actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > EUROPA > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 28th November 2009, 22:40
marie.vanhoof marie.vanhoof is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Mol
Posts: 74
België baas in Europa.

Belgie baas in Europa

* Het Nieuwsblad
* Koen Baumers

NVT - Na Herman Van Rompuy (CD&V) als Europees president heeft België met Karel De Gucht (Open VLD) als EU-Commissaris van Handel een tweede topfunctie te pakken. In het buitenland zien ze groen van jaloezie.
'België troeft ons wéér af', schrijft de Nederlandse krant De Telegraaf op haar website. Want 'hun' Neelie Kroes wordt 'maar' EU-Commissaris van ICT en Telecom. 'Nu zijn we allemaal Belgen', schrijft het Britse weekblad The Economist. Want omdat er naast socialisten en christendemocraten nu ook liberalen in de Commissie zetelen, moeten 'net als in België mensen die elkaar niet kunnen uitstaan' samen regeren.

Topfunctie

Feit is dat na de functie van Europees president ook de belangrijke bevoegdheid van Handel naar een Belg gaat. Europa is goed voor 20 procent van de wereldwijde in- en uitvoer en daarmee de grootste handelspartner ter wereld. Als EU-Commissaris zal Karel De Gucht onderhandelen met toplui uit de hele wereld, zeker omdat Handel bijna volledig op Europees niveau wordt geregeld. 'Kijk: op de klimaattop in Kopenhagen zal de Europese Commissaris voor Milieu wel aanwezig zijn, maar het zijn de lidstaten die er de belangrijke beslissingen nemen', zegt Hendrik Vos, professor in de Europese politiek aan de Universiteit Gent. 'Voor Handel is de Commissaris wél het gezicht van Europa. En iedereen wil handel drijven met de EU, want nergens anders in de wereld leven 500 miljoen welvarende mensen bij elkaar.' Maar wie handel wil drijven met Europa, moet voortaan eerst voorbij De Gucht. Hij moet zich buigen over handelsgeschillen in verband met pakweg de concurrentieverhoudingen tussen Airbus en Boeing of de import van Chinese schoenen en Latijns-Amerikaanse bananen. Hij voert namens de EU ook de onderhandelingen bij de Wereldhandelsorganisatie.

België boven

Dat na het presidentschap ook deze topfunctie naar een Belg gaat, is toeval. De intrinsieke capaciteiten van De Gucht en zijn ervaring als minister van Buitenlandse Zaken wegen zwaarder door. 'De Gucht is een harde onderhandelaar en een no-nonsense figuur die op tafel durft te slaan', zegt professor Rik Coolsaet (UGent). 'Hij doet me aan Karel Van Miert denken, want ook hij durfde vol voor de Europese belangen gaan. De Gucht zal net als Van Miert af en toe eens over mijn lijk zeggen.'

'De keuze voor Van Rompuy had veel meer te maken met zijn nationaliteit', zegt Coolsaet. 'Hij mocht geen bedreiging vormen voor de grote lidstaten, al denk ik dat ze van Van Rompuy nog zullen opkijken. In elk geval is de vrees van Groot-Brittannië werkelijkheid geworden: België neemt via de EU de wereld over.' (lacht) Wilfried Martens (CD&V), voorzitter van de Europese Volkspartij, is 'als Belg absoluut trots' op Karel De Gucht. 'Europa heeft België een heel belangrijke plaats gegeven', zegt hij. 'Nu moeten de politici ook in eigen land bewijzen dat ze het waard zijn.' Hij mag dan al goed kunnen onderhandelen, op het cv van De Gucht was ook zijn politieke kleur van belang. 'Europees commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft zijn tweede ambtstermijn te danken aan de liberale steun in het parlement', legt Hendrik Vos uit. 'Er moesten in ruil dus enkele zware posten naar een liberaal gaan.' Acht van de 26 commissarissen komen uit liberale hoek. Zij kregen felicitaties van Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees parlement. Karel De Gucht volgt als Europees commissaris van Handel Catherine Ashton op, die nu onder Herman Van Rompuy Europees minister van Buitenlandse Aangelegenheden wordt. De Gucht begint eind januari en blijft tot die tijd commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. De Gucht verdient 216.000 euro per jaar.


Mening:

Wanneer je een kaart van Europa bekijkt, stelt België niet veel voor. We zijn ten opzichte van de andere lidstaten erg klein. Maar nu de President van Europa en de EU-commissaris van Handel uit ons land komen, vormen we ineens een 'bedreiging'. Groot-Brittannië vreest zelfs dat we de wereld zullen overnemen. Degene die denkt dat ze ons landje klein kunnen houden, trekt aan het kortste eind. We zijn misschien wel klein, maar niet ongevaarlijk.

België heeft nu een belangrijke plaats binnen de EU. Het is aan Herman en Karel om zowel binnen de EU als in eigen land te bewijzen dat ze het waard zijn. En wij als Belgen moeten ze steunen!

Ik ben een Belg, en ik ben er trots op.
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 28th November 2009, 22:49
jonas.van.hal jonas.van.hal is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vosselaar
Posts: 88
Geweldig België

Wat hebben wij toch een geweldig landje zeg! Zelfs een bedreiging voor het het Verenigd Koninkrijk. Dan zal iedereen toch wel vergeten zijn welke problemen er zich in ons landje afspelen. We zitten nog steeds met het probleem BHV. Na de mogelijke sluiting van Opel en het verhuizen van DHL zitten we met een tekort aan werkgelegenheid. Tot voor twee jaar kon dit landje na de verkiezing maar geen regering samenstellen. En dan zou België een bedreiging moeten vormen voor heel Europa of zelfs de Wereld overnemen? Laat me niet lachen! Eerst de problemen binnen dit kleine landje oplossen en dan zullen we nog eens praten!
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 29th November 2009, 12:34
Lotte.Verreijdt Lotte.Verreijdt is offline
Lotte
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Berlaar
Posts: 69
Ons belgenland

Ik ben eveneens trots op onze ministers, maar waarom gaan ze het toch op een hoger niveau zoeken als ze de problemen in ons land niet kunnen oplossen? Hun hoog loon zal hier zeker iets mee te maken hebben, een loon van 18 000 euro per jaar is niet niks!
Best wel absurd dat het Verenigd Koninkrijk zijn jaloezie zo hard laat blijken in de pers.
Hebben ze niets anders te doen dan de belg zoveel aan te halen in hun nieuws vraag ik mij dan af. Het is best wel een grote functie die Karel De Gucht krijgt, handel is namelijk één van de grootste belangen in de Europese Unie, wij hebben zelf in europa namelijk niet veel producten, we moeten veel buiten onze grenzen halen zoals begeerde olie.
Misschien doen we het voorlopig wel goed op Europees vlak maar er zijn nog andere dingen die opgelost moeten worden zoals Jonas zegt.
Toch ben ik een trotse Belg
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 29th November 2009, 22:59
vincent.van.dyck vincent.van.dyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Mol
Posts: 66
België was erbij bij de oprichting van de EU. We spelen een centrale rol in zeer veel politieke zaken. We hebben veel te zeggen in conflicten en voor mij een goede reden waarom we zo'n europese topjobs krijgen: Als je België kan runnen dan kan je alles runnen! Als er 1 land is wat raar ineen zit dan is het ons lieve, kleine België. Het is een nationaliteit om trots op te zijn. Vooraanstaand op verschillende vlakken in de wereld en zeer multicultureel!
Belg zijn is trots zijn!
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 3rd December 2009, 22:28
elise.van.den.brande elise.van.den.brande is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 39
Dit is een logische gang van zaken, binnen de EU is België één van de grondleggers en we hebben dan ook nog een voorbeeldfunctie, want met onze problemen hebben we toch één van de beste democraties. Ook al vallen de problemen ons als belg zeer hard op, maar thema's als b-h-v geraken ooit wel opgelost mits de juiste bemiddeling en daarom denk ik dat een keuze voor de twee belgen een goede zaak is voor europa zij weten wat bemiddelen is. Dit gaat Europa met vele verschillen toch nodig hebben.
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 4th December 2009, 13:53
Jasper.Peeters Jasper.Peeters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 30
Ik denk dat de keuze van Karel De Gucht net veel te maken heeft met België, hij was al langer bezig aan een stabiele carrière te werken binnen de EU. Dat hij verkozen is boven Nellie Kroes is dan ook volledig zijn verdienste. Van Rompuy daarentegen heeft gewoon optimaal geproffiteerd van de lichte spannigen tussen de grote blokken. De Engelsen wilden geen Fransman, De Fransen geen Engelsman of zeker geen Duitser. Daarom koos men voor een 'neutrale' Belg. Zo is België zelfs ontstaan! Een neutrale plek tussen Engeland, Frankrijk en Duitsland. Dat de Britten zich bedreigt voelen wordt vooral overdreven door de tabloids.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:54.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.