actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th November 2009, 19:32
Anneleen.Roziers Anneleen.Roziers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Olen
Posts: 70
Gemiddelde Belg verdient bruto 2.837 euro

BRUSSEL - De hoogste lonen worden uitbetaald in de petrochemie (4.303 euro), terwijl men in de horeca gemiddeld het minst verdient (2.075 euro). Dat blijkt uit cijfers die de FOD Economie maandag bekend maakte.

De analyse is gebaseerd op loongegevens uit oktober 2007. Alle vermelde bedragen slaan op bruto-maandlonen van voltijdse werknemers uit de privé-sector, met inbegrip van periodieke premies (zoals voor nacht- of weekendwerk) maar zonder vakantiegeld of eindejaarspremie.

Wat zijn de belangrijkste conclusies?

1. Het gemiddelde bruto maandloon van een voltijds werkende Belg bedroeg in 2007 2.837 euro. In 2000 lag dat loongemiddelde op 2.293 euro. In de tussenperiode van zeven jaar zijn de lonen met gemiddeld 23,7 procent gestegen.

2. Tien procent van alle werknemers verdient minder dan 1.807 euro per maand. Een op de vijf van de loontrekkenden krijgt elke maand maximaal 2.009 euro uitbetaald. (zie grafiek)
Aan de andere kant van de ladder, bij de grootverdieners, kan tien procent van alle werknemers op meer dan 4.214 euro per maand rekenen.

3. Met een gemiddeld maandloon van 7.624 euro gaan de bedrijfsleiders met het hoogste loon lopen. Hun salaris ligt 169 procent (of ruim tweeënhalf keer) boven het nationaal loongemiddelde. Ook kaderleden en beoefenaars van intellectuele beroepen, zoals juristen en account managers, verdienen goed.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het horecapersoneel, dat met 1.899 euro de laagste maandlonen verdient. Om hetzelfde maandsalaris te ontvangen als een bedrijfsleider, moeten de werknemers in de horeca gedurende vier maanden arbeid presteren. Ook gezinshelpers en schoonmakers ontvangen een loon dat meer dan 30 procent onder het nationale gemiddelde ligt. (zie tabel)

4. Bedrijfsleiders verdienen niet alleen het meeste, ze zagen hun loon sinds 2000 procentueel ook nog eens het sterkste toenemen (zie tabel). In de top-vijf van beroepen met de hoogste loonstijging sinds 2000 staan ook minder verdienden groepen als het horecapersoneel en warenhuiskassiersters.

5. In 2007 werden de hoogste lonen uitbetaald in de petrochemische nijverheid. Met een bedrag van 4.303 euro ligt het salaris er 52 procent (of de helft) boven het nationaal gemiddelde. Ook bij de energiebedrijven, de chemische nijverheid en de financiële instellingen ontvangen de werknemers een relatief hoog salaris.

De laagste lonen worden uitbetaald in hotels, restaurants en drankgelegenheden, waar het salaris 27 procent onder het nationale gemiddelde ligt en slechts de helft bedraagt van het maandloon dat in de petrochemische nijverheid wordt uitbetaald. Ook in de detailhandel ligt het gemiddelde loon meer dan 25 procent onder het nationale cijfer.

Tussen 2000 en 2007 gingen de lonen het meest omhoog in de sector van post en telecommunicatie (+28,4 procent). In de vastgoedsector was er een loonstijging met 26,6 procent.

6. Wie in Brussel werkt, heeft het meeste kans op een hoog loon. De lonen in Brussel liggen gemiddeld 15 procent hoger dan het nationale gemiddelde. Ook in Waals- en Vlaams-Brabant en in Antwerpen liggen de lonen boven het gemiddelde. Werknemers in de provincie Luxemburg moeten het stellen met een loon dat 16 procent lager ligt dan het Belgische gemiddelde. Ook in West-Vlaanderen liggen de lonen 10 procent lager.


Mijn mening:
Wat mij erg opvalt is het feit dat horecapersoneel zoveel minder verdient dan vele andere beroepen. Zo wordt er vermeld dat zij 4 maanden zouden moeten werken om te verdienen wat een bedrijfsleider krijgt op één maand tijd. Ik wist wel dat de horeca niet heel goed betaald, maar dit had ik toch niet verwacht. Die mensen moeten werken wanneer anderen aan het genieten of ontspannen zijn!

Je kan dan ook wel zeggen dat het goed is dat de lonen gestegen zijn, maar dat zou iets te voorbarig zijn volgens mij... Aangezien hier niets verteld wordt over de koopkracht, kan het evengoed zijn dat die dezelfde blijft, ookal zijn de lonen zoveel hoger dan 7 jaar geleden.

Verder zou je best in Brussel gaan werken als je hoge lonen wil, daar verdien je dikwijls tot 15% meer dan ergens anders ... Maar in de provincie Antwerpen blijven loont ook al, dus kies ik voorlopig daar voor !
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.