actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 1st October 2010, 12:38
Igna.Dergent's Avatar
Igna.Dergent Igna.Dergent is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Turnhout
Posts: 83
Kosten Oosterweel kunnen oplopen tot 3,7 miljard euro

Kosten Oosterweel kunnen oplopen tot 3,7 miljard euro

In het slechtste geval kan de financieringskost van de Antwerpse Oosterweelverbinding oplopen tot 3,7 miljard euro. Dat heeft Hedwig Van der Borght, secretaris generaal van het departement Financiën en Begroting, verklaard in de commissie Mobiliteit en Openbare Werken in het Vlaams parlement.
De bouwkost van het gekozen Oosterweelproject met de cut&cover tunnel komt volgens Van der Borght momenteel neer op 2,897 miljard euro. Maar omdat de werken pas in 2014 of 2015 kunnen starten en pas zullen geraliseerd zijn in 2020 of 2021, moet rekening gehouden worden met factoren zoals de stijgende inflatie, de staalprijzen en de intresten. Die extra kosten zouden volgens Van der Borght kunnen oplopen tot 832 miljoen euro. "In het slechtste scenario zou de totale financieringkost daarom kunnen oplopen tot 3,7 miljard euro", legt Van der Borght uit.

Om het Oosterweelproject te betalen, rekent de Vlaamse regering zoals intussen bekend op de tolinkomsten op het tracé. Maar vooraleer die inkomsten er zijn, moet de regering op zoek naar een financiering voor de bouw van het project.

In het 'worst case scenario' moet men dus op zoek naar 3,7 miljard euro. Die financiering zou volgens Van der Borght kunnen gebeuren via een lening van 700 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) die al was toegezegd, 500 ŕ 600 miljoen euro van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) die kan ingebracht worden en 300 miljoen euro die het Vlaams gewest kan ophalen op de financiële markten.

2,2 miljard ophalen bij banken: geen sinecure
De resterende 2,2 miljard euro zou de nv Tunnel Liefkenshoek (THL) dan nog moeten zoeken bij de banken. In tijden dat banken nog grote risico's schuwen, zal dat geen sinecure zijn, maar volgens Van der Borght is het niet onmogelijk. Het is de nv Tunnel Liefkenshoek die het Oosterweelproject in concessie zou nemen, omdat de BAM te nauw aansluit bij de overheid en de schulden die ze aangaat in de huidige constructie voor Europa niet buiten de begroting mogen worden gehouden.

"3,7 miljard euro wordt dus het nieuwe richtbedrag voor de Oosterweelverbinding", constateerde Open Vld-parlementslid en ex-minister Dirk Van Mechelen (Open Vld). "We gaan van een financieringskost van 2,2 miljard euro voor de Lange Wapper-brug tot nu 3,7 miljard euro", klonk het.

Maar volgens minister Muyters klopt die vergelijking niet. Van Mechelen maakt namelijk een vergelijking met het oorspronkelijke Lange Wapper-scenario dat al langer van de baan was. Volgens Muyters zou er ook in het aangepaste brugscenario dat is onderzocht (met onder andere aanpassingen aan Schijnpoort) sprake zijn geweest van een vergelijkbare langere realisatietermijn met bijhorende hogere prijzen wegens inflatie en intresten. "Het klopt niet dat die prijs plots veel hoger is. Bovendien is die 832 miljoen euro voor inflatie en intresten een overschatting", aldus de N-VA-minister.

Naast de discussie over de kostprijs, werden de commissieleden vandaag getrakteerd op een uitgebreide uitleg met slideshow over de projecten van het Masterplan 2020 en de realisatie van de Oosterweelverbinding. Dat leverde nadien een spervuur van kritische opmerkingen en vragen op. De meeste daarvan passeerden de afgelopen dagen al de revue.

Vertunnelen
Wat de ondertunneling van de R11 (Krijgsbaan) in de zuidoostelijke rand van Antwerpen (tussen de E19 en de E313 in Wommelgem) betreft, liet minister van Openbare Werken Hilde Crevits wel verstaan dat het niet de bedoeling is om het ganse traject (zo'n 9 km) te ondertunnelen, maar eerder te 'vertunnelen', waarbij de tunnel op bepaalde plaatsen aan de oppervlakte komt. Die suggestie botste echter op kritiek vanuit de eigen meerderheid. Zo pleiten Goedele Vermeiren (N-VA) en Steve D'Hulster (sp.a), beiden uit de 'betrokken gemeente' Mortsel, ervoor om te kiezen voor een "maximale ondertunneling". "De R11 mag absoluut geen tweede Boomsesteenweg worden", aldus D'Hulster.

Meccano-tracé
Een aantal partijen, Vlaams Belang en Groen!, blijven betreuren dat de regering niet heeft gekozen voor het Meccano-tracé van de actiegroepen en het Forum 2020. Minister Crevits reageerde kort op die kritiek: "Met het Meccano-tracé hadden we alles opnieuw moeten doen. Iedereen in het Vlaams parlement, op enkele uitzonderingen na, wil dat er knopen doorgehakt worden. Dat is wat we gedaan hebben", klonk het.

Zoals verwacht, werd ook de meerkost van de tunnel (352,7 miljoen euro) die zal gedragen worden door de stad en de haven van Antwerpen uitgebreid aangekaart. Ook vanuit de meerderheid, onder andere CD&V'er Dirk De Kort, werd ervoor gewaarschuwd dat de haven niet mag gezien worden als een "melkkoe".

Geen avonturen
Antwerps burgemeester Patrick Janssens (sp.a) garandeerde dat er "geen avonturen" zijn aangegaan. Hij maakte zich sterk dat de projecten ook goedkoper zullen blijken dan ze zijn ingeschat. Janssens ontkende ook dat de inspanningen van de stad ten koste zullen gaan van de districten of van sociale projecten. "Dat zullen we maandag in de Antwerpse gemeenteraad ook duidelijk maken en ik neem aan dat onze schepen van Financiën dat zal uitleggen", merkte Janssens nog fijntjes op. (belga/mvdb/ep)

Bron: Gevonden op het internet op 1 oktober 2010: http://www.hln.be/hln/nl/5256/Ooste...jard-euro.dhtml

Mijn mening:
Geld uitgeven van een ander is wel heel gemakkelijk...
Het Meccano-tracé is goedkoper én beter aangezien dit project meer verkeer van de ring weghaalt.
De politiek kan dit project beter grondig bestuderen en zo misschien de hele zaak omgooien. Ze moeten niet bang zijn om knopen door te hakken of andere opties te overwegen...
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 1st October 2010, 13:54
Yannick.Truyen Yannick.Truyen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Zoersel
Posts: 82
Nu stijgen de kosten al tot 3,7 miljard euro. Dit is al een half miljard euro duurder en de werken moeten nog beginnen. De kosten zullen hoogst waarschijnlijk nog wel een heel stuk op lopen door eventuele tegenvallers of slecht aanhoudend weer, om maar een paar voorbeelden te noemen. Ik ben benieuwd tegen welk jaar de werken klaar zijn en/of ze echt maar 3,7 miljard euro kosten zoals de overheid beweert.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 1st October 2010, 14:25
Ian.Sourdeau's Avatar
Ian.Sourdeau Ian.Sourdeau is offline
Live Strong Fight Hard
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Geel
Posts: 107
Om nog maar te zwijgen van de kosten voor de brave burger...
De tunnel is nu al gefinancierd door ons, en toch gaan we tol mogen betalen om hem te gebruiken... Klinkt als oplichting?
De tunnel gaat niet minder dan 4.5 Miljard kosten... Betaal maar brave burgerluitjes, geef je centjes maar en wij zullen ze wel "investeren"...
__________________
Pain Is Only Temporary, Pride Is Forever.

Semper Fidelis
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:42.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.