actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > WERELD > Politiek
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 16th November 2004, 01:29
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Powell neemt ontslag...

Powell stapt uit regering-Bush


AMSTERDAM - Colin Powell stapt op als Amerikaans minister van buitenlandse zaken. Hij was in de VS zelf en in het buitenland buitengewoon populair en gold als een van de meer gematigde krachten in de regering van president George Bush.

,,Ik geloof dat nu de verkiezing achter de rug is, de tijd is gekomen om terug te keren naar mijn privé-leven'', schreef Powell in zijn ontslagbrief. ,,Ik zal altijd de vier jaren koesteren die ik met president Bush heb mogen werken en met de geweldige mensen op het departement.'' Powell blijft aan tot een opvolger aantreedt, mogelijk in januari. De belangrijkste kandidaten zijn de nationale veiligheidsadviseur Condoleezza Rice, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties John Danforth en Paul Wolfowitz, onderminister van defensie.

Er werd al lange tijd gespeculeerd over een vertrek van Powell (67), de eerste zwarte minister van buitenlandse zaken in de VS. Hij had geregeld aanvaringen met haviken in de regering-Bush, zoals vice-president Dick Cheney en minister van defensie Donald Rumsfeld. Dat uitte zich met name in de Irak-crisis, waar Powell in 2003 langer dan Cheney en Rumsfeld door wilde gaan met het vergroten van internationale steun voor een interventie en met controles door VN-wapeninspecteurs in Irak zelf. Uiteindelijk bleef hij echter loyaal aan Bush en gaf hij in februari 2003 een presentatie voor de VN-veiligheidsraad waarin hij de noodzaak en urgentie van een inval in Irak verdedigde. Later erkende hij dat zijn argumenten van toen deels onjuist zijn gebleken.

Over de precieze reden voor zijn vertrek laat Powell zich niet uit. Eerder deze maand zei hij in een interview dat ,,de president zijn zeilen niet zal trimmen en niet zal terugkrabbelen. Het (buitenlands beleid) is een voortzetting van zijn principes, zijn politiek, zijn overtuigingen.'' Hij zag daar kennelijk voor zichzelf geen rol meer weggelegd.

Trouw, 16-11-2004
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 16th November 2004, 11:48
katleen's Avatar
katleen katleen is offline
katleen
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Vorselaar
Posts: 446
Stuur een bericht via MSN naar katleen
Ja, in zijn statement hoor je duidelijk dat hij helemaal niet tevreden is met de koers die Bush blijft varen. Ik vind het heel jammer dat één van de intelligentste en meest menselijke personen uit de Amerikaanse regering stapt. Hij zou mss veel onheil kunnen voorkomen. Ookal is zijn macht uiteraard beperkt en onderdrukt in de voorbije vier jaar.
Het geeft me zeker geen goed gevoel te weten dat de "meest gematigde" persoon ontslag neemt! Nu heeft de "harde kern" meer vrijspel en kunnen de relaties tss Amerika en Europa mss alleen maar verslechteren ipv hechter worden...
Ja, ik vrees ervoor!
__________________
Met citaat antwoorden
  #3  
Oud 16th November 2004, 12:23
Davy V.H. Davy V.H. is offline
Oud-student
 
Geregistreerd op: Jul 2004
Locatie: Herentals
Posts: 559
Gisteren op Terzake eens een kleine reportage van de man gezien. Ze zeggen zelfs dat hij in 2000 moest opgestaan zijn als presidentskandidaat dat hij zou gewonnen zijn zonder problemen. Nu liggen de zaken anders misschien omdat hij wat gezichtsverlies heeft geleden met die Irak kwestie. Maar hij is nog immen populair. En zijn vrouw wil niet dat hij presidentskandidaat is. Zij ziet dat leven niet zitten.
Met citaat antwoorden
  #4  
Oud 16th November 2004, 15:40
katleen's Avatar
katleen katleen is offline
katleen
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Vorselaar
Posts: 446
Stuur een bericht via MSN naar katleen
Ik heb daarjuist in het nieuws gezien dat Condoleezza Rice de nieuw minister zal worden.

Powell maakte gisteren bekend te zullen opstappen zodra er een opvolger voor hem zou zijn gevonden. Bush zal Rice naar verluidt deze middag voordragen als nieuwe minister van buitenlandse zaken. Steve Hadley, adjunct-veiligheidsadviseur, volgt Rice op als belangrijkste veiligheidsadviseur van Bush.

De 50-jarige Rice is een van de belangrijkste vertrouwelingen van Bush. Onder Bush’ vader was ze lid van de Nationale Veiligheidsraad en in 2000 maakte ze deel uit van het campagneteam van de huidige president. Ze speelde ook een belangrijke rol in de slotfase van de campagne voor de herverkiezing van Bush. De running mate van Bush’ Democratische tegenstander John Kerry, John Edwards, verweet Bush naar aanleiding hiervan Rice van haar werk als veiligheidsadviseur te houden.


Kijk naar mijn vorige post en je begrijpt de ongerustheid!
__________________
Met citaat antwoorden
  #5  
Oud 16th November 2004, 15:43
katleen's Avatar
katleen katleen is offline
katleen
 
Geregistreerd op: Sep 2004
Locatie: Vorselaar
Posts: 446
Stuur een bericht via MSN naar katleen
sorry de bron is de website van de standaard
__________________
Met citaat antwoorden
  #6  
Oud 16th November 2004, 16:39
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Ben altijd te vinden geweest voor meer vrouwen in de politiek, maar of dit nu het lichtend voorbeeld moet worden???
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
  #7  
Oud 17th November 2004, 03:39
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Bush voltrekt zijn revolutie...

Bush voltooit zijn revolutie

door Frank Kools


NEW YORK - Vier jaar lang was minister Colin Powell het eenzame en pragmatische tegengeluid op buitenlands gebied in de regering-Bush. Maar de president heeft geen behoefte meer aan een andere kijk. Heeft de kiezer niet duidelijk gemaakt dat hij tevreden is met hoe Bush de wereld ziet? De president wil zijn wensen uitgevoerd zien en accepteerde daarom direct Powells ontslag.


De aanstelling van Condoleezza Rice als nieuwe minister laat zien dat Bush geen enkele intentie heeft om in zijn tweede termijn voor een zachtere lijn te kiezen. Zij was immers als nationaal veiligheidsadviseur nauw betrokken bij het formuleren van zijn beleid. ,,Condi weet wat de president wil bereiken en is het ermee eens'', zei Gary Schmitt, directeur van Project voor een Nieuwe Amerikaanse Eeuw, een denktank van haviken.

Ook voor Newt Gingrich, een boegbeeld van rechts, is de aanstelling van Rice een teken dat Bush zelfverzekerd gaat opereren. ,,Ik heb de indruk dat de president in grote lijnen meent dat zijn richting de juiste is.'' Gingrich ijverde actief voor het aftreden van Powell. Die zou ,,bewuste en systematische pogingen'' hebben ondernomen om het Bush-beleid te ondergraven.

,,We zien de afronding van een revolutie'', meent Ivo Daalder, oud-adviseur van president Clinton en auteur van 'Amerika ontketend' over de ommekeer die Bush teweegbracht in het Amerikaanse denken over diplomatie en het gebruik van het leger. ,,Wie dacht dat het buitenlands beleid van Bush-II meer gematigd en meer multilateraal zou zijn, begrijpt deze president of deze verkiezingen gewoon niet.''

Europese bondgenoten hoeven niet op toenadering te rekenen. ,,Europa, word wakker uit een nachtmerrie die blijkt waar te zijn'', stelt Daalder. Voorstanders van directe gesprekken met Iran en Noord-Korea verloren met Powell hun stem in de regering.

Met Rice als minister moet een eind komen aan de tweespalt in Amerika's buitenlands beleid. Powell en minister Donald Rumsfeld van defensie en vice-president Dick Cheney spraken elkaar geregeld tegen, wat tot verwarring leidde in het buitenland. Hoewel Rice in het verleden zeker niet altijd de zijde van Rumsfeld koos, staat zij ideologisch gezien dichter bij hem en Cheney.

De eensgezindheid neemt ook toe wanneer Rice als nationaal veiligheidsadviseur wordt opgevolgd door Stephen Hadley, nu al haar rechterhand.

Onder Rice moet het ministerie weer stevig greep op het buitenlands beleid krijgen. Powell verloor veel gevechten van het Pentagon. In het buitenland was zijn positie niet altijd sterk omdat men niet zeker wist of hij namens Bush sprak. Rice heeft als vertrouwelinge en vriend, duidelijk wel het oor van Bush.

Powells ontslag komt voor het Midden-Oosten op een zeer ongelukkig moment. De minister blijft nog enige tijd in functie en voert volgende week op de Westoever gesprekken met de Palestijnse leiders. Hij wil bekijken of het vredesproces na de dood van Arafat vlotgetrokken kan worden. Het is de vraag of de Palestijnen niet liever wachten op Rice.

Met Powell traden al zes ministers af. Op Justitie stelde Bush intussen al een vertrouweling uit Texas aan. Hetzelfde lijkt hij van plan met Onderwijs. Het gevolg is volgens een ingewijde dat Bush ,,de regering controleert en niet alleen het Witte Huis''. Dat moet Bush een steviger greep op het beleid geven zodat hij ingrijpende besluiten kan nemen.


Trouw, 17-11-2004
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 03:48.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.