actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 11th January 2005, 22:21
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Post Wespennest B-H-V

Als het maar gratis is


Niemand durft nog een deadline op de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde te plakken. De Franstaligen willen niet mee, en de Vlamingen kunnen niet meer terug. Dat CD&V en de MR hun kartelpartners willen vasthouden, maakt het er niet makkelijker op.


Onverwijld. Ten laatste op 31 december. Halverwege januari. De splitsing van de federale kieskring en het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) is het afgelopen jaar meermaals in het vooruitzicht gesteld. Ondertussen zou een doorbraak voor de paasvakantie al een hele prestatie zijn, want de discrete gesprekken tussen Vlaamse en Franstalige partijen zitten vast.

Als er geen compromis wordt gevonden vóór de Kamer aan de stemming toe is, zou de splitsing van BHV wel eens Nederlandstaligen tegen Franstaligen goedgekeurd kunnen worden. In dat geval kunnen de Franstaligen de alarmbelprocedure inroepen, en zo een einde maken aan Verhofstadt II. Lang niet iedereen in de Wetstraat vindt dat een afschrikwekkende gedachte, zolang BHV eerst opgelost wordt.

De splitsing van BHV is een oud zeer. Het arrondissement ligt zowel op het grondgebied van Vlaams-Brabant als op dat van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Doordat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest tweetalig is, kan iedereen in de kieskring BHV zowel voor Vlaamse als voor Franstalige lijsten stemmen.

Inwoners van Nederlandstalige gemeenten mogen dus een stem uitbrengen op een Franstalige lijst. Dat daar iets aan schort, probeert de Vlaamse Beweging de Franstaligen allang diets te maken.

Na de provincialisering van de kieskringen in het voorjaar van 2004 lieten de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, op die van de faciliteitengemeenten na, zich dan ook luid horen: hun arrondissement moest samen met Leuven in één volledig Nederlandstalige provinciale kieskring worden gegoten. Ook het Arbitragehof oordeelde dat de uitzonderingspositie van Vlaams-Brabant discriminatoir is, en gaf de federale regering tijd tot 2007 om daar een mouw aan te passen.

In het regeerakkoord van Verhofstadt II werd echter niet over BHV gerept. Dan maar onze partijgenoten in het parlement een wetsvoorstel laten indienen, dachten de verongelijkte burgemeesters. Ze dreigden zelfs de Europese verkiezingen van 13 juni 2004 te boycotten als hun voorstel tegen die tijd geen groen licht had gekregen.

Een paar dagen voor de stembusgang betoogden ze in Halle samen met duizenden sympathisanten, onder wie Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V). 'Splitsen nu! was ons motto', zegt Van Rompuy. 'En we geloofden dat nog ook.'

Toenmalig Vlaams minister-president Bart Somers (VLD) en de partijvoorzitters van VLD, SP.A en Spirit versterkten die hoop een paar dagen later met de belofte de kieskring na de Vlaamse verkiezingen 'onverwijld' te splitsen. Dat engagement werd overgenomen in het Vlaamse regeerakkoord, en dus ook onderschreven door CD&V en N-VA. Meteen circuleerde 31 december 2004 als absolute deadline.


Pakt de Mayonaise?

Net voor het jaareinde zag het ernaar uit dat het parlement eindelijk met de bespreking van de ondertussen twaalf wetsvoorstellen zou beginnen, maar dat was buiten de federale regering gerekend. Een maand uitstel vroeg minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD), en hij kreeg die nog ook.

De zeventien ministers uit de betrokken regeringen wilden ondertussen de weg proberen te effenen in een interministeriële conferentie. Halverwege januari zou een vertegenwoordiger van de federale regering verslag komen uitbrengen in het parlement, en zou de commissie Binnenlandse Zaken met de bespreking van de wetsvoorstellen kunnen beginnen.

'Op 15 januari beginnen we er dus aan', concludeerde CD&V-fractieleider Pieter De Crem. Dat 15 januari op een zaterdag valt, is niet de enige reden waarom hij wellicht ongelijk krijgt: de interministeriële conferentie is nog niet samengekomen. Niet omdat de excellenties te veel familiale verplichtingen hadden tijdens de eindejaarsfeesten, maar omdat de informele contacten met de Franstalige partijen de Vlaamse partijvoorzitters niet meteen hoopvol stemden.

Volgens Kamervoorzitter Herman De Croo (VLD) staat dan ook nog niet vast wanneer de commissie aan BHV zal beginnen. 'Natuurlijk kan de bespreking ook niet te lang uitblijven en zal het wellicht voor eind januari gebeuren', zegt hij.

'We gaan niet wachten op de eindconclusies van de interministeriële conferentie, maar we moeten natuurlijk wel weten of de mayonaise al dan niet pakt.' Als die pakt, zal het parlement zich wellicht niet over de wetsvoorstellen moeten uitspreken, maar wel over een gloednieuw wetsontwerp.

Aan de Vlaamse partijen zal het alvast niet liggen. Zij willen allemaal hetzelfde: de splitsing van BHV, waartoe ze zich keer op keer publiekelijk hebben verbonden. Ook CD&V, dat op federaal niveau tot nader order oppositie voert, houdt zich koest. Niet alleen heeft de partij haar nek uitgestoken voor de splitsing, inbreken in de federale regering wordt ook pas aantrekkelijk als dat heikele dossier van de baan is.

Voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat kartelpartner N-VA zal opstappen omdat het allemaal te lang aansleept, zoals nogal wat Franstaligen verwachten. 'De N-VA weet precies waar haar grens ligt', luidt het bij CD&V. 'Het zou dwaas zijn op te stappen omdat het niet snel genoeg gaat, en dat weten ze maar al te goed.'

Toch is het geduld van het Vlaams kartel niet eindeloos. Hoewel CD&V over BHV geen oppositie wil voeren, heeft de partij de boodschap van de jongste peilingen niet gemist: de kiezers zien haar op federaal niveau niet als een oppositiepartij, en dus riskeert CD&V voor de fouten van de meerderheid te worden gestraft.

Eric Van Rompuy dreigde er al mee niet met de meerderheid mee te stemmen als het dossier na de krokusvakantie niet in een stroomversnelling komt, en daarmee wijkt hij niet zo veel af van de rest van zijn partij. 'Wij willen dat de parlementaire afhandeling ten laatste halverwege februari begint. Ook als het overlegcomité geen gunstige resultaten boekt', zegt Luc Van den Brande, specialist communautaire zaken van CD&V.


De prijszetting

Zoals CD&V kartelpartner N-VA niet kwijt wil, is MR niet van plan om het FDF los te laten. Het zijn dan ook de Franstalige liberalen die zich het minst flexibel opstelden tijdens de informele contacten met de Vlaamse partijvoorzitters.

'We vergeten vaak dat er ook in Franstalig België een radicalisering aan de gang is', zegt een Vlaamse liberaal. 'En het FDF, dat ook deel uitmaakt van de MR, blijft een anti-Vlaamse partij.' De Franstalige liberalen moeten dus voorzichtig aftasten hoe rekbaar de grenzen van hun Mouvement Réformateur precies zijn.

Misschien wil PS-voorzitter Elio Di Rupo wel bemiddelen om zijn Vlaamse kameraden te helpen? Zelf zou hij immers niet zo zwaar tillen aan het hele dossier. Een tijd geleden stuurde hij zelfs signalen uit naar SP.A en CD&V dat ze het gerust tot een stemming over BHV mochten laten komen: de splitsing zou goedgekeurd worden, de regering zou vallen na de alarmbelprocedure en Di Rupo kon zijn intrek nemen in de Wetstraat 16.

Maar eind december gooide onder meer de goedkeuring van de 'rondzendbrief-Peeters' door de Raad van State roet in het eten. Voor de Franstaligen betekent dat een uitholling van de taalfaciliteiten in de Brusselse rand, en dat maakt het hen wel heel moeilijk om toegevingen te doen op het vlak van BHV.

Dat de N-VA vorige week met twaalf vrachtwagens vol nepbiljetten de taalgrens overstak om de miljardentransfers naar Wallonië aan te klagen, heeft ook niet bepaald geholpen. Die actie neutraliseerde meteen Steve Stevaerts (SP.A) pogingen om zijn Franstalige vrienden ervan te overtuigen dat N-VA-voorman Bart De Wever niet de baarlijke duivel is.

Of zoals MR-voorzitter Didier Reynders het achter gesloten deuren formuleerde: 'Ik zou snel die kieskring moeten splitsen alleen maar omdat CD&V zijn kartelpartner niet kan bijhouden? Laat me niet lachen.'

Ondertussen zetten de burgemeesters van Halle-Vilvoorde hun queeste verder. Op 13 januari organiseren ze weer een Staten-Generaal van burgemeesters en schepenen uit hun arrondissement. Leo Peeters (SP.A), burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, heeft alvast nieuwe moed gehaald uit de legitimatie van zijn beruchte rondzendbrief.

'Aan Vlaamse kant is het nu haast voor iedereen onbespreekbaar om de rondzendbrief als pasmunt te gebruiken voor BHV', zegt hij. Voor hem staat als een paal boven water dat er geen prijs kan worden betaald voor de splitsing. Peeters: 'We moeten de Franstaligen voor eens en altijd duidelijk maken dat we niet meer vragen dan de correcte toepassing van de wet. Sinds wanneer moet daarvoor betaald worden?'

Dat de Vlamingen de splitsing zonder slag of stoot zullen binnenhalen, is echter ondenkbaar. Voorlopig heeft ook niemand zin om het dossier alsnog naar het Forum, dat op 19 januari samenkomt, door te sluizen. Dan zou het dossier-BHV, nadat het op de grote hoop van communautaire ruilcontracten is gegooid, wel eens heel duur kunnen verkocht worden.

Zolang het dossier apart wordt behandeld, zijn alle ogen op de prijszetting gericht. 'De kunst is niet om geen pasmunt te bieden, maar wel om dat onopvallend te doen', zeggen ze bij de VLD. Dus niet met toegevingen van grote symbolische waarde, zoals de vooral voor CD&V onaanvaardbare betonnering van de faciliteiten voor Franstaligen in de Brusselse rand.

'We moeten realistisch blijven', zegt SP.A-voorzitter Steve Stevaert. 'Wij Vlamingen willen één eis gerealiseerd zien, helemaal gratis én op onze manier. Dat is een beetje veel, hè. We zullen dan ook compromissen moeten sluiten over de modaliteiten van de splitsing.' Die oefening kan maar slagen als alle partijen elkaar toestaan om onopvallend hun wonden te likken en ondertussen de grote overwinnaar te spelen.


Ann Peuteman, Knack 12-01-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 25th April 2005, 00:48
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
B-H-V Basics

Brussel-Halle-Vilvoorde


Brussel-Halle-Vilvoorde is een communautair geladen dossier dat de relaties in ons land al lang vertroebelt, en dat zal zo blijven tot het probleem opgelost is.


De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde omvat de 19 gemeenten van het tweetalig gebied Brussel en 35 gemeenten uit Halle-Vilvoorde (Vlaams-Brabant) en strekt zich uit over twee verschillende taalgebieden : het tweetalige Brussel en het eentalig Nederlandstalige Vlaanderen. Dankzij deze kieskring kunnen Franstalige partijen, met hun nationale boegbeelden, voor de federale en Europese verkiezingen ook stemmen ronselen in 35 Vlaamse gemeenten. In Brussel kunnen Vlamingen dan weer voor de Vlaamse kandidaten uit Halle-Vilvoorde stemmen.

Om de sluipende verfransing tegen te gaan, vragen de Vlaamse partijen al decennia de splitsing . Er zouden zo drie kieskringen ontstaan: Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Dit betekent niet dat de Franstaligen niet meer kunnen deelnemen aan de verkiezingen in Vlaams-Brabant: zij kunnen een aparte lijst indienen - zoals de Union Francophone bij de Vlaamse verkiezingen. Die was evenwel niet zo succesvol, omdat ze het zonder nationale boegbeelden moet stellen.

En dan is er nog het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook dat bestrijkt de 19 Brusselse gemeenten en de 35 Vlaamse en strekt zich dus ook uit over twee taalgebieden. Door dit arrondissement zijn 35 Vlaamse gemeenten voor hun vervolgingsbeleid en de afhandeling van rechtszaken afhankelijk van Brussel, met een tweetalig parket en tweetalige rechtbanken. Daardoor ontstaat de facto ook buiten Brussel een tweetaligheid.

De Brusselse Vlamingen nemen een speciale plaats in in dit verhaal. Zonder de band met Halle-Vilvoorde worden zij in een minderheid geduwd op politiek en justitieel gebied. Zij dreigen bij een splitsing zonder eigen gekozenen te vallen in het federaal en Europees parlement, of op gerechtelijk vlak niet aan bod te komen in een grotendeels Franstalige omgeving.

Bij de splitsing zijn relatief weinig mensen rechtstreeks betrokken, maar het werd een symbooldossier door de acties van de burgemeesters uit de Vlaamse Rand rond Brussel. In mei 2004 kwam het monster van Loch Ness weer boven water en in de aanloop naar de verkiezingen ondertekenden de voorzitters Steve Stevaert (SP.A), Dirk Sterckx (VLD), Els Van Weert (Spirit) en toenmalig minister-president Bart Somers (VLD) een akkoord: ,,De kieskring moet splitsten zonder dat Vlaanderen daarvoor een prijs moet betalen''.

CD&V en zeker N-VA stapten dan weer niet in een Vlaamse regering zonder garanties daarover. Het gevolg was een Vlaams regeerakkoord, waarin uitdrukkelijk staat dat Brussel-Halle-Vilvoorde gesplitst moet worden, met het ondertussen legendarische woordje ,,onverwijld' ' als tijdschema. Stilzwijgend werd daaronder verstaan voor dat het tegen 1 januari 2005 moest.

Maar sinds de PS besliste de MR te dumpen uit de Waalse, de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering, rijdt de federale regeringsploeg niet meer als een blok. Kopman Guy Verhofstadt (VLD) moest pijnlijk ervaren dat hij geen snelle oplossing kon forceren. Nu mogen Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR), een nieuwe poging wagen. Als ministers van Institutionele Hervorming zitten de twee de interministeriële conferentie over B-H-V voor. Daarin zijn alle regeringen - en meteen ook alle partijen met uitzondering van Groen! en Vlaams Belang - vertegenwoordigd.

Maar Verhofstadt liet al weten dat ,,geen prijs betalen'' geen optie is: ,,De ene gemeenschap kan de andere zijn wil niet opleggen, zo werkt ons land niet.'' In de Wetstraat is te horen dat Di Rupo beseft dat de Vlamingen bij zo'n compromis geen communautaire toegevingen aan de Franstaligen willen doen. Het zal om geld gaan, al is de herfinanciering van Brussel nu al uitgesloten als pasmunt. Die stok houden de Vlamingen liever achter de deur voor verdere communautaire onderhandelingen.

(DS/e-Dossiers)
Bijgesloten Plaatje(s)
 
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 27th April 2005, 03:35
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Lightbulb B-H-V Basics (2)

Taalkwestie dreigt kabinet-Verhofstadt op te blazen


Vrezend voor haar bestaan wacht de Belgische regering op de ontknoping in een elementaire én complexe zaak: 'Brussel-Halle-Vilvoorde'.


B-H-V, noemen de Belgen het dossier gemakshalve al, en de kranten doen weinig moeite meer om de zaak nog eens uit te leggen. Nochtans raakt de kwestie-België ten diepste.

Hoe zit het eigenlijk? België bestaat uit een Nederlandstalig, Frans talig en Duitstalig gebied en uit het tweetalige Brussel. Bestuurlijk is het land grotendeels ingericht langs deze taalgrenzen, maar Brussel-Halle-Vilvoorde is daarop de uitzondering. Hier lopen twee taalgebieden door elkaar: de negentien gemeenten van het tweetalige Brussel en de 35 Vlaamse gemeenten die rond de stad liggen.

Die meertaligheid leidt tot problemen. In de eerste plaats in de rol die B-H-V speelt als kiesdistrict. Volgens de Brusselse tweetaligheid mag er zowel op Nederlandstalige als op Franstalige partijen worden gestemd, en deze regel geldt dus ook voor de rest van B-H-V. Maar Vlaanderen vindt dat oneerlijk, want er mogen dan veel Franstaligen in Halle en Vilvoorde wonen, het zijn nog altijd Vlaamse gemeenten. Franstalige partijen zouden bij nationale en Europese verkiezingen maar liefst tot aan 73000 stemmen wegsnoepen van de Vlaamse partijen.

Alle Vlaamse politieke partijen vinden daarom dat het gebied 'gesplitst' moet worden in drie kieskringen, namelijk Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel. Maar de Vlamingen die in Brussel wonen, twijfelen. Als zij niet meer kunnen samenspannen met de Vlamingen in de omliggende gemeenten, scheelt dat een hoop politieke slagkracht in het sterk verfranste Brussel. De Vlaamse minderheid in Brussel zou dan zo klein zijn dat ze niet of nauwelijks nog 'eigen' politici kan afvaardigen naar het federale parlement of het Europees Parlement.

B-H-V is bovendien ook een gerechtelijk arrondissement met hoofdkwartier in Brussel. Dat betekent dat de 35 omliggende gemeenten met een tweetalig juridisch apparaat hebben te maken. Terwijl het met de tweetaligheid in het eveneens verfranste Brusselse Justitiepaleis beroerd is gesteld. Grondwettelijk is het evenmin zuivere koffie. Immers, formeel is alleen Brussel tweetalig. Maar zolang B-H-V niet is gesplitst, zijn de omliggende gemeenten het in de praktijk ook.

Het antwoord is dus simpel: Splitsen, dat district. Maar de Franstalige partijen laten het afweten. Als zij niets doen, blijft de situatie zoals ze is, en dat komt hen wel goed uit. Er heerst al chagrijn dat ze bij een splitsing het Nederlandstalige karakter van de gemeenten moeten erkennen, juist terwijl zoveel Franstaligen er hun stekje hebben gevonden.

Volgens premier Verhofstadt hebben de Franstaligen politiek gezien wel gelijk: De Nederlandstaligen kunnen hun wil niet zomaar opleggen aan de rest van het land en zullen dus moeten onderhandelen. Dat mondt mogelijk uit in financiële toegevingen aan de Franstaligen.

Vandaag komt de parlementscommissie binnenlandse zaken mogelijk met een oordeel. Daarna gaat de federale regering naar eigen zeggen 'kort en keihard' onderhandelen. Dat is niet zonder risico, want als ze er dan niet uitkomt, is haar positie vrijwel zeker onhoudbaar.


Het politieke werk ligt plat

Er is al heel wat gedreigd in het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde en vele deadlines zijn verstreken. Maar nu is het menens. Premier Verhofstadt en zijn ministers hebben hun afspraken afgezegd. De regering moet nu doorbijten.

Door het dossier ligt al het andere politieke werk stil. Vooral binnen de Vlaamse regering houdt de van vorig jaar stammende belofte voor een oplossing alle andere zaken in zijn greep. De splitsing van B-H-V staat namelijk in het regeerakkoord. Het verbreken van de belofte betekent voor vele partijen dat ze zich daaraan niet meer gebonden achten.

Een splitsing van B-H-V kan tal van andere dossiers vlottrekken die België eveneens een stapje verder richting complete federalisering duwen. Zo gaan er veel stemmen op om de handhaving van de verkeersregels meer in handen van de taalgemeenschappen te leggen.


Trouw, 27-04-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB

Laatst aangepast door Barst : 27th April 2005 om 03:41.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 28th April 2005, 13:24
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Iemand nog een idee?

Iemand nog een idee?


Brussel-Halle-Vilvoorde splitsen? Dat hoeft maar vijf minuten te duren, zei de Vlaamse minister-president, Yves Leterme (CD&V), deze zomer. Tja. Aan ideeën is er nochtans geen gebrek. Aan goede ideeën blijkbaar wel. We zetten er enkele op een rijtje.


Plan A: De kieskring wordt gesplitst. In ruil krijgen de Franstaligen ook iets. Geld is een optie. De uitbreiding van het Brussels Gewest met de faciliteitengemeenten, een vraag van de Franstaligen, is voor Vlaanderen onbespreekbaar. Idem dito voor de ratificering van het minderhedenverdrag door Vlaanderen of de versoepeling van de taalwetgeving in Brussel.

Plan A-bis: Er bestaan andere toegevingen dan de uitbreiding van het Brussels Gewest. Zo wordt er gesproken over het inschrijvingsrecht. Dat betekent dat de Franstaligen in Halle-Vilvoorde bij verkiezingen in Brussel mogen gaan stemmen en dus voor de Franstalige lijsten aldaar. In Halle-Vilvoorde zijn er dan geen Franstalige lijsten meer.

Plan A-tris: Een andere variant die circuleert, is dat de drie meest verfranste faciliteitengemeenten (Linkebeek, Kraainem, Wezembeek-Oppem) een tweetalig statuut krijgen. Ze blijven Vlaanderen, ze worden geen deel van Brussel. Toch krijgen ze een Brussels statuut.

Plan B: We splitsen de kieskring niet en er komt een kieskring Vlaams-Brabant met Leuven en Halle-Vilvoorde. Om tegemoet te komen aan de kritiek van het Arbitragehof daarop, wordt de grondwet herzien. Dan valt de kritiek meteen weg. In ruil voor de niet-splitsing krijgt Vlaanderen extra bevoegdheden: de verkeerswet, energie, ontwikkelingssamenwerking en (volgens sommigen) een beetje justitie. Voor de meeste Vlaamse partijen is de niet-splitsing geen ernstig scenario. De PS vindt de defederalisering van een stukje justitiebeleid al een brug te ver.

Plan B-bis: We splitsen Brussel-Halle-Vilvoorde niet, maar we morrelen ook niet aan de grondwet. Wel keert heel Vlaanderen terug naar de periode van voor de provinciale kieskringen, de periode van de arrondissementele kieskringen. Dat is het scenario waar de Franstaligen al weken, zeg maar maanden mee zwaaien. Ook in dit scenario zou Vlaanderen in ruil extra bevoegdheden krijgen (cfr supra). Ook zouden de Franstaligen niet moeilijk doen over de andere splitsing, die van het gerechtelijk arrondissement.

Plan C, ook bekend als het plan-Verhofstadt-De Gucht: We vertellen dat we alles hebben geprobeerd maar dat een splitsing helaas niet mogelijk is. Maar we blijven ondertussen toch ons best doen. Dus doen we niets.


28/04/2005 (bbd)

©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 10th May 2005, 03:49
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Dat belooft!

Vlaamse regering dicht bij crisis


BRUSSEL - Als het compromis over Brussel-Halle-Vilvoorde zoals dat zich gisteren aftekende, werkelijkheid wordt, dan staat de Vlaamse regering aan de rand van een crisis. Wat gisteren uitlekte, is het flagrant afschieten van het Vlaams regeerakkoord, klinkt het bij de N-VA. Ook bij CD&V gaan de knipperlichtjes branden.


Met extra geld voor Brussel kan de N-VA nog leven, als de tweetaligheid van onze hoofdstad daarbij gebaat is. Maar van alle andere elementen van het compromis dat in de maak is, zegt de partij van Bart De Wever dat ,,het een schande is dat men er zelfs nog maar aan durft denken''.

Het zit de N-VA dwars dat de splitsing die er mogelijk aankomt, alleen voor de Kamer geldt. Voor de Senaat en het Europees Parlement kunnen de Franstaligen tot diep in Vlaanderen stemmen blijven ronselen.

Ook met het inschrijvingsrecht heeft de N-VA een probleem. Dat is niet vergelijkbaar met dat van Voeren, omdat men daar niet het taalevenwicht verstoort in een tweetalig gebied. In Brussel zou dat wel het geval zijn. Onaanvaardbaar, klinkt het op het Barricadenplein.

Bovendien komt het inschrijvingsrecht zoals het nu voorligt, neer op een uitbreiding van de faciliteiten. Daar heeft niet alleen de N-VA, maar ook CD&V het moeilijk mee, zegt de woordvoerder van die laatste partij. In het Vlaams regeerakkoord staat expliciet dat de faciliteiten niet uitgebreid mogen worden. Ook aan de rondzendbrief-Peeters mag volgens het regeerakkoord niet geraakt worden. En ook dat staat op het lijstje van de twaalf paarse onderhandelaars, die in de laatste rechte lijn naar een akkoord zitten.

,,Als de onderhandelaars hierbij blijven, is dit geen schending meer van het Vlaams regeerakkoord, maar het flagrant afschieten ervan'', zegt de woordvoerder van de N-VA. In dat geval houdt het Vlaams regeerakkoord de facto op te bestaan voor de N-VA. Welke concrete plannen de partij dan heeft, houdt ze nog in beraad: ,,Dit is iets waarvan je weet waaraan je begint, maar niet waar je eindigt.''

Meteen een forse waarschuwing aan de Vlaamse coalitiegenoten VLD en SP.A/Spirit, die federaal rond de onderhandelingstafel zitten.

10/05/2005 (aho)

©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 11th May 2005, 01:12
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
B-H-V: 'Over and Out'!

B-H-V begraven - Verhofstadt vraagt vertrouwenstemming in parlement


BRUSSEL _ De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde komt er niet. Vrijdag vraagt premier Verhofstadt (VLD) de vertrouwensstemming in de Kamer. Hij zal dat vertrouwen krijgen.


Om half elf gisterenavond gooide Guy Verhofstadt de handdoek in de ring. De groep van dertien zag geen oplossing voor het dossier Brussel-Halle-Vilvoorde. Deze morgen trekt Verhofstadt naar de koning om verslag uit te brengen over zijn mislukking. Vervolgens komt er een mededeling in het parlement waarin de premier het vertrouwen zal vragen.

Het lijdt geen twijfel dat Verhofstadt, wellicht vrijdag, dit vertrouwen zal krijgen. De meerderheidspartijen spraken af dat ze niet wilden struikelen over dossier 177, zoals SP.A-voorzitter Steve Stevaert het steeds noemde. De zitting van de kamercommissie voor Binnenlandse Zaken, waar deze middag over een Vlaams splitsingsvoorstel zou worden gestemd, wordt afgeblazen.

Paars had geen zin in vervroegde verkiezingen. Ook een eventuele coalitiewissel zou de splitsing geen stap dichterbij brengen. De meerderheid gaat er namelijk van uit dat de Franstaligen tegenover CD&V-kartelpartner N-VA nog veel minder inschikkelijk zouden zijn. De Vlaamse meerderheidspartijen wilden dan weer niet het risico lopen op de alarmbelprocedure van de Franstataligen.

Door het dossier B-H-V onopgelost aan de kant te schuiven, exporteert paars de moeilijkheden naar de Vlaamse regering. CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen wilden daarover gisterenavond nog niet speculeren. CD&V en N-VA dreiegden eerder met een crisis in de Vlaamse regering wanneer B-H-V niet zou worden gesplitst. Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) ontkende gisteravond ten stelligste dat hij door koning Albert onder druk zou zijn gezet om het splitsingsdossier niet tot een crisis te laten uitgroeien. Volgens Leterme is dat verhaal, gelanceerd door Gerolf Annemans (Vlaams Belang), een ,,kwakkel’’ en zou het ,,institutioneel ook hoogst ongepast zijn’’.

De mislukking van de onderhandeling stond gisterenavond een beetje in de sterren geschreven. De Vlaamse partijen, met Spirit op kop, vonden de prijs voor een gedeeltelijke splitsing te hoog. Verhofstadt probeerde bovendien door te drukken dat de Franse gemeenschap in de Vlaamse faciliteitengemeenten bevoegd zou worden voor onderwijs, welzijn en cultuur. Toen trapten de SP.A en Spirit op de rem.

Krijgt de Franse Gemeenschap bevoegdheden inzake sport, cultuur, onderwijs en welzijn in de Vlaamse rand rond Brussel? En welke Franstaligen uit Halle-Vilvoorde mogen zich voor welke periode in Brussel inschrijven om er te stemmen voor een Franstalige kandidaat? Met die cruciale vragen gingen de paarse onderhandelaars de avond in.

Op de tafel lagen de contouren van een akkoord. Zo komt er een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de Kamer, maar niet voor het Europees Parlement. Voor de Senaat lijkt de splitsing overbodig, omdat de onderhandelaars die instelling willen vervangen door een paritaire assemblee met vertegenwoordigers uit de regionale parlementen en wat gecoöpteerden. Maar dat akkoord (een herneming uit 2002) impliceert wel 50 bijkomende ,,nationale’’ kamerleden die volgens een Nederlandstalige of Franstalige kieskring worden verkozen. Of daar de splitsing geldt, was gisteren niet duidelijk. Voorts was er eensgezindheid over de verticale splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Ook zou de toepassing van de rondzendbrieven-Peeters en -Martens worden verzacht. Voor de Brusselse hoofdstad zou er meer geld worden vrijgemaakt. Ten slotte zou de verplichte tweetaligheid voor de Brusselse ambtenaren worden afgezwakt.

Maar hoe zit het dan met de ,,prijs’’? Franstaligen uit Halle-Vilvoorde mogen zich inschrijven in Brussel om daar op een Franstalige kandidaat voor de Kamer te stemmen. Dat recht verschilt naargelang van de woonplaats (en dus van het percentage Frantaligen in de gemeente in kwestie) en zou ook uitdovend zijn. Over de concrete modaliteiten werd gisteravond bikkelhard onderhandeld.

Ander heikel punt waren de bevoegdheden die de Franse Gemeenschap in de Vlaamse faciliteitengemeenten zouden krijgen. Concreet komt de regeling neer op een virtuele uitbereiding van Brussel. Voor Spirit was dit absoluut onaanvaardbaar. De partij verliet daarom gisterenavond voortijdig de onderhandelingen. In de loop van de dag zette de kartelpartner van SP.A zijn ongenoegen verder in de verf, zeer tot ergernis van de VLD, die zich op haar Vlaamse flank aangevallen voelde. Ook begreep niemand hoe de openheid van Spirit het onderhandelingsklimaat kon bevorderen. De SP.A-ministers, die ook even bijeenkwamen, wilden alvast geen commentaar kwijt.

Gisteravond startte dan een nieuwe sessie, wellicht de laatste. Vandaag bespreekt de kamercommissie Binnenlandse Zaken het Vlaamse splitsingsvoorstel voor Brussel-Halle-Vilvoorde. De goedkeuring daarvan lijkt onvermijdelijk, waardoor een regeringscrisis dreigt. Voor de start van de commissie, om kwart over twee, moet de groep van dertien een oplossing hebben. Nieuw uitstel voor de commissie levert immers geweldig gezichtsverlies op omdat alle Vlaamse partijen verleden week plechtig hebben beloofd om na maandenlang gefilibuster eindelijk met de bespreking te starten.

CD&V en N-VA, die op federaal niveau niet mee onderhandelen maar waarmee VLD en SP.A/Spirit wel een Vlaams regeerakkoord hebben ondertekend, blijven intussen de meeste elementen uit een mogelijk akkoord afwijzen. Zo vinden die federale oppositiepartijen dat de splitsing niet beperkt mag blijven tot de Kamer. Ook het versoepelen van het regime rond de rondzendbrieven-Peeters en -Martens, slikken de partijen niet, net zo min als een versoepeling van de taalwetgeving in Brussel. Het idee om de faciliteiten uit te breiden, wijzen CD&V/N-VA helemaal af. Het kartel noemt dat ongrondwetttelijk.

http://www.standaard.be/Assets/Grap...in_kaart.MM.pdf

11/05/2005 Bart Brinckman

©Copyright De Standaard
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:45.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.