actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 30th April 2018, 14:20
Linus Linus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2017
Locatie: nijlen
Posts: 23
Staking bij Lidl gaat verder: "Wij wijken niet af van ons standpunt

De nationale stakingsdag van BBTK bij Lidl wordt volgens de socialistische vakbond goed opgevolgd. BBTK-vakbondssecretaris Jan De Weghe weet van minstens een veertigtal winkels die de deuren gesloten hielden. In Wallonië zouden volgens De Weghe quasi alle filialen dicht zijn.

Toch wil De Weghe niet spreken in termen van winnaars en verliezers. "Beter zou zijn om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen", zegt hij.

Intussen blijven de vijf distributiecentra van Lidl in Genk, Wevelgem, Sint-Niklaas, Marche en Courcelles geblokkeerd. BBTK verwacht voorlopig niet dat hieraan in de loop van de dag iets zal veranderen. De blokkade van de distributiecentra brengt mogelijk de bevoorrading in het gedrang van de winkels die wel openen. Vrachtwagens die aan het distributiecentrum arriveren, kunnen hun lading lossen maar chauffeurs mogen met hun gevulde vrachtwagen niet terug vertrekken. "Een aantal winkels zullen niet aangevuld worden met verse voeding", aldus een woordvoerder van de directie.

Slaags

Op het terrein van het Lidl-distributiecentrum LDM (Limburgse Distributiemaatschappij) in Genk, zijn enkele Franstalige vakbondsmensen van SECTa slaags geraakt met een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. De vrachtwagenchauffeur liep daarbij lichte letsels op in het gezicht, maar een ziekenwagen kwam er niet aan te pas.

De lokale politie CARMA is ter plaatse. Ook BBTK-leden zakten af naar de poort van het Genkse distributiecentrum. Vrachtwagens die het terrein willen oprijden om te laden, krijgen de raad om dat niet te doen. Zowel de vrachtwagenchauffeur als de vakbondsleden zullen wellicht klacht indienen.


Limburg
In Limburg zullen werknemers van Lidl vanaf deze week elke zaterdag zeker vijf winkels van de warenhuisketen dicht houden. Dat is maandagmorgen vernomen aan de vestiging van Lidl langs de Hasseltweg in Genk, waar een honderdtal leden van BBTK verzamelde. Bij een stemming verwierpen ze unaniem het voorstel van de directie.

"Vijf winkels gaan vanaf zaterdag een ganse dag dicht. Dat betekent dat u een zaterdag op vijf moet staken. We beletten het personeel wel niet om te gaan werken. Laat u niet doen twijfelen door de filiaalmanager of de districtsleider, die zich als syndicalist voordoet", zei Carine Meuwis van BBTK Limburg aan de honderd aanwezigen.

Mariana Merola, afgevaardigde van BBTK Limburg voor het Lidl-personeel, gaf maandag aan de aanwezige vakbondsleden ook tekst en uitleg over de huidige situatie. "Woensdag heeft een federaal overleg met de Franstalige partners plaats. SETCa-BBTK trekt aan één zeel. Wij wijken niet af van ons standpunt", klonk het. De vakbond drukt wel de hoop uit dat de directie van Lidl deze week opnieuw rond de onderhandelingstafel wil zitten.

Oost-Vlaanderen
Een delegatie van de socialistische vakbond trekt in Oost-Vlaanderen naar verschillende filialen om het personeel te informeren over het syndicale standpunt. Vijftien winkels in Gent en Oost-Vlaamse filialen in onder andere Aalst, Dendermonde en Ronse worden benaderd. Enkele van die winkels hebben zich spontaan aangesloten bij de actie.

Rechtspersoonlijkheid vakbonden


Kamerlid Wouter Raskin (N-VA) vindt het niet kunnen dat de vakbonden bij Lidl de distributiecentra blokkeren. Hij wil opnieuw het debat aanzwengelen over de rechtspersoonlijkheid van vakbonden, zodat die in de toekomst kunnen worden vervolgd indien ze anderen het recht ontnemen om aan de slag te gaan. "Een sociaal conflict los je op door sociaal overleg, niet door een wet op de rechtspersoonlijkheid", reageert coalitiepartner CD&V.

"Ik stel het stakingsrecht niet ter discussie. De vakorganisaties hebben het recht om actie te voeren. Maar blokkades oprichten en werkwilligen hun recht op arbeid ontzeggen, dat is een brug te ver", vindt Raskin maandag in De Ochtend op Radio 1. "Als je het sociaal overleg hoog in het vaandel draagt, ga je tegelijkertijd toch geen blokkades opwerpen."

Hij reageert vooral op een uitspraak van een socialistische vakbondsman in hetzelfde programma. Steven Bosman van de socialistische vakbond BBTK schermde met "onze leden op de werkvloer" om de blokkades van de distributiecentra bij Lidl te verantwoorden, of die nu zijn toegelaten of niet. Die uitspraak is bij Raskin in het verkeerde keelgat geschoten.


STEFAAN VERCAMER

Een oplossing om dergelijke blokkades aan te pakken, ziet Raskin in de invoering van rechtspersoonlijkheid voor vakbonden, zodat zij kunnen worden vervolgd. Het voorstel is niet nieuw, maar wordt onvoldoende gesteund om in een wettekst te worden gegoten. "Ik denk dat dit opnieuw een gelegenheid is om op die spijker te kloppen", aldus de N-VA'er.

Bij CD&V zal hij alvast geen partner vinden. "Telkens er een grote staking de kop opsteekt, vinden sommigen het blijkbaar nodig olie op het vuur te gooien in plaats van bij te dragen aan een oplossing voor het sociaal conflict", reageert Kamerlid Stefaan Vercamer. "Een sociaal conflict los je op door sociaal overleg, niet door een wet op de rechtspersoonlijkheid."

Hij vindt ook dat de huidige wet al veel mogelijkheden biedt om op te treden. "Je mag de openbare weg niet afzetten. Dat geldt zowel voor een trouwstoet als voor een sociaal conflict. Iedereen moet de wet naleven, en als dat niet gebeurt, dan moet je optreden", gaat Vercamer voort.

Herenakkoord
De CD&V'er merkt ook op dat de sociale partners een jaar geleden hebben aangekondigd dat ze de draad over de actualisering van het zogenaamde Herenakkoord weer wilden oppikken. Dat Herenakkoord uit 2002 schrijft voor wat kan en niet kan in geval van stakingen. Eerdere onderhandelingen daarover tussen vakbonden en werkgevers mislukten. "Men is daar mee bezig", aldus Vercamer, die aangeeft dat ons land wordt beschouwd als een "toonbeeld voor Europa" als het gaat over collectieve conflicten en sociale bemiddeling.

Bron: https://www.demorgen.be/binnenland/...dpunt-be84f5d7/

Datum: 30/04/2018

Mijn mening: Het is triest dat anno 2018 werknemers en vakbonden terug tot dergelijke acties moeten overgaan om iets te doen aan de stijgende werkdruk. Dat de vakbonden hier nog een stap verder in gaan door de distributiecentra te blokkeren, vind ik niet kunnen. Zo maken zij de sfeer grimmiger en kan het conflict volledig uit de hand lopen. Persoonlijk vind ik zeker dat iedereen recht op staken heeft maar het moet vreedzaam blijven verlopen en ik ga er ook van uit dat men alleen tot een oplossing kan komen wanneer beide partijen rond de tafel gaan zitten om tot een compromis proberen te komen. Lukt dit echter niet, dan moet men extra hulp inroepen van bemiddelaars i.p.v over te gaan tot harde acties waarbij eventueel gewonden vallen. Dit leidt tot alleen maar meer chaos en frustratie.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:23.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.