actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st April 2018, 12:15
Nele.L*auryssens Nele.L*auryssens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Oud-Turnhout
Posts: 45
Minder werknemers zitten korte tijd ziek thuis

Minder werknemers zitten korte tijd ziek thuis

Het aantal werknemers dat korte tijd ziek thuis zit, is duidelijk gedaald. Dat blijkt uit ramingen van de ziekteverzekering. Naar schatting ruim 450.000 werknemers die minder dan één jaar ziek waren, kregen vorig jaar een ziekte-uitkering. Dat zijn er tien procent minder dan in 2016.

William Laenen, Steven Dierckx

Als je kijkt naar het aantal ziektedagen, gaat het om een daling met ruim 7 %. Als je kijkt naar het aantal gevallen/mensen (op basis van schattingen), gaat het om een daling met 10 %. De cijfers slaan alleen op werknemers, niet op zelfstandigen.

Ruim 450.000 werknemers die minder dan één jaar ziek waren, kregen vorig jaar een uitkering. Dat is voor alle duidelijkheid niet het totaal aantal werknemers dat minder dan één jaar ziek was. Want arbeiders krijgen de eerste twee weken ziekte hun loon doorbetaald door hun werkgever, en bedienden de eerste maand ziekte. Pas daarna krijgen ze een ziekte-uitkering en komen ze terecht in de statistieken van de ziekteverzekering.

De ziektedagen van mensen die korte tijd werkonbekwaam zijn en die door de ziekteverzekering vergoed worden, dalen al enkele jaren. Maar vorig jaar was die daling meer uitgesproken. Volgens minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block is dat te danken aan de maatregelen van de regering om wie ziek is, sneller weer aan de slag te krijgen.

Gerichte herevaluatie

"Vanaf 1 januari 2016 hebben we niet alleen de begindatum van de arbeidsongeschiktheid op het attest laten vermelden maar ook een einddatum. Men heeft dat onderzocht en dan ziet men dat het aantal dagen naar beneden gaat," zegt De Block.

"Vanaf 2 april 2016 hebben we de "gerichte herevaluatie van dossiers arbeidsongeschiktheid". Dat wil zeggen dat we bij de dienst uitkeringen van het RIZIV een herbeoordeling doen vanaf de zevende maand primaire arbeidsongeschiktheid. Dat heeft indirect tot gevolg dat de kwaliteit van de dossiers van de adviserende geneesheer van het ziekenfonds erop vooruit gaat omdat ze weten dat het dossier terug kan bekeken worden," zegt De Block. Sinds 1 april 2016 worden er jaarlijks 7500 dossiers opnieuw geëvalueerd.

Re-integratietrajecten

"Sinds 1 december 2016 zijn de re-integratietrajecten in werking getreden. Dat gaat erom de zieken terug naar werk te begeleiden met werk op maat, ander werk en andere maatregelen die erop gericht zijn om de mensen uit die langdurige ziekte weg te nemen."

"Sinds het voorjaar van 2017 hebben we ook de vragenlijsten," gaat De Block verder. "Iedereen die meer dan twee maanden ziek is, krijgt een wetenschappelijke vragenlijst opgestuurd. Daar kan de zieke zijn visie op zijn herstel geven, wat hij of zij daar zelf van vindt. Zal ik mijn zelfde werk kunnen doen of zal ik een ander werk moeten doen?"

"Welk van deze maatregelen het meest effect gehad heeft, is niet zo duidelijk," zegt De Block. "Omdat de maatregelen op verschillende tijdstippen ingegaan zijn en hun effect ook op verschillende tijdstippen op kruissnelheid zal komen. Het is allemaal nog recent, dus we moeten voorzichtig zijn maar een daling van 10 procent is toch niet niks, wetende dat het een moeilijke zaak is om gedrag om te draaien."

Bron: Laenen, W. Dierckx, S. (21 april 2018). Minder werknemers zitten korte tijd ziek thuis voor VRT NWS. Geraadpleegd op 21 april 2018 via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/0...ijd-ziek-thuis/

Mening: Ik vind het een heel goed teken dat er al minder mensen zijn die gedurende een lange(re) periode ziek thuisblijven en dat het aantal ziektedagen ook daalt. Vaak blijven mensen onnodig een lange periode thuis en voor deze mensen zullen de maatregelen wel werken. Ik denk wel dat het belangrijk is om te blijven onderzoeken hoe deze zaak verder evolueert in de tijd. Het kan zijn dat een bepaalde maatregel slechts een beperkte periode effect heeft. Daarom is het naar mijn mening toch belangrijk om te onderzoeken welke maatregel nu juist welk effect heeft. Zo kunnen ze preciezer ingrijpen waar nodig. Toch stel ik mij de vraag wat er nu gebeurt met de mensen die wel echt langdurig ziek zijn. Hopelijk worden zij nu niet de dupe van dit systeem aangezien zij er ook niet echt iets aan kunnen doen..
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 06:19.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.