actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 2nd August 2021, 23:45
Tim.B*elemans Tim.B*elemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Baarle-Hertog
Posts: 178
Als hormonen en chirurgie het verkeerde antwoord blijken

Een groeiende groep detransitioners heeft spijt van hun gendertransitie, ziet Griet Vandermassen. Jongeren die worstelen met hun identiteit, komen te snel uit bij onomkeerbare medische ‘hulp’.

Elie Vandenbussche is een hoogst *intelligente jonge vrouw uit Brussel. Op haar vijftiende kwam ze uit de kast als lesbienne. Een jaar later liep het mis. Ze was zo anders dan andere meisjes, zoveel mannelijker. Misschien was er iets anders aan de hand? Haar online zoektocht bracht haar bij een Brusselse transorganisatie, waar ze vernam dat ze misschien trans was en dat daar hormonen en chirurgie voor bestaan. Naarmate ze zich op Youtube in de feelgoodverhalen van trans influencers verdiepte, raakte ze overtuigd. Ze wilde een man worden, en wel meteen.

Vandaag gaat Vandenbussche met een mannelijke stem en een vermannelijkt uiterlijk door het leven. De *effecten van het testosteron dat ze nam, zijn grotendeels onomkeerbaar. Haar borsten is ze kwijt. Samen met haar Duitse vriendin Nele Peer Jongeling maakt Vanden*bussche deel uit van de *wereldwijd groeiende groep *‘detransitioners’: jonge mensen die op hun transitie terugkomen, mees*tal omdat ze beseffen dat hun *zogeheten genderdysforie, het sterke *gevoel van on*gemak met hun *geslachtskenmerken, niets te *maken had met trans zijn. Het had andere oorzaken, die onvoldoende verkend werden door de clinici die hen bij hun transitie begeleidden.

Het is Vanden*bussches grote aanklacht. Haar transitie had goeie kanten, vertelt ze me. Ze voelde zich als jongen meer gerespecteerd en had meer zelfvertrouwen. Maar het testosteron vlakte haar emoties af. De mannelijke rol voelde oncomfortabel. Ze kreeg symptomen die doorgaans *optreden bij de menopauze als gevolg van oestrogeentekort, zoals opvliegers en vaginale atrofie (verdroging, verdunning en ontsteking van de vagina). Daarvoor moest ze oestrogeen nemen, boven op het testosteron dat ze al nam. Toen begon ze zich af te vragen waar ze mee bezig was. Waarom zoveel medicatie, terwijl ze zich misschien goed kon voelen zoals ze is?

Geen enkele arts suggereerde *andere oplossingen voor haar dys*forie, zelfs niet toen ze gezondheidsproblemen kreeg, zegt ze. Het gaat hier, voor alle duidelijkheid, om artsen met een privépraktijk. Vandenbussche klopte eerst aan bij de genderkliniek in Luik voor hormonen en een borstverwijdering, maar kreeg nul op het rekest. We twijfelen of je wel trans bent, klonk het. Boos keerde ze terug naar de Brusselse organisatie. Via hun netwerk van clinici die *iemands vraag naar transitie probleemloos inwilligen, kreeg ze meteen testosteron voorgeschreven. Een paar maanden later liet ze haar borsten wegnemen. Ze was net 17.

Uit het niets

Vandenbussches genderdysforie was reëel. Haar bezorgde ouders gaven toestemming voor de ingrepen, *omdat hun kind ontzettend leed. Hetzelfde geldt voor de vele andere adolescenten die zich momenteel aandienen bij westerse genderklinieken: zij lijden. Hun aantal nam de laatste vijftien jaar exponentieel toe. In 2009 *noteerde Gids, de Britse genderkliniek voor jongeren, 39 aanmeldingen van twaalf- tot achttienjarigen. In 2016 waren dat er 1.497. Vergelijkbare ontwikkelingen zijn internationaal gedocumenteerd. Die groeiende groep adolescenten in de wacht*kamers van genderklinieken vormt een nieuw klinisch fenomeen. Zij *verschillen qua profiel sterk van de genderdysfore jongeren die we tot hiertoe kenden.

Voorheen maakten jongens het leeuwendeel uit van de tieners met genderdysforie, nu meisjes. Velen van hen zijn lesbisch, maar minder dan we zouden verwachten. Maar vooral: hun dysforie komt uit het niets. Ze *gaven als kind geen enkel signaal dat ze tot het andere geslacht wilden *behoren. Hun plotse identificatie als jongen, tijdens de puberteit of later, komt voor hun omgeving als een totale verrassing. Deze meisjes weten wat ze willen: zo snel mogelijk hormonen en weg met die borsten.

Dat lukt hen soms. Veel clinici hanteren vandaag een ‘genderaffirmerende’ benadering, waarbij ze patiënten vooral ondersteunen in hun aan*gevoelde identiteit en een behandeling op maat bieden. Dat kan al op jeugdige leeftijd. De Amsterdamse genderkliniek was omstreeks de jaren 2000 de eerste om te experimenteren met vroege medische transitie. Het *‘Nederlandse protocol’ verspreidde zich daarna internationaal. Kinderen kunnen bij de aanzet van de puberteit puberteitsremmers krijgen. ‘Genderbevestigende’ hormonen, die instaan voor de geslachtskenmerken van de andere sekse, kunnen vanaf 16, *chirurgie vanaf 18. Het protocol is in principe bedoeld voor een selecte groep jongeren: hun dysforie moet *teruggaan tot de vroege kindertijd en verergeren met de puberteit, en ze mogen niet aan een ernstige mentale aandoening lijden. De puberteit laten aanbreken is belangrijk, want bij 85 procent verdwijnt de dysforie dan spontaan. Meestal ontdekken ze door hun ontluikende seksualiteit dat ze niet trans zijn, wel homo of lesbienne.

Autisme

Maar die leeftijdsgrenzen en criteria zijn niet bindend, evenmin als de *gelijkaardige behandelingsricht*lijnen van de internationale Endo*crine Society. Heel wat clinici houden zich er niet aan. Men ging die medische aanpak voluit toepassen op een groep adolescenten over wie we *amper iets weten, behalve dat hun dysforie plots ontstond en dat ze met veel mentale problemen kampen. *Autisme springt in het oog. Zowat de helft van de jongeren met dysforie vertoont autistische symptomen, zoals weinig voeling hebben met je leeftijdsgenoten. *Jongeren met een formele *diagnose van autismespectrumstoornis lijden vier keer vaker aan dysforie dan een ver*gelijkbare controlegroep. Het waarom van die link is onduidelijk. Misschien lijkt het voor een meisje dat moeite heeft met sociale signalen, simpeler om een jongen te worden. Misschien spelen biologische factoren mee. Onderzoek ontbreekt.

Ook angst- en stemmingsstoornissen komen bijzonder veel voor in deze groep, naast eet-, dwang- en leerstoornissen. Verhalen van detransitioners op de sociale platforms waar ze hun *ervaringen delen, tonen dat de wens tot transitie soms voortkomt uit een trauma, zoals seksueel misbruik. *Iemand wil van haar meisjeslichaam af omdat ze verkracht is, en clinici gaan daar zonder veel vragen op in: het gebeurt, ook in befaamde gender*klinieken. Bij het Britse Gids namen sinds 2017 35 medewerkers ontslag omdat ze vinden dat jongeren veel te snel richting medische transitie worden geduwd. ‘Sommige kinderen kampten met zeer traumatische vroege ervaringen, en werden op een *medisch pad gezet zonder die aan te kaarten’, schreef een van hen in een open brief. Wie een verband durfde te suggereren tussen trauma en de vraag naar transitie, werd transfoob *genoemd.

(On)veilige pauzeknop
Voorstanders van de affirmatieve *benadering bezweren dat een hormonale behandeling genderdysfore jongeren helpt. Misschien klopt dat soms, maar globaal is het wetenschappelijke bewijs flinterdun. ‘Laagkwalitatief onderzoek suggereert dat hormonen bij adolescenten de *bedoelde fysieke effecten kunnen *bereiken, maar bewijs omtrent hun psychosociale en cognitieve impact ontbreekt in het algemeen’, besloot een grote overzichtsstudie in 2018. Een overzichtsstudie van dit jaar concludeerde dat het (bijzonder zwakke) onderzoek naar puberteitsremmers suggereert dat ze de dysforie amper doen afnemen. Ze worden voor*gesteld als een veilige pauzeknop, maar blijken schadelijk voor botten en brein. Vrijwel alle kinderen die *ervoor kiezen, gaan over tot de volgende hormonale stap. Ze slaan de puberteit over, waardoor hun geslachts*organen zich niet ontwikkelen, met desastreuze gevolgen voor hun latere seksuele functioneren. Sommigen zullen nooit een *orgasme kunnen krijgen. De lijst met de gevolgen en *risico’s van ‘geslachts*bevestigende’ hormonen is nog veel langer en schrikwekkender. Onomkeerbare *fysieke veranderingen, onvruchtbaarheid, cardiovasculaire complicaties en levenslange medische afhankelijkheid zijn er maar enkele van.

Kunnen minderjarigen, laat staan prepuberale kinderen, de levenslange gevolgen van hun trans-identificatie inschatten? Neen, oordeelde het Britse Hooggerechtshof in december *vorig jaar. Puberteitsremmers voor min-zestienjarigen mogen daardoor alleen nog onder strenge juridische voorwaarden. De uitspraak viel in het kader van de rechtszaak van de 23-jarige Keira Bell tegen Gids. Die schreef Bell op haar zestiende remmers voor en op haar zeventiende testosteron, omdat ze zich identificeerde als jongen. Op haar twintigste liet ze haar borsten wegnemen. Nadien *besefte ze dat dit alles een vreselijke vergissing was, het uitvloeisel van *andere problemen en adolescente *onbezonnenheid. De professionals van Gids hadden weerwerk moeten bieden, geen bevestiging.

Wat met mij gebeurde, gebeurt in de hele westerse wereld, schrijft Bell in een pakkend stuk over haar transitie, boosheid en spijt. In die westerse wereld broeit opstand. Detransitioners melden zich bij hulpverleners, om aan te klagen dat ze nooit therapie aangeboden kregen die hun dysforie kon kaderen. Ze maken Youtube*video’s. Ze verenigen zich online, om hun vaak hartverscheurende ervaringen uit te wisselen en aandacht te vragen voor hun bestaan. Eén zo’n platform, opgericht in 2017, telt meer dan 21.000 leden. Ook Vandenbussche en Peer Jongeling ontwierpen een informatieve site (www.post-trans.com). De grote respons bewijst dat daar veel nood aan was, zegt Vandenbussche. *Detransitioners brengen er hun verhaal. Je kunt er het geïllustreerde boekje downloaden dat beide jonge vrouwen schreven, over detransitie en zelfaanvaarding. We willen andere *ervaringen of identiteiten geenszins miskennen, benadrukken ze. Wel willen ze de complexiteit en diversiteit van dysforie belichten, bewustzijn creëren en waardevolle informatie verschaffen aan personen die aan hun transitie twijfelen.

Trots op littekens
Makkelijk was dat niet, want onderzoek naar detransitie bestaat amper. Dankzij Vandenbussche weten we nu wel meer over de noden van detransitioners. Haar studie ernaar levert schrijnende lectuur op. Van de 237 respondenten meldt meer dan de helft minstens drie vastgestelde mentale aandoeningen. Een op de vijf heeft een autismespectrumstoornis. Een kwart lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom, nog een kwart vermoedt dit. Bijna de helft vindt dat ze onvoldoende *informatie kreeg over de gezondheidsimplicaties van hun behandeling. De nood aan medische informatie is hoog, de psychische nood nog *hoger. Hoe *omgaan met je mentale problemen, met spijt, schaamte, je homoseksualiteit, afwijzing door je vroegere lgbti-vrienden? Dertien procent wil juridisch *advies, voor een aanklacht wegens medische wanpraktijken. De meesten hadden grote moeite om een therapeut of arts te vinden die hen wilde helpen. Bij transitie krijg je applaus, bij detransitie afkeuring.

Niet schaden, luidt een fundamenteel principe van de geneeskunde. Een grote groep walst daar overheen of betwist de schade. Sommige veranderingen door hormonen zijn permanent, maar dat effect is vooral cosmetisch, lees je bijvoorbeeld. Intussen berichten therapeuten over de toeloop van patiënten die zich zwaar *getraumatiseerd voelen door hun transitie en de blijvende gevolgen *ervan, zoals onvruchtbaarheid, seksuele disfunctie en incontinentie. Ook Thomas Steensma, een van de grondleggers van het Nederlandse protocol, trekt aan de alarmbel. Het protocol wordt blindelings toegepast op een populatie over wie we te weinig weten, zegt hij. Hebben die kinderen wel baat bij een geslachtsverandering? En wat verklaart die enorme toestroom?

Dat moeten we nog uitzoeken, maar sociale media lijken een belangrijke rol te spelen. Voor hun coming-out als trans verdiepten veel van deze meisjes zich in de online trans subcultuur. Immens populaire Youtubevloggers bewieroken er transitie als wondermiddel tegen adolescente angst. Jongeren geven er advies over de beste binders (hesjes die je borsten platdrukken), leggen uit hoe je achter de rug van je ouders aan testosteron kunt raken en tonen trots littekens op de plaats waar zich vroeger hun borsten bevonden. Wie zich als trans uit, ziet zich opgenomen in een warme *gemeenschap die elkaar steunt en aanmoedigt om steeds verder te gaan.

Eenzelfde dynamiek zien we bij *online cutting- en anorexiegroepen, waar meisjes elkaar aansporen tot zelfmutilatie en extreme magerheid. Maar er is dit grote verschil: zelfverminking bij meisjes alarmeert ons, verminking door artsen beschouwen we als een teken van vooruitgang.

bron: de standaard Opinie van Griet Vandermassen
datum: 31/07/2021
Met citaat antwoorden
  #2  
Oud 4th August 2021, 10:57
Tim.B*elemans Tim.B*elemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Baarle-Hertog
Posts: 178
Nee, er is geen groeiende groep die gendertransitie betreurt

Joz Motmans en Senne Misplon benadrukken het belang van correcte informatie over gendertransitie en kwaliteitsvolle transzorg. Misinformatie geeft de antitransbeweging munitie.

Het opiniestuk over ‘detransitioners’ – mensen die terugkomen op onderdelen van een sociale of medische gendertransitie – van columniste Griet Vandermassen (DS 31 juli) sloeg ons met verstomming. Gender*zoekende mensen en hun families hebben nood aan correcte en onderbouwde informatie, niet aan opinies. Zo ook detransitioners. Verhalen van die laatsten misbruiken en misinformatie verspreiden, is niet onschuldig.

De groep detransitioners is, net zoals de groep trans personen, bijzonder divers en onmogelijk te vertegenwoordigen door één verhaal. Met hoeveel ze precies zijn, is niet geweten, want wetenschappelijk onderzoek is schaars en recent. Stellen dat hun aantal toeneemt, zoals Vandermassen beweert, is dan ook uit de lucht gegrepen. Zoals chirurg Piet Hoebeke al aangaf, is er slechts een minimaal percentage dat na de medische transitie een ander pad kiest (DS 2 augustus). Wel is het zo dat de aandacht voor trans personen en transzorg toeneemt, en dus ook voor detransitieverhalen.

In het veld van transzorg komen we in Vlaanderen gelukkig al enige tijd los van de one-method-fits-all-aanpak uit het verleden. De focus ligt op cliënten goed en correct informeren over alle zorgaspecten. Transzorg is voor veel genderzoekende personen levensnoodzakelijk voor een kwaliteitsvoller leven. Het kan ook inhouden dat je beslist om bepaalde stappen net niet te zetten, omdat je goed geïnformeerd en weloverwogen zélf deze keuze maakt. Want uiteindelijk is het aan de jongere (en de ouders) om de voor- en nadelen van deze behandeling te overwegen. Ondanks alle inzet om correcte informatie en kwaliteitsvolle zorg te leveren, kunnen we niet voorkomen dat er in het zorgtraject beslissingen worden genomen die mensen (uiterst zelden) achteraf betreuren. Sommige behandelaars zijn volgens het do-no-harm-principe weigerachtig om jongeren te behandelen, maar in realiteit is het meestal schadelijker om niets te doen. Daar zijn hulpverleners én trans activisten het volmondig over eens

Geen Spijt
Een detransitie is niet noodzakelijk een negatieve gebeurtenis: vaak beschouwen mensen het als een deel van hun ontwikkelingsproces

Detransitieverhalen staan vaak in relatie met andere ingrijpende levensgebeurtenissen en met veranderingen in politieke of religieuze opvattingen. Soms vinden mensen alternatieven om met hun dysforie (een gevoel van onbehagen door een ervaren verschil tussen hun genderidentiteit en geboorte*geslacht) om te gaan. Een detransitie is ook niet noodzakelijk een negatieve levensgebeurtenis. Vaak beschouwen mensen het als een deel van een persoonlijk ontwikkelingsproces, waarbij ze de genderbeleving als complex en fluïde ervaren. In zulke verhalen is het correcter om te spreken van een volgende ‘transitie’ of ‘retransitie’ en is er geen sprake van spijt over de eerdere transitie. In het veld van transzorg is het dan ook veel belangrijker om te onderzoeken wat detransitioners nodig hebben.

In de zeldzame gevallen dat mensen kiezen om onderdelen van een medische of sociale transitie opnieuw aan te pakken, is het cruciaal dat ook zij gehoor en toegang vinden tot de zorgverleners in het veld van transzorg. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 40 procent daar een andere hulpverlener voor zoekt. Dat gebeurt niet altijd omdat de eerdere hulpverlener weigerachtig staat tegenover de vraag, maar ook omdat detransitioners de al lange wachtlijsten in de zorg niet willen overbelasten. Ook zij moeten degelijke ondersteuning krijgen en correcte informatie op medisch en juridisch vlak ontvangen. Dat gaat concreet over informatie en hulp om te stoppen met hun hormonale therapie of om die aan te passen, of over eventuele ‘reversal’ chirurgie en over de mogelijkheid om juridisch terug te keren naar oorspronkelijke geslachtsregistratie of voornaam. Met het Transgender Infopunt zijn we al enkele maanden in contact met de organisatie Post-Trans, en ontwikkelen we wetenschappelijk onderbouwde infor*matie voor op onze website.

Hongarije en Polen
Misinformatie verspreiden kan schadelijk zijn. 2021 is nu al het jaar waarin er de meeste antitranswetsvoorstellen zijn ingediend in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook Hongarije en Polen voeren wetten in die de mensenrechten van trans personen en specifiek trans kinderen stelselmatig opnieuw ter discussie stellen en afnemen. Het is helaas een bekend fenomeen: verhalen van detransitioners zoals Elie Vandenbussche, die Vandermassen vermeldt, worden gebruikt als brandstof voor een groeiende antitransbeweging. Dat is nochtans niet wat de meeste detransitioners zelf willen. Zo schrijft de Belgische groep Post Trans, waarvan Vandenbussche een van de oprichters is, in haar visietekst: ‘We do not agree for the stories shared here to be taken out of their context and instrumentalised in favour of any political ideology.’

Detransitieverhalen zijn geen argument om transzorg in vraag te stellen of in te perken. Als we iets moeten leren, dan is het dat we nog meer onderzoek en expertise nodig hebben, en meer informatie daarover moeten aanbieden. Detransitieverhalen hebben mogelijk implicaties voor transzorg: ze leren ons dat het belangrijk is om opties aan te reiken om op een niet-affirmatieve manier om te gaan met genderdysforie; dat genderidentiteit benaderd moet worden als een fluïde en evoluerend gegeven – wat ingaat tegen het transitieverhaal als een rechtlijnig proces – en dat er nood is aan een kader voor ondersteuning van cliënten tijdens een detransitieproces.

Ook daar zetten we hard op in. Volgende week komen meer dan 400 weten*schappers en clinici samen op het congres van de Europese organisatie voor transgendergezondheid (EPATH). De nieuwe behandelingsrichtlijnen voor transzorg, het verhaal van de- of retransitioning, de nood aan big data ... het staat allemaal op het wetenschappelijke programma. Het ‘debat’ over detransitioners is dan ook geen louter debat, maar een onderdeel van een sterk groeiend wetenschappelijk veld in beweging. Wetenschappers, clinici en vertegenwoordigers uit het middenveld voeren deze dialoog, en onderzoeken hoe de transzorg nog kan verbeteren. Op basis van klinische expertise, wetenschap en feiten. Zoals onze favoriete prof altijd zegt: ‘Without data, you’re just another person with an opinion.’

bron: De Standaard opinie van Joz Motmans & Senne Misplon
datum: 03/08/2021

mening: Met deze twee opiniestukken hebben we volgens mij een goede blik op de twee kanten van het detransgender-verhaal. Wat mij bij deze twee opinies opvalt is dat ze elkaar grotendeels tegenspreken. Het enige waar ze het beide over eens zijn is dat er meer aandacht en onderzoek moet komen naar transitie. Vooral meer onderzoek naar het waarom mensen van geslacht willen veranderen lijkt mij hierbij belangrijk.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:08.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.