actualiteitsforums  

Ga Terug   actualiteitsforums > ACTUALITEITSFORUM > BELGIË > Sociaal-economisch
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Home FORUMS Registreer Arcade Zoeken Posts van vandaag Markeer Forums als Gelezen

Antwoord
 
Onderwerp Opties Zoek in onderwerp Waardeer Onderwerp Weergave Modus
  #1  
Oud 29th November 2017, 17:43
WuytsMichelle WuytsMichelle is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2017
Locatie: Poederlee
Posts: 20
Dreigt het einde voor de vrijwilliger? Verenigingsleven waarschuwt voor gratis bijklu

Dreigt het einde voor de vrijwilliger? Verenigingsleven waarschuwt voor gratis bijklussen

Het regeringsplan om iedereen onbelast 500 euro per maand te laten bijverdienen, dreigt het vrijwilligerswerk in gevaar te brengen. Dat zeggen verschillende middenveldorganisaties en academici, die in een open brief op DeMorgen.be de alarmbel luiden.

"Mensen mogen gerust een euro bijverdienen, maar ten koste van wie?" Luc Van Gorp, voorzitter van de Christelijke Mutualiteit (CM), waarschuwt samen met andere organisaties als Beweging.net, 11.11.11 en Netwerk tegen Armoede en verschillende academici voor het voornemen van de federale regering om iedereen 500 euro per maand te laten bijverdienen.

Het plan komt uit de koker van Open Vld. De liberalen willen het systeem van de flexi-jobs doortrekken naar iedereen die werkt of gewerkt heeft. "We stimuleren werk, het gaat om extra bijverdiensten, om occasioneel werk of iets wat je extra voor een ander wil doen", verklaarde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten eerder dit jaar. Oorspronkelijk lag het plafond op 500 euro per maand. Dat is inmiddels 1.000 euro geworden, maar op jaarbasis blijft het plafond op 6.000 euro.

Zorgsector


"Klinkt sympathiek, maar dit is compleet ondoordacht", zegt expert sociale zekerheid Frank Vandenbroucke, een van de ondertekenaars. "Organisaties die aangewezen zijn op echt vrijwilligerswerk dreigen vrijwilligers te verliezen omdat ze niet in staat zijn om meer te vergoeden dan de onkosten", klinkt het in de open brief, die u online kan lezen.

Volgens Van Gorp is de lijst met activiteiten die als verenigingswerk gelden veel te uitgebreid. In die lijst zijn bijvoorbeeld ook activiteiten in de zorg en kinderopvang opgenomen. "En die kun je toch moeilijk tot het verenigingsleven rekenen? Als je vrijwilligerswerk gaat commercialiseren, waar gaat het dan naartoe?" 'Het brede platform tegen het gratis bijklussen', zoals de ondertekenaars zichzelf noemen, stelt voor om alle activiteiten in de zorgsector van de lijst te halen.

Ook het plafond van 1.000 euro per maand stuit de middenveldorganisaties tegen de borst. "Kun je dan nog van vrijwilligerswerk spreken, of is dit echte arbeid?", zegt Van Gorp. Hij pleit ervoor om het plafond te beperken tot 500 euro per maand, zoals in het oorspronkelijke plan stond.

Van Gorp en co. kijken vooral bevreesd naar digitale platformen zoals Uber en Airbnb. Fiscaal expert Mark Delanote begrijpt die vrees. "Het is zeer belangrijk om de sectoren nauwgezet af te bakenen, om concurrentie te vermijden. Als je het zo breed laat, is oneerlijke concurrentie bijna niet te vermijden."

Onomkeerbaar

Vandenbroucke waarschuwt ervoor dat de maatregel onomkeerbaar dreigt te worden. "Zodra dit is ingevoerd, krijg je het niet meer weg. Zodra er een grote groep is die hier gebruik van maakt , zal geen enkele politicus het in zijn hoofd halen die groep tegen het hoofd te stoten."

Hij roept de regering dan ook op om eerst advies te vragen aan de regio's, en voor elke sector een impactanalyse te maken van de risico’s op de reguliere werkgelegenheid en het vrijwilligerswerk.

"Het gaat over een grote hervorming, daar zijn we ons van bewust, maar de sector van het vrijwilligerswerk of de arbeidsmarkt zullen we hier niet mee ondergraven", reageert minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). "Bovendien zullen we de maatregel tijdig evalueren. Als op dat moment zou blijken dat hij bijgestuurd moet worden, zullen we dat ook doen."

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wacht het advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad (NAR) af.

Bron:
De Morgen, 29 oktober 2017, via https://www.demorgen.be/binnenland/...ussen-bde60ffe/

Mijn eigen mening over het artikel:
Persoonlijk ben ik van mening dat het verhogen van hoeveel we 'kosteloos' mogen bijverdienen niet de grootste boosdoener in het verdwijnen van vrijwilligerswerk in België. Maar eerst wil ik een ander aspect bespreken i.v.m. de plafondverhoging. Namelijk denk ik dat men dit doet om zwartwerk, vooral in de horeca, zoveel mogelijk tegen te gaan. Door vanuit thuis de 'horecawereld' van dichtbij mee te maken, is het opmerkelijk dat we tijdens de zomermaanden veel meer handen kunnen gebruiken dan die er te beschikking zijn. Door het maandplafond te verhogen naar 1.000 euro, maar het jaarlijkse te houden op 6.000 euro. Kunnen de helpende handen in de zomer extra inspringen. En verliezen ze zo geen 500, die ze hadden kunnen verdienen, maar door te weinig aan werk niet hebben verdient. Hierdoor zie ik niet in, waarom vrijwilligerswerk meer onderdruk zou staan dan voordien.
Dit is een voorbeeld uit één bepaalde sector, waar ik mezelf het beste thuis voel, maar ik ben er zeker van dat dit ook van toepassing is in vele andere.

In mijn ogen ligt de oorzaak van het probleem in onze 'dikke-ik'-mentaliteit. Ik vind het steeds meer opvallend in onze maatschappij dat, vooral 'de jeugd', minder graag een helpende hand toesteken wanneer er niets in de plaatst staat. We willen alleen maar helpen, als ons dat ten goede komt. En het idee dat we iets goeds gedaan hebben voor een ander, is vaak niet goed genoeg meer. We willen veel geld, want het leven dat we (willen) leiden jaagt ons op de kosten. Natuurlijk wil ik hier niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar ik veronderstel dat mijn mening grotendeels van kracht is. Maar moet zelf toegeven dat ook ikzelf me hier meermaals schuldig in maak.

Als we echt iets aan het meer en meer verdwijnende vrijwilligerswerk iets willen doen, zullen we dit maatschappelijk moeten aanpakken. Het verhogen/verlagen van bijverdiensten zal geen baad dienen in het probleem.
Denk ook aan de mensen die een vaste job hebben, maar zonder die 6.000 euro bijverdiensten in het jaar niet zouden kunnen rond komen met hun inkomen. Wanneer deze kosteloze bijverdienste wegvallen, gaan die mensen geen vrijwilligerswerk doen. Want ze doen dit voor rond te komen, niet om te willen helpen (kan ook beide zijn). Maar in de meeste gevallen zullen zij voor een andere optie kiezen, namelijk zwartwerk als enigste andere optie.
Met citaat antwoorden
Antwoord


Onderwerp Opties Zoek in onderwerp
Zoek in onderwerp:

Uitgebreid Zoeken
Weergave Modus Stem op dit onderwerp:
Stem op dit onderwerp::

Posting Regels
Je mag niet nieuwe onderwerpen maken
Je mag niet reageren op posts
Je mag niet bijlagen posten
Je mag niet jouw posts bewerken

vB code is Aan
Smilies zijn Aan
[IMG] code is Aan
HTML code is Uit
Forumsprong



Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:26.


Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.