actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 24th November 2010, 10:17
Thomas Cools Thomas Cools is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Dessel
Posts: 55
Johan Vande Lanotte zet zijn Endspiel in

BRUSSEL - Een nieuw voorstel van financieringswet zet de PS onder spanning. De bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte (SP.A) verzeilt vanaf vandaag in een spannende finale.

Van onze redacteurs

Deze middag komende de diverse partijvoorzitters achtereenvolgens langs in de Senaat om kennis te nemen van het voorstel van communautair akkoord van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. De socialist heeft met een bewonderenswaardig engelengeduld geschaafd aan een discussiebasis waarmee de zeven betrokken partijen (socialisten, christendemocraten, groenen en N-VA) de laatste rechte lijn van de communautaire onderhandelingen moeten intrekken.

Het moment is bijzonder delicaat. De bemiddelaar zal aan de partijvoorzitters vragen of zijn voorstel aanvaardbaar is om voort te praten. Lekt zijn ontwerp uit, dan wordt de kans groot dat de bemiddelingsopdracht mislukt. Wanneer alle zeven partijen bevestigend antwoorden, denkt de socialist aan verdere gesprekken. Volgens een bron zullen die aanvankelijk bilateraal verlopen, Vande Lanotte zelf denkt aan gesprekken per taalgroep. De buitengewoon voorzichtige werkwijze maakt het haast ondenkbaar dat het overleg deze week nog strandt.

Toch blijft elk optimisme spoorloos. Zo introduceerde Vande Lanotte gisteren een nieuw voorstel van financieringswet dat bij de PS slecht zou zijn gevallen. De bemiddelaar deed daarmee afstand van een eerder denkspoor dat vooral geënt was op een voorstel van CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Dat voorstel vertrok van een zogeheten vlaktaks voor de regio's, een uniek tarief voor alle belastingplichtigen. Daarbij kwam de progressiviteit exclusief ten goede van de federale overheid.

Elio Di Rupo (PS) toonde zich verrukt over dat eerdere voorstel. Maar de Vlaamse partijen liepen storm. Het CDH-voorstel bleek bijzonder minimaal uit te vallen voor de regio's. Het maakte een eigen beleid zo goed als onmogelijk. Bovendien dekte het de gemeenschapsbehoeften (onderwijs) niet of nauwelijks. Vande Lanotte moest bijgevolg terug aan het werk. Hoe het nieuwe voorstel eruitziet, daarover hield men de lippen stijf op elkaar gisteren.

De druk om eindelijk op te leveren was bijzonder groot. Bij CD&V en zeker bij de N-VA leeft het gevoel dat het resultaat nooit aan de verwachtingen kan voldoen. De vrees dat een eerste worp bij verdere onderhandelingen verder zal verwateren, blijft groot. Maar niemand durft het voorlopig aan om de handdoek in de ring te gooien.

Bron: De standaard

Eigen mening:
Nieuwe federale verkiezingen zullen hoe dan ook ongrondwettelijk zijn. Daar gaan ze niet meer over moeten discussiëren. Een tweede ongrondwettelijke kiesgang zal alleen maar de schaamte over een ongesplitst BHV helemaal wegnemen en dan is BHV in nog geen jaren gesplitst. Waarom zou het...? De verkiezingen gaan toch gewoon door. Bovendien zouden die verkiezingen, zoals de uitslag zich laat vermoeden, alleen maar de huidige situatie bevestigen. De enige garantie die zulke nieuwe verkiezingen geven is dat er alweer extra tijd wordt verloren.
De kiezers hebben een duidelijk signaal gegeven op 13 juni. Hoeveel keer moet dat signaal herhaald worden voordat vele kiezers ontgoocheld gaan afdruipen? Hopelijk nooit meer!
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 25th November 2010, 02:12
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation 'Non' en 'Neen' voor Johan Vande Lanotte

'Non' en 'Neen' voor Johan Vande Lanotte


BRUSSEL - De Franstalige partijen vinden het werkstuk van Johan Vande Lanotte 'te Vlaams'. Dat belooft weinig goeds voor het verdere succes van de bemiddelaar.



'Trop flamand', zo analyseerde de PS gisteren. Voorzitter Elio Di Rupo riep meteen voor deze ochtend een vergadering met de betrokken Franstalige partijvoorzitters bij elkaar om zich te beraden over een antwoord aan bemiddelaar Vande Lanotte. Die verwacht de voorzitters van PS, CDH en Ecolo deze middag voor een eerste gedachtewisseling over zijn compromis. Het belooft een pittig gesprek te worden.

Na 34 dagen werk in stilte bezorgde Vande Lanotte de zeven partijen (socialisten, christendemocraten, groenen en N-VA) gisteren zijn voorstel per drager. Alle partijen waren bereid om op basis van de tekst opnieuw te praten. Na de Franstaligen vandaag komen morgen de Vlamingen aan de beurt.

Zelf sprak de bemiddelaar over een 'kleine stap vooruit', in geen geval wilde de socialist horen van een 'grote doorbraak' in de regeringsvorming die al 164 dagen aansleept. De bemiddelaar slaagde erin om de diverse partijen weer aan tafel te krijgen om over een tekst - die ze nog mogen amenderen - te praten. Van een akkoord is geen sprake.

Op SP.A-voorzitster Caroline Gennez na verkoos gisteren niemand om openlijk te reageren op de compromistekst. Maar de Franstalige afwijzing, weliswaar en sourdine, kwam niet onverwacht. De jongste dagen liep Elio Di Rupo bijzonder zenuwachtig rond. In die zin wilde de PS-voorzitter zelfs niet horen van een tekstbasis, enkel een basis van tekst. Met deze semantische woordenkramerij wilde hij voldoende marge behouden om in zijn partij de indruk te wekken dat er nog over heel wat kon worden gepraat. De PS heeft het erg moeilijk met het voorstel van financieringswet dat de bemiddelaar heeft gedistilleerd.

'De bemiddelaar bevindt zich in een niemandsland. Het is wachten op de eerste die schiet en met welk kaliber dat gebeurt', merkte een betrokkene op. Want ook aan Vlaamse kant lopen CD&V en N-VA niet over van enthousiasme. Opnieuw valt het voorstel van financieringswet - dat voor de regio's responsabilisering noch fiscale hefbomen inhoudt - op een koude steen. Eerder bedacht de N-VA het onderdeel gezondheidszorg met 'een dikke onvoldoende'. Al kan de defederalisering van justitie voor een zekere balsem zorgen.

Over de werkwijze van de koninklijke bemiddelaar viel gisteren geen onvertogen woord. En de desastreuze gevolgen van de overhaaste manier waarop de Franstalige partijen half oktober het werkstuk van verduidelijker Bart De Wever naar de knoppen hielpen, deed iedereen beseffen dat het voortaan anders moest. Maar het tandengeknars aan de twee kanten van de taalgrens was gisteren niet van aard om het onbestaande optimisme te voeden.


Blog DS, 24-11-2010 (Bart Brinckman)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:52.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.