actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > Vierde Macht (media)
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 21st March 2018, 13:25
Joren.s*eurs Joren.s*eurs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2016
Locatie: Geel
Posts: 64
Ook foto's kunnen fake news zijn

Ook foto's kunnen fake news zijn

Wiskundeprofessor Ann Dooms (VUB) buigt zich in een nieuwe rubriek in Eos elke maand over een bijzonder beeld. Een Photoshop, een opname die geframed is, een beeld dat bedoeld is om feiten te verdraaien.

Met digitale tools kun je foto’s cosmetisch behoorlijk opsmukken. Iedereen weet dat de beelden in modebladen gephotoshopt zijn, en zelf gebruiken we filters om onze Instagram- en Snapchat-kiekjes net dat tikkeltje meer cachet te geven.

Nieuwssites als BBC News en The New York Times waren er blindelings ingetrapt. Nochtans ging het over vrij lamentabel kopieerwerk
Het vergt maar een klein beetje meer inspanning om de realiteit naar je hand te zetten. De Rolling Stones lieten het in 2005 al doen, toen ex-bandlid Bill Wyman het moest ontgelden op de platenhoes van Rarities 1971-2003. De operatie was niet zo succesvol: rechts van Mick Jagger bengelden nog stukjes kabel van Wymans basgitaar.

Het knip- en plakwerk blijft niet altijd onschuldig. In juli 2008 stuurde Sepah News, de nieuwswebsite van de militaire Iraanse Revolutionaire Garde, een foto uit van een provocerende proeflancering van een raketarsenaal. Het beeld haalde wereldwijd de voorpagina’s van kranten en prijkte op bijna elke nieuwssite, van BBC News tot The New York Times.

Aan het beeld schortte wat. Zo is de kans dat rookpluimen zich identiek verspreiden, nagenoeg onbestaand. Dat werd algauw opgemerkt, en later die dag verving Sepah News de foto stilzwijgend door een versie die heel wat minder schrikwekkend overkwam. Uiteindelijk bleek dat slechts drie raketten, en niet vier, succesvol gelanceerd waren. De nieuwssites die het bewerkte beeld hadden gebracht, bleven verweesd achter. Ze waren er blindelings ingetrapt. Nochtans ging het over vrij lamentabel kopieerwerk.

(zie link voor verduidelijkende foto's)

De gebruikte techniek, waarbij delen van een beeld gekloond worden, kun je met een computerprogramma opsporen. Al is dat moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Je kunt de computer vragen om pixels onderling te vergelijken, maar omdat de machine a priori niet weet in welke zones van het beeld ze dat moet doen en hoe groot die moeten zijn, moet dat voor het hele beeld gebeuren. Aanpassingen aan de kloon maken het vergelijken nog ingewikkelder. Speuren naar de bewerkte delen wordt dus een aartsmoeilijke opdracht.

Een oplossing kan zijn om in het beeld te zoeken naar bijzondere punten waarvan de omgevende pixels ‘interessant gedrag’ vertonen, zoals een groot contrast. Dat komt typisch voor bij pixels die op de rand van een object liggen, zoals de bovenste strook van de bruine rookwolk, die fel contrasteert met de lucht. De computer kan die punten relatief makkelijk vinden door berekeningen uit te voeren op de kleurwaarden van de pixels.

Vervolgens vergelijkt hij enkel deze punten en hun bijbehorende omgeving met elkaar. Op het ingekleurde beeld hierboven zie je het resultaat van zo’n algoritme. Maar het algoritme is niet onfeilbaar. Waren er nog kleuraanpassingen, scheeftrekkingen, spiegelingen en andere ingrepen uitgevoerd op het gekloonde deel, dan zou het falen.

Vandaag heeft iedereen de mond vol van fake news in de geschreven pers. Maar er wordt amper aandacht besteed aan de waarheidsgetrouwheid van de foto’s en video’s waarmee we elke dag geconfronteerd worden. We kunnen wel hameren op het verifiëren van bronnen, maar er bestaat vooralsnog geen kant-en-klare tool die met zekerheid kan bepalen of een foto bewerkt is. We kunnen een computer leren om amateuristisch plakwerk als het bovenstaande te detecteren, maar iets subtielere operaties slippen wellicht dagelijks door de mazen van het net.

Bron: Eos, 21/03/2018, 11:16
Link: https://www.eoswetenschap.eu/techno...-fake-news-zijn
Eigen mening: Het baart me wel zorgen dat dergelijk hoog aangeschreven kranten als The New York Times en The BBC het, volgens het artikel amateuristisch, gesjoemel, niet opmerken. Hierin wordt de rol die de media de dag van vandaag maar al te graag aanneemt duidelijk, namelijk: het volk opjutten en sensatie brengen. Wat dit nog erger maakt is het feit dat er na het verspreiden van deze Photoshop en het uitkomen dat deze Fake News was, niets werd doorgespeeld naar de lezers. Zo krijgen de mensen natuurlijk een vertekend beeld.
Journalistiek is één van de afstudeerrichtingen waar je het minste kans hebt om effectief in de sector terecht te komen waarvoor je gestudeerd hebt. Waarom deze mensen niet inzetten om dergelijke beelden eruit te halen? Het zou een meerkost geven, klopt, maar ik denk dat mensen die zich echt interesseren in het nieuws meer geld zouden geven voor een krant waarvan de inhoud veel meer waarheid bevat. Stof om over na te denken..
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:47.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.