele jaren later wordt je dement ; is dat een goeie oude dag?
Maar waarom worden sommigen dement en anderen niet? Is het erfelijk bepaald? Heeft het te maken met milieuverontreiniging of voeding? Ik vind dit gewoon een verschrikkelijke ziekte. Hopelijk vinden ze ooit een geneesmiddel waardoor dementie kan genezen worden.

Laatst aangepast door Barst : 17th April 2012 om 02:17.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 15th April 2012, 17:56
Yana Daems Yana Daems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Westerlo
Posts: 94
Drie keer zoveel dementie in 2050

Dementie kan ons allemaal overkomen. De belangrijkste risicofactor hiervan is de leeftijd. Nadat je zeventig jaar bent geworden, verdubbelt de kans op dementie iedere vijf jaar! We worden steeds ouder, het is dus goed dat er remedies tegen ziektes zoals de deze worden gezocht. Toch kan je de kans op dementie verminderen wanneer je niet rookt, gezond leeft en zowel je lichaam als je geest traint. Eenvoudige oefeningen zoals kruiswoordraadsels en geheugenspelletjes zouden al prima zijn om je hersenen in vorm te houden.
Bron: Handboek dementie door C. Jonker,F.R.J. Verhey,J.P.J. Slaets
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 16th April 2012, 16:40
peacheach peacheach is offline
Tine Keersmaekers
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 95
Ik heb nooit iemand met dementie gekend, maar het lijkt mij verschrikkelijk als je eigen grootouder of zelfs ouder je niet meer herkent. Maar zoals Yana zegt, het kan ons allemaal overkomen. Het is positief dat men medicijnen tegen dementie zoekt, hoe sneller hoe liever. Maar wat dat betreft zijn er nog talloze andere ziektes zoals kanker, die dringend een doeltreffend medicijn behoeven. Dementie is een ouderdomsziekte. We worden ouder dan vroeger en de levensverwachtingen zullen nog blijven stijgen. Geheugenspelletjes kunnen je helpen om je geheugen te trainen, maar volgens mij niet in die mate dat ze dementie zouden kunnen voorkomen.

Laatst aangepast door Barst : 17th April 2012 om 02:12.
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 16th April 2012, 17:43
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Lightbulb De illusie van de eeuwige jeugd

De illusie van de eeuwige jeugd


Het aantal demente patiënten zal fors toenemen. Tegelijk oproepen om dementie vroegtijdig vast te stellen vindt LUC BONNEUX laakbaar. Waarom zou je het leven van patiënten vergallen met het schrikbeeld van een vreselijke aandoening die toch niet te genezen valt?



Dementie is een paradoxaal succes. Hoe meer succes we hebben in het uitstellen van de dood, hoe meer demente mensen er komen. De belangrijkste reden voor de toenemende aantallen demente mensen in Europa is het verouderen van de naoorlogse geboortegolf. In 2021 bereikt die de leeftijd van 75 jaar, als dementiecijfers snel zullen beginnen oplopen. De tweede reden is dat meer mensen dan vroeger die 75 jaar bereiken. Tegenwoordig is dat bijna drie kwart, in (zwart) Afrika zou het een kwart zijn. Een derde reden is dat bejaarden veel langer leven. Een 75-jarige Belg mag nu al meer dan twaalf jaar levensverwachting tegemoet zien. In Afrika is dat zes jaar. Tot slot leven demente bejaarden zelf ook langer. Vroeger legden hun kinderen hen liefdevol te bed, wat onbedoeld een zekere manier was om een demente bejaarde dood te laten gaan. Ofwel vielen ze en braken ze een heup, wat bejaarden tot en met de jaren 1960 zelden overleefden.

De grens tussen dementie en normale ouderdomsaftakeling is dun. De ziekte van Alzheimer was een vrij zeldzame ziekte: dementie die optrad vóór de leeftijd van 65 jaar. Aloďs Alzheimer had ongetwijfeld ook ontdekt dat na die leeftijd veel meer mensen dement werden, maar dat was normaal en heette seniliteit. De moderne benaming van seniliteit als de ziekte van Alzheimer lijkt eerder geboren uit de menselijke nood om ouderdomsaftakeling te ontkennen. Er zijn niet veel minder soorten ouderdomsdementie dan er bejaarde demente patiënten zijn.


Dement of dood paard

Onze levensverwachting is biologisch bepaald door onze nuttige levensduur. Die is zowat 75 jaar: in de menselijke soort zijn ouders en grootouders belangrijk. Langer leven bracht niet op, en daar zijn we niet voor gemaakt. Veroudering is daarom niet genetisch geprogrammeerd: het is geen kenmerk van genen, maar van onze genetische erfenis als homo sapiens. Genetisch onderzoek naar ouderdomsdementie heeft daarom nauwelijks wat opgeleverd: dit was (en is) een najagen van (dure) illusies.

Twintig jaar geleden hebben we een gen geďdentificeerd dat een zeer krachtige oorzaak van dementie bleek: het apo-e4-gen. Dat gen was frequent, en verhoogde het risico op dementie met een factor drie tot vier. Dat heeft ons niet veel wijzer gemaakt en had geen gevolg voor diagnose of therapie. Dementie is een aandoening die grote aantallen mensen treft in welvarende landen. De daaruit volgende grote investeringen van de farmaceutische industrie hebben enkel medicijnen opgeleverd die slechts iets beter zijn dan niets. Deze medicijnen – die wat nog rest aan hersenencellen opjagen – werken volgens het principe van het opzwepen van een dood paard. Daar valt nooit veel van te verwachten.

Een kind kan beredeneren dat het niet nuttig kan zijn om een onbehandelbare aandoening vroegtijdig op te sporen. Bovendien is dementie een erg wisselvallige aandoening, met onvoorspelbaar beloop. Van vier mensen met tekenen van minimale dementie, gaat er slechts één door naar echte dementie. De andere drie worden tijdig weggehaald door Magere Hein. Vroegtijdige diagnose betekent daarom dat veel mensen het leven wordt vergald met het schrikbeeld van een vreselijke aandoening, waarbij hen niets te bieden valt.

Euthanasie lijkt de meest logische oplossing om een dement leven stop te zetten. Om Descartes te parafraseren: ‘Ik denk niet, dus ik ben niet.' U kan deze wens tot euthanasie wel vastleggen in een wilsbeschikking, maar als u dement bent, bent u dat vergeten. Als u dan een dokter ziet naderen met een spuit waarvan u voelt dat er iets definitiefs in zit, gaat u verzet plegen. Euthanasie wordt dan met enig geweld doodspuiten. Daar zijn artsen – gelukkig maar – niet voor opgeleid. Er doet zich een vreselijk dilemma voor: ofwel laat u tijdig euthanasie toepassen, zoals Hugo Claus deed, en zo staat u dus een periode van uw leven af waarin u zich nog redelijk had kunnen behelpen. Ofwel wacht u zo lang mogelijk, maar dan slaat de val onverwacht dicht. En dan zit u meedogenloos vast – en met u uw geliefden. U bent dan lang vergeten hoe graag u hen ziet, maar zij niet.


Afspraak met de dood

Dementie is het gevolg van ons succes om lijf en leden langer in leven te houden dan ons brein. De enige echte oplossing lijkt in het vertragen van veroudering. Maar dat blijft sciencefiction. Er zal bovendien altijd moeten worden gestorven: op het einde van het leven, draagt iedere oplossing haar falen in zich. Als maatschappij moeten we opletten niet in de illusie van de eeuwige jeugd te trappen. Het is wijzer te aanvaarden dat ons bewuste leven eindig is, dan de vele ziekten die ons belagen op het einde van het bestaan te vlug af te willen zijn. De dood verschijnt toch steeds op de afspraak.


DS, 16-04-2012 (Luc Bonneux)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.