actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th December 2011, 10:31
jeroen.vandyck jeroen.vandyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Vosselaar
Posts: 93
Banken laten klanten voor crisis betalen

Banken laten klanten voor crisis betalen

De verschillende banken onderzoeken momenteel hoe ze hun marges kunnen optrekken. Er circuleren verschillende pistes, maar dat de consument de rekening gepresenteerd zal krijgen, is wel een feit.

"De zwakke winstmarges, de stijgende regelgevende kosten en de bankentaks zullen een stijging van de tarieven tot gevolg hebben", oordeelt Michel Vermaerke, de topman van de federatie van de Belgische financiële sector, Febelfin. Bijgevolg bezinnen de banken zich over de vraag hoe ze hun marges kunnen optrekken. Zijn de pistes die op tafel liggen heel divers, de uitkomst is dat niet: bankieren wordt duurder en u zult dat voelen.

Vooreerst in de lagere rentes. ING bijt de spits af en kondigde al aan dat ze vanaf vrijdag de getrouwheidspremie op haar spaarboekjes met een kwart procent verlaagt. Eerder deden de kleinere banken, als het Landbouwkrediet, Delta Lloyd en Centea, ook al een neerwaartse herziening. Bij de andere grootbanken, KBC, BNP Paribas Fortis en Dexia, zijn er voorlopig nog geen plannen om de rente te herzien. Maar de evolutie wordt op de voet gevolgd, heet het. "De opbrengsten op de deposito- en spaarrekeningen zullen minder snel de marktevoluties volgen", concludeert Vermaerke.

Daaraan gekoppeld is het hypothecair krediet. Hilde Junius van BNP Paribas Fortis noemt de huidige rentevoeten voor woonkredieten "historisch laag". Vermaerke bevestigt dat. Een aanpassing ligt bijgevolg in het vooruitzicht.

Andere pistes die onderzocht worden zijn kosten op het elektronisch betalingsverkeer. Volgens de Febelfin-topman behoort België op dat vlak, samen met Nederland, niet alleen tot de goedkoopste maar ook tot de meest geavanceerde landen in Europa. Daar zit dus nog een zekere marge op, en volgens Vermaerke zullen er "wellicht kosten aangerekend worden op dat elektronisch betalingsverkeer".

En ook in het segment van ondernemerskrediet ziet de nabije toekomst er minder florissant uit. Krediet verschaffen aan ondernemingen wordt moeilijker en duurder. De Belgische economie draait voor zowat 80 procent op kmo's en die hebben het vandaag niet onder de markt door de economische crisis. Als de banken ruis plaatsen op de kredietlijnen, dreigt een precaire situatie te ontstaan. Vermaerke zegt zich daar terdege van bewust te zijn. "Dat transformatieproces zal niet abrupt gebeuren. Daarom dat we dit debat op tijd en begeleid moeten voeren."

Vermaerke merkt wel op dat er vandaag geen sprake is van een credit crunch. "De kredietvoorwaarden zijn niet verstrakt." Het lijkt er dus sterk op dat de consument via allerlei omwegen nog een keertje de financiële crisis zal betalen. "Ik ken die kritiek", zucht Vermaerke. "Net daarom hebben we het initiatief genomen om met alle partners overleg te plegen, en dit niet overhaast te doen."
(bron:www.demorgen.be)

mening

Het is duidelijk dat we weer grandioos gefopt worden door de banken. Minder rente op de spaarrekening, meer rente op woonkrediet. De sjoemelende, bonusvangende bankiers en de zakkenvullende aandeelhouders, die al jaren stelen van de spaarders, worden niet gestraft. Alsof het nog niet erg genoeg is dat de brave burgers na de crisis mochten opdraaien voor het wanbeheer van de banken. Nu komen de bankiers nog eens schaamteloos met extra kosten aankloppen.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:29.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.