actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Vierde Macht (media)
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 19th April 2008, 10:34
Véronique.Geudens Véronique.Geudens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Vorselaar
Posts: 248
''Het internet verbetert constant de wereld''

Het internet is solide genoeg om in de behoeften van zowel onze als volgende generaties te voorzien, zegt Robert Caillau tegen De Morgen. De Belg, die samen met een rist andere pioniers aan de wieg van het internet stond, gaf een gastcollege aan de Provinciale Hogeschool in Hasselt.

Het college van Caillau ging over zijn stokpaardje: hoe het internet de wereld verandert. Ten goede, bedoelt hij, want in tegenstelling tot een paar andere stichters is hij erg optimistisch over de huidige en toekomstige rol van het internet.

Andere internetpioniers, zoals de Amerikaan Vinton Cerf, uiten bijvoorbeeld geregeld hun ongenoegen over het feit dat commerciële krachten het internet hebben overgenomen en dat ze de oorspronkelijke filosofie erachter - een netwerk waarop alle wereldwijde informatie beschikbaar is voor iedereen - hebben verkwanseld. Maar volgens Caillau was die commercialisering iets wat al tijdens de pioniersdagen in de lucht hing.

"Het moest gebeuren", zegt Caillau. "Dat wisten we toen al. Als de commercie het internet bovendien niet had geadopteerd, zou het nooit zo ver verspreid zijn geraakt. Wij, als wetenschappers, waren namelijk daar helemaal niet mee bezig. Dankzij commerciële bedrijven is bijvoorbeeld de webbrowser ontstaan, die de toegang tot het internet heeft opengezet voor niet-deskundigen. Zonder commercialisering was er ook geen adsl-verbinding uitgevonden geweest, want dan ontbrak de noodzaak om iedereen op het net te krijgen."

Caillau gelooft ook niet in het doemscenario dat de wereldwijde, snelle adoptie van het internet, en vooral het gebruik van video over het internet, stilaan ervoor zorgt dat het netwerk dichtslibt. De schrik zit er anders stilaan al goed in: nu iedereen YouTubefilmpjes bekijkt en online games speelt, verbruikt iedereen veel meer capaciteit van het netwerk (bandbreedte, heet dat in het vakjargon) dan dan pakweg vijf jaar geleden.

"Maar de groeiende vraag naar bandbreedte zal op een bepaald moment nivelleren", meent Caillau. "Dit is overigens al de derde breedbandcrisis die tot nu toe werd aangekondigd en ook deze zal niet uitkomen. De bandbreedte van de mens begint immers stilaan zijn toppunt te bereiken: je kunt maar zoveel films zien, of zoveel toepassingen gebruiken, als je tijd of ogen hebt."

Bovendien is een algehele crash van het internet uitgesloten: er is immers een internationaal netwerk van verkeersaders die alleen worden gebruikt door onderzoeksinstellingen en overheden, en waar het brede publiek niet op kan. "Men noemt dat het 'tweede internet', maar dat is een misleidende naam", zegt Caillau. "Het is namelijk geen afgesloten circuit: eerder een stuk van de bestaande infrastructuur die is gereserveerd voor een aantal partijen."

Ook de toekomst van het internet schat Caillau rooskleurig in. "Computertechnologie is een even belangrijke uitvinding als pakweg het wiel, of de vervanging van spierkracht door stoomkracht. Het internet is slechts een component in die revolutie, net zoals het wiel nutteloos was geweest zonder wegen. En het verbetert constant de wereld.

"Daar ging overigens mijn college over: hoe de wereld beter wordt van het internet. De kleinste sociale groepen van overal in de wereld, waar je vroeger niets over hoorde, kunnen tegenwoordig hun stem laten horen en hun problemen kenbaar maken aan de buitenwereld. De bestrijding van een hoop zeldzame ziekten is bijvoorbeeld een heel eind beter geworden sinds patiënten wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen." (Ronald Meeus)
18/04/08 13u17

BRON
De Morgen
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 26th April 2008, 11:58
Moors_Nathalie Moors_Nathalie is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Dessel
Posts: 61
Het internet is voor mij persoonlijk (en ook voor vele anderen) zeer handig. Maar of het effectief de wereld verbetert ... ?
Als dat zo is, waarom zijn er dan op dit moment nog zoveel oorlogen aan de gang? Of waarom lopen zoveel jongeren op chatboxen in de val van mannen die maar op één ding uit zijn? Waarom bestaan er dan zovele sites waarop kinderporno te vinden is?
Het internet kan naar mijn mening ook een remmende invloed hebben op het sociale contact van mensen. Zij die eerder introvert zijn, en op het internet dan 'zichzelf' kunnen zijn omdat niemand hen kan zien, zullen nog langer achter hun PC zitten, en dus hun eigen sociale kloof nog verder vergroten.
Als we de stelling zouden omvormen tot "Internet verandert de wereld" zou ik wel akkoord zijn.
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 26th April 2008, 12:05
Moors_Nathalie Moors_Nathalie is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Dessel
Posts: 61
Aanvulling

Het internet heeft er dan wel voor gezorgd dat de wereld meer bereikbaar is voor iedereen, dat de grenzen vervagen. Het zorgt wel voor een groei van mogelijkheden waardoor de mensheid hogere standaarden kan bereiken. (vb. Online cursussen, het makkelijk aan -en verkopen via ebay, ...)
Anderzijds kennen mensen hun eigen buren vaak niet meer. (Niet enkel te wijten aan het internet, gewoon aan het naar mijn mening groeiend individualisme)
Dit ter zijde ...
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 26th April 2008, 14:37
Sofie Huybreckx Sofie Huybreckx is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2006
Locatie: Westerlo
Posts: 66
[QUOTE= Het internet is slechts een component in die revolutie, net zoals het wiel nutteloos was geweest zonder wegen. En het verbetert constant de wereld. "Daar ging overigens mijn college over: hoe de wereld beter wordt van het internet. De kleinste sociale groepen van overal in de wereld, waar je vroeger niets over hoorde, kunnen tegenwoordig hun stem laten horen en hun problemen kenbaar maken aan de buitenwereld. De bestrijding van een hoop zeldzame ziekten is bijvoorbeeld een heel eind beter geworden sinds patiënten wereldwijd met elkaar in contact kunnen komen."
[/QUOTE]

Ik heb sterk mijn twijfels bij deze uitspraak. Hebben de kleinste sociale groepen overal ter wereld toegang tot het internet? Ik vrees van niet...

Patiënten met een zeldzame ziekte kunnen nu inderdaad beter met elkaar communiceren, dat is dus wel een voordeel. Zoals Nathalie al aangaf zijn er ook een heleboel nadelen aan het internet. Ik vind het in ieder geval geen positieve evolutie dat mensen zoveel tijd spenderen achter hun computer. Internet houdt veel mensen binnen, terwijl er buiten zoveel te beleven valt. Natuurlijk kan je ook nuttige dingen doen op het internet en is het echt handig. Toch vind ik het sterk overdreven om te zeggen dat internet de wereld verbetert. Daarvoor wordt er veel te veel misbruik gemaakt van het internet.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 15:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.