actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 7th December 2010, 10:03
Lotte.Verreijdt Lotte.Verreijdt is offline
Lotte
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Berlaar
Posts: 69
Proffentekort nijpend

Aan de UGent is het aantal studenten in tien jaar met meer dan een derde gestegen. Eric de Mildt
© Eric de Mil

Help, de docent verzuipt
BRUSSEL - Het aantal docenten volgt de steile klim van het aantal studenten niet. En het hoger onderwijs houdt zijn hart vast voor verdere besparingen.
'Proffentekort', kopt het Leuvense studentenblad Veto. En dat is niet overtrokken. Er is dit academiejaar een recordaantal studenten ingeschreven aan onze universiteiten en hogescholen: voor het eerst meer dan 200.000 (DS 24 november).

De toevloed heeft een keerzijde. De personeelsomkadering in de instellingen is niet gevolgd. 'De KU Leuven heeft een duizendtal professoren, daar zouden er tien procent bij mogen komen', rekent rector Mark Waer snel voor. Zijn collega van de Universiteit Gent, Paul Van Cauwenberge, heeft het aantal studenten in tien jaar met meer dan een derde zien toenemen, maar het personeelskader is met amper 5 procent gestegen. 'Wij hebben 980 professoren, daar zou een vijfde bij mogen'.

De centen volgen niet. Mark Waer: 'Al drie jaar is de indexering niet toegepast, terwijl de personeelskosten wel bleven stijgen. Zo zijn de universiteiten 100 miljoen misgelopen.' ' Inmiddels wordt ook het budget voor onderzoek afgebouwd. De schijf voor december van het Bijzonder Onderzoeksfonds (BOF) zal niet uitbetaald worden. 'Nog nooit gebeurd en heel verontrustend', zeggen Waer en Van Cauwenberge.

In Gent haakt per maand een tweetal jonge professoren af omdat ze hun onderwijsopdracht niet kunnen rijmen met hun ambities op onderzoeksvlak. 'We begrijpen dat iedereen moet besparen, maar we mogen het werk van onze toponderzoekers niet in het gedrang brengen', aldus Mark Waer. De rectoren broeden op acties. 'We steken eerstdaags de koppen bij elkaar', zegt Van Cauwenberge.

De toestand in de hogescholen is nog nijpender. 'De werkdruk is enorm toegenomen', signaleert Johan Rottiers van de christelijke vakbond COC. 'Nieuwe taken, afstandsonderwijs, individuele begeleiding... Op de duur zijn de mensen zeven dagen op zeven bezig.'

De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), spreekt zich in een reactie niet uit over exacte cijfers over een docententekort. Hij wijst er wel op dat het hoger onderwijs volgend jaar 20 miljoen euro extra krijgt, vanwege de studentengroei. 'Op termijn, tussen 2012 en 2025, wordt er 225,9 miljoen euro extra uitgetrokken voor het hoger onderwijs.'

'2025 is wel nog erg ver weg om een dringend personeelsprobleem op te lossen', vindt Van Cauwenberge.

Bron: De Standaard Online, dinsdag 07 december 2010 Auteur: (ty)

Eigen mening:

Ik denk dat dit wel voor een probleem kan zorgen omdat het ook bij de kleinere instellingen het geval is.
Het is een groot probleem volgens mij als de studenten niet voldoende begeleid kunnen worden.
Zo krijg je grote klassen en is de concentratie bij de student volgens mij minder en zijn de studenten dus minder betrokken in de les.
Ik ben het er mee eens dat er dringend stappen ondernomen moeten worden.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 7th December 2010, 17:41
Liesanne.Boeren Liesanne.Boeren is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Retie
Posts: 97
Langs de ene kant is het natuurlijk wel goed nieuws dat het studentenaantal toeneemt. Dat wil zeggen dat er meer mensen zijn die financieel de kans krijgen om verder te studeren en dat is volgens mij toch wel een positieve ontwikkeling.
Langs de andere kant zorgt dat stijgende studentenaantal ook voor veel nadelen aangezien het docentenaantal niet mee stijgt.
Ik denk ook dat dit tot problemen kan leiden in de toekomst als er nu niets aan gedaan wordt. De studenten zullen heel waarschijnlijk nog wel blijven groeien in aantal, dus moet er ook snel iets gedaan worden aan het aantal docenten.
Het is niet leuk, en ook niet handig om lessen te volgen in overvolle klaslokalen en aula’s. Het is niet bevorderend voor de concentratie van de studenten en ik denk ook niet dat het een pretje is voor de docenten die op die manier les moeten geven.
Men kan dus volgens mij momenteel beter niet besparen op het onderwijs, maar er juist was meer geld in investeren. In het (hoger) onderwijs wordt immers de basis gelegd voor de toekomst, en die ziet er volgens mij veel rooskleuriger als studenten de kans krijgen om een goede scholing te volgen.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 8th December 2010, 19:32
Niels Olieslagers Niels Olieslagers is offline
Niels Olieslagers
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: België
Posts: 117
Dit is in mijn ogen geen gezonde situatie. Het is al wel een stap in de goede richting dat er vanaf volgend jaar extra geld wordt vrijgemaakt voor het hoger onderwijs.

Natuurlijk is het positief dat er steeds meer jongeren verder studeren, maar dit moet wel in gelijke stijging zijn met het aantal professoren. Als je meer studenten krijgt en minder leerkrachten, dan zullen de klassen groter worden.
Dit is voor iedereen anders , maar persoonlijk vind ik kleinere klassen véél beter, gezelliger en leuker om les te volgen. Ik zou dus elke dag een kleine klas verkiezen boven een overvolle aula. En ik denk dat velen het hiermee eens zijn.

Voor de leerkrachten zelf moet het toch ook veel praktischer en aangenamer zijn om les te geven aan een kleinere groep dan aan een overvolle zaal. In een kleine klas is het gemakkelijker om dieper op onderwerpen in te gaan en om dingen te herhalen. Hoe groter het aantal leerlingen hoe moeilijker dit is.

Link artikel

Het artikel in deze link verwijst naar de uitspraak van Pascal Smet, de onderwijsminister van België: 'Iedereen moet harder werken, ook proffen'

Ik ben niet akkoord met deze stelling. Studenten zijn de toekomst en moeten dus op een deftige manier opgeleid worden. Dit zal niet blijven lukken wanneer er steeds minder proffen zijn voor een stijgend aantal studenten. Er moet blijvend geďnvesteerd worden in het onderwijs. De minister wacht nu een studie af, maar het lijkt alsof hij voorlopig niet echt een probleem ziet.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:11.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.