actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Wetenschap
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 25th December 2007, 12:37
Stijn Neefs Stijn Neefs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: herentals
Posts: 77
Visie op bronstijd radicaal veranderd

Door een vondst van een smidse met bijlen en speerpunten in Midden-Limburg is de visie van archeologen op de bronstijd radicaal veranderd. Dat zeiden conservators Leo Verhart en Wim Hupperetz van het Limburgs Museum donderdag bij de presentatie van 3000 jaar oude bronzen voorwerpen.
Tot nog toe werd aangenomen dat bronzen bijlen, speerpunten en andere werktuigen slechts op kleine schaal gemaakt werden door een boer, die in zijn vrije tijd wat maakte voor de lokale gemeenschap. De vondst van een complete productievoorraad uit de Late Bronstijd (1100 - 900 voor Christus) maakt duidelijk dat de voorvaderen van de latere Kelten grootschalig produceerden voor grote afzetgebieden.

Wapens

Er moet in Europa sprake zijn geweest van een infrastructuur rond de aanvoer van grondstoffen als tin en koper uit Engeland en Midden-Europa en de productie en verspreiding van wapens en werktuigen. ,,De boeren uit die tijd hielden van een robbertje vechten. Roofovervallen waren schering en inslag'', zei Verhart. ,,Het transport van de gemaakte wapens en werktuigen gebeurde in de sociale sfeer. Men gaf ze cadeau aan familie of mensen met wie politieke allianties werden gesloten''.

De Midden-Limburgse vondst is volgens Verhart een ware schat. ,,Zeker in die tijd vertegenwoordigde het gevonden brons met een totaalgewicht van bijna 20 kilo een enorme waarde''. Brons gieten was een werk voor specialisten, want ze moesten in een smeltkroes een temperatuur van 1070 graden bereiken, en daarvoor waren speciale blaasbalgen nodig.

Lansspeerpunten
De in totaal 83 gevonden bronzen fragmenten omvatten onder meer 43 bijlen, zeventien zwaarddelen, zes lansspeerpunten en 13 kilo ruw materiaal. Tot maart is de collectie in het Limburgs Museum te bezichtigen. Daarna wordt de collectie onder meer door de Universiteit Leiden nader onderzocht en gerestaureerd.

Overigens vond een Limburger de bronzen schat al dertig jaar geleden bij ontgrondingen. Hij bewaarde het metaal, waarvan hij de waarde niet kende, op zolder. Na zijn recente overlijden verkocht de familie de roestig uitziende dingen aan het museum. Hupperetz wil niet zeggen waar de schat gevonden is, omdat het museum ter plaatse nader onderzoek wil instellen.

Bron: http://www.planet.nl/planet/show/id...05310/sc=b7b4fa
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 25th December 2007, 13:18
Hanne Wuyts Hanne Wuyts is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2007
Locatie: Schilde
Posts: 107
Welwel misschien zie ik dat nog in mijn cursus geschiedenis van het tweede semester...
Het is wel jammer dat die man alles maar bewaard heeft op zijn zolder in plaats van ermee naar kenners te gaan, maar wie gaat nu denken dat die een hele resem belangrijke bronnen heeft gevonden in zijn 'hofke'...
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:43.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.