actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > MILIEU / GEZONDHEID / MENSENRECHTEN > Gezondheid
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 27th March 2018, 16:28
Ruben.P*eters Ruben.P*eters is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Herentals
Posts: 52
'Rampzalige stijging van wereldwijd antibioticagebruik'

Tussen 2000 en 2015 is het wereldwijde antibioticagebruik bij mensen met maar liefst 39 procent toegenomen. Dat is volgens wetenschappers een groot probleem.

Tussen 2000 en 2015 is het wereldwijde antibioticagebruik bij mensen met maar liefst 39 procent toegenomen. Dat blijkt uit een grote internationale studie. 'We stevenen af op een ramp, en België doet het echt niet goed. Campagnes alleen volstaan niet', zegt wetenschapper Herman Goossens (UAntwerpen), die meewerkte aan de studie.

Onderzoekers uit Princeton, Zürich en Antwerpen onderzochten het antibioticagebruik bij mensen in 76 landen. Ze stelden vast dat het tussen 2000 en 2015 wereldwijd is gestegen van 11,3 tot 15,7 standaarddagdosissen per 1.000 inwoners per dag. Het totale wereldwijde gebruik wordt geschat op 35 miljard standaarddagdosissen in 2015, een stijging van 65 procent tegenover 2000. 'De stijging is vooral explosief in lage- en middeninkomenslanden', klinkt het.

Dat is volgens wetenschappers een groot probleem. Overmatig antibioticagebruik maakt bacteriën resistent en bestaande antibiotica worden daardoor steeds minder bruikbaar. Een resistente bacterie op één plek kan zich internationaal verspreiden. De onderzoekers pleiten voor consequent wereldwijd toezicht en beleidsmaatregelen om onnodig antibioticagebruik in te perken. En België doet het niet goed. 'Het staat zevende gerangschikt en staat derde bij de hoge-inkomenslanden', zegt Herman Goossens. 'Dankzij publiekscampagnes sinds 2000 is de consumptie tussen 2000 en 2007 gedaald, maar toen hield de daling op. Onze Belgische artsen schrijven dus nog steeds te veel antibiotica voor, bovendien in hoge dosissen. Deze twee fenomenen verklaren waarom wij aan de 'top' in de wereld staan. Campagnes alleen volstaan dus niet.'

De studie toont volgens de onderzoekers wel aan dat het mogelijk is gebruik in te perken. "Het gebruik in hoge-inkomenslanden is in de loop van de onderzoeksperiode zelfs licht teruggelopen. Bovendien suggereert de aanzienlijke variatie in het gebruik in hoge-inkomenslanden dat er lessen te trekken zijn. 'We moeten op grote schaal daadkrachtig optreden', klinkt het.

Bron: https://www.knack.be/nieuws/gezondh...mal-982341.html

Eigen mening: De mens gebruikt steeds meer antibiotica en dat is een spijtige evolutie. Ik merk dat bij mijn eigen huisarts wel, die heeft nogal snel de neiging om antibiotica voor te schrijven. Waardoor zijn patiënten bijgevolg meer slikken. Ik weet dat overmatig gebruik van antibiotica ervoor kan zorgen dat de bacteriën resistent worden tegen de antistoffen, maar mensen di dat niet weten zijn zich van geen kwaad bewust en slikken bij wijze van spreken antibiotica tegen een virale infectie. Ik ben van mening dat er meer sensibiliseringscampagnes mogen komen tegen de gevaren van overmatig gebruik van antibiotica.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:03.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.